Жертва не винна, тільки гвалтівник. Жінка на власному досвіді пояснила це в Twitter

— 4 жовтня 2018, 14:49

Соціальні мережі не вперше стають майданчиком для обговорення теми фізичного насильства.

В Україні це був флешмоб #ЯнеБоюсьСказати, у світі – рух #MeToo.

Практично під кожним постом можна знайти коментарі на кшталт "Сама винна", "Була певно надто відверто одягнена", "Вона була твереза?" чи "Вона поводила себе кокетливо?".

Комедіантка Маура Квінт переконана, що такі питання є некоректними, бо стигматизують жертву.

Комедіантка Маура Квінт переконана, що надто часто стигматизують жертву згвалтувань

У своєму аккаунті Twitter дівчина вирішила розповісти кілька особистих історій, які могли б завершитися згвалтуванням, але цього не сталося.

Колись у старшій школі я почувалася незахищеною. Одягнула надто глибоке декольте, нафарбувалася темною помадою, хоч зазвичай так не ходила і пішла на вечірку. Там я випила надто багато вина. Чоловік запитав мене, чи хочу я з ним поїхати. Я задумалася і сказала: "Можливо". Він відповів: "Можливо, це не так". І в ту ніч я пішла додому.

Кілька років тому я була в барі з друзями. Фліртувала там з хлопцем. Він схопив мою руку, витягнув мене назовні, сильно цілував мене, а потім сказав: "Так?" Я нічого не сказала. На це він відповів: "Повертайцся тоді всередину". У цьому барі не було насильника.

Одного разу хлопець запросив мене у свою кімнату. Я пішла. Ми цілувалися. Він зняв свій одяг і намагася роздягнути мене, але я пручалася. Тоді він сказав: "Здається, ти не налаштована". Я сказала: "Ага". Він уточнив, що ми просто розважаємося, тоді я вибачилася та пішла. Мені пощастило, цього вечора я не зустріла гвалтівника.

У всіх цих ситуаціях Маурі відповідала критеріям потенційної жертви, бо була відверто одягнена, сп'яніла та фліртувала, однак був визначальний чинник – чоловіки, які знали, що для сексу має бути згода.

[L]В іншому пості комедіантка зізнається, що її гвалтували і різниця між описаними вище випадками і тим, коли її справді скривдили, була не одязі, чи її поведінці, а саме в чоловіках.

Основний пост Маури вподобали 123 тисячі користувачів, а 46 тисяч ­– ретвітнули.

Але найголовніше, що понад 1,4 тисячі дописувачів Twitter долучилися до дискусії, у якій, як відомо, народжується істина.

Ви теж згодні, що жертва не винна?

Реклама:

Головне сьогодні