Декрет на 3 роки. Чи скасований він, і які ще гроші можна взяти у держави на дитину

Українська правда. — 12 листопада 2018, 16:51

Майбутні мами-українки вкрай стривожені. З'явилась інформація, що у них можуть відібрати можливість оформити декретну відпустку по догляду за дитиною на три роки.

Соціальні мережі заполонили обурливі пости та коментарі.

"Українська правда. Життя" вирішила пояснити, чому виникла плутанина та що насправді зміниться в питанні виплат на дітей.

ДЕКРЕТ НЕ СКАСОВУЮТЬ

Українка, яка народила дитину, має право оформити декретну відпустку допоки дитині не виповниться три роки.

Це передбачено нормами одразу двох законів: "Про відпустки" (стаття 18) та "Про загальнообов’язкове державне страхування" (стаття 22).

Зокрема, закон "Про відпустки" передбачає, що така відпустка надається "за бажанням жінки".

Крім того, вона може надаватися не лише матері, але й "може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів".

Будь-який родич, який фактично доглядає за дитиною, може оформити декрет на три роки.
Фото Colour/Depositphotos

При цьому за бажанням жінки або осіб, зазначених вище, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Відповідно до закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень (стаття 12 цього закону).

"Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", – йдеться у законі.

Зараз мами-українки, або ті особи, які доглядають дітей, отримують по 860 гривень щомісяця.

Всі ці закони чинні.

ЧОМУ Ж ВИНИКЛА ПЛУТАНИНА

До 1 липня 2014 року в Україні не всім виплачували 41280 гривень. Раніше за первістка давали 31 тис. грн, на другу дитину в сім'ї – 63 тис. грн, а на третю і наступні – 127 тис. грн.

Однак це скасував закон "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні".

[L]Ще у 2014 році 50 депутатів Верховної Ради оскаржили цей закон – внесли конституційне подання до Конституційного суду України.

7 листопада 2018 року Конституційний суд визнав конституційним скасування допомоги по догляду за дитиною та встановлення єдиної суми допомоги при народженні дитини.

Суд мотивував своє рішення тим, що допомога при народженні дитини не передбачена Конституцією.

У законі 2014-го року, про який згадали завдяки рішенню суду, дійсно написано: "Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку "виключити".

Однак поряд є інша фраза: "Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

Тобто цим законом допомога при народженні дитини та по догляду за дитиною після досягнення нею трирічного віку були об'єднані в один вид – допомога при народженні дитини.

ЩО Ж РЕАЛЬНО ЗМІНЮЄТЬCЯ

З 1 січня 2019 року держава щомісяця компенсуватиме родинам кошти, витрачені на няню для дитини до 3 років.

Для цього батькам потрібно офіційно найняти няню на роботу. Виплачуватимуть "розмір прожиткового мінімуму для дітей до 6 років" (наразі це – 1500 гривень на місяць, але з підняттям прожиткового мінімуму ця цифра буде зростати).

Про таке рішення Кабміну повідомляли ще у травні 2018 року.

Держава щомісяця компенсуватиме родинам кошти витрачені на няню.
Фото luckybusiness/Depositphotos

Міністр соцполітики Андрій Рева запевняє: інформація про те, що виплати на няню нібито замінять державну допомогу – неправдива.

"Буде державна допомога і муніципальна няня", – цитує міністра прес-служба уряду.

За словами Реви, державна допомога у сім'ї залишається, але якщо родина захоче скористатися такою опцією як муніципальна няня – "то це додатковий бонус".

"Це ж стосується відпуски по догляду за дитиною – хоче мати няню у відпустці? Буде няня у відпустці. Хоче вийти на роботу та мати няню – буде така можливість", – підсумував міністр соцполітики.

Наразі "Муніципальна няня" – проект Кабміну, вона не передбачена у законі.

Натомість декретна відпустка по догляду за дитиною до трьох років прописана законодавчо, отже, не скасовується.

Реклама:

Головне сьогодні