Стівен Гокінг передбачає "расу суперлюдей": опублікують його есеї

— 17 жовтня 2018, 13:29

Відомий фізик і мислитель Стівен Гокінг припустив, що зі здорових людей, які захочуть редагувати свої та дітей ДНК, може розвинутися нова раса суперлюдей.

Свої передбачення про світ від зробив у колекції статей та есеїв, пише The Guardian.

Фото: Time

Есеї, опубліковані у Sunday Times, написані у процесі підготовки до книжки, яку опублікують у вівторок, 23 жовтня.

Там науковець припускає можливість, коли генна інженерія може створити нові види суперлюдей, які можуть зруйнувати решту людства.

"Я впевнений, що впродовж цього століття люди з’ясують, як модифікувати і розум і інстинкти на кшталт агресії.

ВІДЕО ДНЯ

Ймовірно, ухвалять закони проти генної інженерії людей. Але деякі люди не зможуть опиратися спокусі покращити характеристики людини на кшталт пам’яті, стійкості до хвороб та тривалості життя", – написав він.

У Коротких відповідях та Великі Питання є фінальні думки Гокінга про всесвіт.

Фізик припустив, що здорові люди невдовзі зможуть обирати, чи редагувати гени для створення суперлюдей з кращою пам’яттю, стійкістю до хвороб, розумніших і з більшою тривалістю життя.

У перспективі, на думку Гокінга, прориви у генетиці зроблять її привабливою для людей, які спробують удосконалити себе, а наслідки торкнуться тих, хто "неудосконалений".

"Коли такі суперлюди з’являться, будуть істотні політичні проблеми з "неудосконаленими" людьми, які не зможуть змагатися з "удосконаленими". Мабуть, вони вимруть, або стануть неважливими. Натомість буде раса, яка сама себе будує і покращує з постійно зростаючою швидкістю".

Коментарі посилаються на технології на кшталт Crispr-Cas9, це система редагування ДНК, яку винайшли 6 років тому.

Вона дозволяє вченим модифікувати шкідливі гени або додавати нові.

Дитяча лондонська лікарня Great Ormond Street використала генну інженерію для лікування дітей з формою лейкемії, яка без цієї системи – невиліковна.

[L]Зараз тривають дискусії щодо того, чи батьки ризикуватимуть і дозволятимуть використовувати цю технологію на своїх дітях, чи не боятимуться вони можливих побічних ефектів.

Астроном Лорд Ріс, друг Гокінга з Кембриджського університету, який часто з ним не погоджувався, зазначив, що банк сперми у Каліфорнії пропонував лише "елітну" сперму, там нібито навіть є Нобелівські лауреати. Цей банк закрили через "брак попиту".

Нагадаємо, Гокінг свого часу зробив новаторські відкриття про космос, чорні діри та інші недосліджені аспекти всесвіту, в якому ми живемо.

Жив із захворюванням мотонейронів (ALS). Через хворобу опинився на візку і міг розмовляти лише через мовний синтезатор.

Лікарі прогнозували, що він проживе лише декілька років після постановки діагнозу, а він прожив ще 55, спокійно померши 14 березня 2018 року у віці 76 років.

ЯК МИСЛИВ НАЙВЕЛИЧНІШИЙ ФІЗИК НАШОГО ЧАСУ. 20 ЦИТАТ СТІВЕНА ГОКІНГА

Реклама:

Головне сьогодні