0,5°С мають значення. Експерти пояснюють, як вгамувати глобальне потепління

— 8 жовтня 2018, 11:23

Щоб стримати глобальне потепління людству доведеться запровадити безпрецедентні зміни в тому, як воно споживає енергію, подорожує та забудовує території.

На цьому наголошується у звіті Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (IPCC), пише Reuters.

Це група, створена у 1988 році спільно Світовою метеорологічною організацією і Програмою з проблем навколишнього середовища Організації Об'єднаних Націй. Її ціль – оцінка наукової інформації, що стосується зміни клімату і формулювання реальних стратегій реагування на ці зміни.

Щоб стримати глобальне потепління людству доведеться запровадити безпрецедентні зміни.
Фото jjayo/Depositphotos

Експерти попереджають, що якщо нічого не буде зроблено, то існує веникий ризик збільшення теплових хвиль, зростання кількості штормів та посух у деяких регіонах, а також втрата певних біологічних видів.

Міжурядова група наголошує на тому, що необхідно зменшити середню глобальну температуру Землі до 1,5°С, а не до 2°С, як було погоджено у 2015 році під час укладання Паризької угоди.

"Це матиме явні переваги для людей та природних екосистем", – пояснюють експерти з питань зміни клімату.

[L]Згідно зі звітом IPCC, за нинішніх темпів потепління, світові температури, ймовірно, досягнуть 1,5°С між 2030 і 2052 роками.

За таких умов глобальний рівень моря підніметься лише на 0,1 метра. Це може зменшити затоплення і дати людям, які населяють узбережжя світу, острови та річкові дельти, час, щоб адаптуватися до кліматичних змін.

Зниження середньої глобальної температури також зменшить втрати та вимирання видів та вплив на наземні, прісноводні та прибережні екосистеми, говориться у звіті.

Заступник голови міжурядової групи Тельма Круг розповіла, що були сумніви, чи можна побачити різницю у впливі 1,5°С та 2°С.

"Навіть вчені були здивовані наскільки великими є переваги обмеження глобального потепління у 1,5°С на відміну від 2°С, – зазначає вона.

І тепер, більше ніж коли-небудь, ми знаємо, що кожен градус потепління має значення".

Щоб уникнути потепління на рівні 1,5°С, потрібно зробити наступне:

– загальний обсяг чистих викидів двоокису вуглецю (СО2) у світі повинен знизитися приблизно на 45% до 2030 року (з рівня 2010 року). Та досягти "чистого нуля" до середини століття. Будь-які додаткові викиди потребують видалення CO2 з повітря.

– відновлювані джерела енергії повинні забезпечити від 70 до 85% електроенергії до 2050 року.

– частка енергії, яка споживається газом, повинна бути скорочена до 8%, а вугілля – до 2%.

При цьому в доповіді зазначається, що ефективність таких заходів як посадка лісів, використання біоенергії або захоплення та зберігання СО2, не підтверджена в широкому масштабі та несе певні ризики.

Наслідком того, що людству не вдастся утримати середню глобальну температуру Землі на рівні 1,5°С будуть величезні зміни у світі.

Зокрема, Північний Льодовитий океан влітку буде без льоду, а коралові рифи зменшаться на 70-90% відсотків.

"Звіт показує, що ми маємо лише найменші можливості, щоб уникнути немислимих збитків кліматичній системі, яка підтримує те життя, яке ми знаємо", – пояснює Амджад Абдулла, член правління Міжурядової групи та головний переговірник від малих острівних держав, що перебувають під ризиком затоплення, оскільки рівень моря підвищується.

Реклама:

Головне сьогодні