Три речі, які ви можете зробити просто зараз, щоб захистити свою пам’ять

— 8 жовтня 2018, 14:43

Дослідники досі достеменно не з’ясували, що саме викликає проблеми з пам’яттю, пише The Huffington Post.

Однак певні типи поведінки можуть запобігти цим проблемам.

Нині близько 50 мільйонів людей у всьому світі потерпають від деменції. Подбати про свій мозок можна вже зараз, не чекаючи старості.

Ось три правила, які домопожуть запобігти проблемам з пам’яттю та концентрацією.

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ФІЗИЧНО АКТИВНИМИ

Наступного разу, коли захочете пропустити тренування, шукайте мотивацію, аби цього не зробити.

Дослідження показують, що фізичне навантаження не лише добре впливають на стан вашого тіла, а й покращують роботу мозку.

Щоб подбати про свою пам’ять, досить навіть щоденної 20-хвилинної прогулянки.

Фізичні навантаження відіграють роль для здоров'я мозку з низки причин.

Крім профілактики інсульту та підтримки здоров'я серця і кровоносних судин, вважається, що вправи можуть активізувати формування нових нейронів і синаптичних зв'язків у мозку, особливо в гіпокампі.

Гіпокамп важливий, тому що це частина вашого мозку, яка відповідає за навчання та пам'ять, і одна з перших, яка пошкоджується у разі хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Крім того, дослідження на мишах показали, що вправи можуть відігравати певну роль у зменшенні кількості бета-амілоїдних білків у мозку.

Ці білки є основним компонентом бляшок, які накопичуються у мозку людей з хворобою Альцгеймера.

Марк Алберс, доцент кафедри неврології в Массачусетському інституті нейродегенеративних захворювань, рекомендував залишити бігову доріжу, й замінити її пробіжками на вулиці, де перед вами постійно буде змінюватися картинка.

Рональд Петерсен, лікар і директор Центру досліджень хвороб Альцгеймера в клініці Mayo, зазначає також, що біг, ходьбу та плавання слід "розбавляти" силовими тренуваннями.

ДАВАЙТЕ РОБОТУ СВОЄМУ МОЗКУ

Тренувати треба не лише тіло, а й розум. Головний спосіб не дозволяти вашому мозку старіти підтримка соціальних зв'язків та інтелектуальної діяльності.

Альберс каже, це допомагає формувати нові зв'язки у відповідних частинах мозку, на які впливає хвороба Альцгеймера.

Ви можете регулярно ходити з друзями на каву, відвідувати вечірки, або ж влаштовувати посиденьки з найближчими людьми.

Головне щоб вам було цікаво і приємно у цій компанії. Так вдасться уникнути соціальної ізоляції, яка теж впливає на якість роботи пам’яті.

Стримати вікові розлади роботи мозку можуть інтелектуальні ігри, вивчення мов та запам’ятовування віршів.

Особливо дієвими такі методи будуть, коли вони стануть частиною способу життя. Надзвичайно важливим лишається те, наскільки вам подобаються такі заняття.

"Я пораджу своїм пацієнтам займатися діяльністю, яка викликає приємні емоції, наприклад, читати про садівництво та намагатися вирощувати кілька нових рослин на рік", - сказав Альберс.

ДІЄТА

Дослідження показують, що правильне харчування важливе і для вашого здоров'я в цілому, й для мозку зокрема.

Найкращий варіант здорова дієта в середземноморському стилі, яка включає рибу, свіжі фрукти та овочі, цільнозернові продукти, оливкову олію, горіхи та інші види здорових жирів.

Не варто також забувати про м’ясо та "молочку".

Інша користь середземноморської дієти полягає у контролі над тиском. Таке харчування запобігає гіпертонії та може зменшити ризик зниження когнітивності та швидкого старіння.

Врешті-решт, навіть не думаючи про старіння, ці правила допоможуть поліпшити якість вашого життя вже зараз.

"Ці речі не є важкими або такими, що віднімають багато часу, але я думаю, що чим раніше люди почнуть жити за такими правилами, тим більша у них вірогідність мати кращу якість життя та позитивне мислення у майбутньому", сказав Петерсен.

Реклама:

Головне сьогодні