Стівен Гокінг передбачає "расу суперлюдей": опублікують його есеї

— 17 жовтня 2018, 13:29

Відомий фізик і мислитель Стівен Гокінг припустив, що зі здорових людей, які захочуть редагувати свої та дітей ДНК, може розвинутися нова раса суперлюдей.

Свої передбачення про світ від зробив у колекції статей та есеїв, пише The Guardian.

Фото: Time

Есеї, опубліковані у Sunday Times, написані у процесі підготовки до книжки, яку опублікують у вівторок, 23 жовтня.

Там науковець припускає можливість, коли генна інженерія може створити нові види суперлюдей, які можуть зруйнувати решту людства.

"Я впевнений, що впродовж цього століття люди з’ясують, як модифікувати і розум і інстинкти на кшталт агресії.

Ймовірно, ухвалять закони проти генної інженерії людей. Але деякі люди не зможуть опиратися спокусі покращити характеристики людини на кшталт пам’яті, стійкості до хвороб та тривалості життя", – написав він.

У Коротких відповідях та Великі Питання є фінальні думки Гокінга про всесвіт.

Фізик припустив, що здорові люди невдовзі зможуть обирати, чи редагувати гени для створення суперлюдей з кращою пам’яттю, стійкістю до хвороб, розумніших і з більшою тривалістю життя.

У перспективі, на думку Гокінга, прориви у генетиці зроблять її привабливою для людей, які спробують удосконалити себе, а наслідки торкнуться тих, хто "неудосконалений".

"Коли такі суперлюди з’являться, будуть істотні політичні проблеми з "неудосконаленими" людьми, які не зможуть змагатися з "удосконаленими". Мабуть, вони вимруть, або стануть неважливими. Натомість буде раса, яка сама себе будує і покращує з постійно зростаючою швидкістю".

Коментарі посилаються на технології на кшталт Crispr-Cas9, це система редагування ДНК, яку винайшли 6 років тому.

Вона дозволяє вченим модифікувати шкідливі гени або додавати нові.

Дитяча лондонська лікарня Great Ormond Street використала генну інженерію для лікування дітей з формою лейкемії, яка без цієї системи – невиліковна.

[L]Зараз тривають дискусії щодо того, чи батьки ризикуватимуть і дозволятимуть використовувати цю технологію на своїх дітях, чи не боятимуться вони можливих побічних ефектів.

Астроном Лорд Ріс, друг Гокінга з Кембриджського університету, який часто з ним не погоджувався, зазначив, що банк сперми у Каліфорнії пропонував лише "елітну" сперму, там нібито навіть є Нобелівські лауреати. Цей банк закрили через "брак попиту".

Нагадаємо, Гокінг свого часу зробив новаторські відкриття про космос, чорні діри та інші недосліджені аспекти всесвіту, в якому ми живемо.

Жив із захворюванням мотонейронів (ALS). Через хворобу опинився на візку і міг розмовляти лише через мовний синтезатор.

Лікарі прогнозували, що він проживе лише декілька років після постановки діагнозу, а він прожив ще 55, спокійно померши 14 березня 2018 року у віці 76 років.

ЯК МИСЛИВ НАЙВЕЛИЧНІШИЙ ФІЗИК НАШОГО ЧАСУ. 20 ЦИТАТ СТІВЕНА ГОКІНГА

Реклама:

Головне сьогодні