Суд вирішив, що декан університету Шевченка не є псевдонауковцем. Що це означає

— 9 жовтня 2018, 10:31

Печерський районний суд Києва визнав недостовірними слова української науковиці Ірини Єгорченко про те, що декан Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Тесля – псевдонауковець.

Судові засідання тривають з січня. Декан факультету інформаційних технологій КНУ подав до суду "за образу честі, гідності та ділової репутації".

– У нас реальна функція науки – імітація освіти і виготовлення експертних рішень на підтримку різних незрозумілих рішень.

На жаль, навіть в Київському університеті декан факультету – відомий псевдонауковець, пан Тесля, який вчить студентів невідомо чому, – саме за ці слова з виступу Єгорченко з трибуни Верховної Ради 16 жовтня 2016 року подав до суду Тесля.

[L]Він вимагав у суду визнати слова Єгорченко недостовірними і стягнути з неї моральну шкоду у розмірі 50 тисяч гривень. Частину про гроші суд не задовільнив.

За роки незалежності це перший такий випадок, коли людина подала до суду, щоб той визнав її науковцем і спростував слова іншого науковця.

"Якщо я – кандидат наук і маю грамоти, але починаю розповідати, що люди ходять на головах або на руках – ви не можете сказати, що я верзу маячню і я псевдонауковець. Тому метеорити, що самостійно приймають рішення про падіння на Землю – тим більше не можуть бути маячнею, – коментує рішення суду український науковець та популяризатор науки Антон Сененко.

Може здатися, що суддівське рішення виглядає гарним компромісом. Але це тільки з юридичної точки зору та з точки зору людей, далеких від науки.

Бо воно матиме катастрофічні наслідки для наукової сфери.

Всіх цих адептів квантових культурологій, лептонних богів і космічних педагогік не можна буде називати псевдовченими чи імітаторами.

Тому що держава вже видала їм посвідчення докторів наук, а це остаточно свідчить, що вони назавжди є науковцями".

Ірина Єгорченко подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, Юрія Теслю називають псевдонауковцем через його "теорію несилової взаємодії".

Тесля вважає її "універсальною" і переконує, що теорію можна застосовувати у різних сферах, навіть медицині чи обороні.

Експертизу цієї теорії з точки зору фізики провели п’ятеро авторитетних українських науковців. Один із них Сергій Шарапов – український фізик, котрого цитують нобелівські лауреати.

– Чи піде нормальна людина до математика як до фахівця з гінекології? Кожен має певний фах. Пан Тесля – доктор технічних наук, але він не може бути спеціалістом з фізики чи медицини, – розповідав УП Шарапов. –

Людина почала намагатися перевертати основи фізики. Каже, що "материя чувственна". У любові людина чуттєва. А коли хтось так говорить про стіл, це не зовсім так. "Материя рефлекторна…". Все це донауковий спосіб мислення, який повертає нас у часи Аристотеля.

У відкритому листі Ірину Єгорченко підтримали члени Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

– Наявність численних науковий регалій у Теслі ніяк не виправдовує його псевдонаукову діяльність, а лише знищує престиж наукових ступенів і знань вітчизняних вчених і закладу, де він працює, – йдеться у листі.

Натомість сам Тесля в інтерв'ю УП пояснює все так:

– Дарма на мене фізики нападають, моя теорія не фізична, а інформаційна. Інформаційні технології управління проектами.

Гіпотеза така: закони взаємодії всесвіту повинні бути однакові. А якщо є формули, які описують взаємодії фізичної природи, може, їх можна інтерпретувати на описи взаємодії людей, техніки, всього. Інтерпретуємо, представляємо! Оце суть теорії.

Теорія "всього" – одна з ознак псевдонауковості. До того ж, наукова теорія не може бути просто інтерпретацією. Тому перепитуємо декана:

– Тобто вся теорія – питання інтерпретації? – питали ми його.

– Звичайно! Я лише використав відомі формули для того, щоб їх інтерпретувати для опису взаємодії людей і технічних систем. Все. Крапка.

Детальніше про цю історію можна почитати тут:

В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ СУДЯТЬСЯ ЧЕРЕЗ ЛЖЕНАУКУ. ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО І ЗАЧІПАЄ УСІХ

Реклама:

Головне сьогодні