40 років за хвилину. Аніматори показали напрямок руху айсбергів у світовому океані

— 15 листопада 2018, 15:56

У мережі з’явився короткий анімаційний ролик, на якому вчені показують напрямок руху айсбергів по світовому океані з 1976 по 2017 рік.

Відео створили і опублікували в Twitter наукові аніматори Pixel Movers & Makers Марло Гарнсуорті та Кевін Плак.

Дані, які використали для візуалізації, були зібрані з різних джерел і агентств, у тому числі Центру дистанційного зондування в Університеті Бригама Янга (BYU) в штаті Юта, Лабораторії реактивного руху NASA і Європейського космічного агентства.

Величезні розміри Антарктиди не дозволяли вченим спостерігати за нею у всьому масштабі. Фото goinyk/Depositphotos

Одним з головних джерел інформації була Антарктична база даних відстеження айсбергів, якою управляє BYU, що об'єднує дані з шести супутників, забезпечених розсіюючими приладами, які відстежують об'єкти на поверхні Землі за їх відбитою енергією.

"Ми з нетерпінням чекали цього! Рух айсбергів з Антарктики з 1976 по 2017 рік. Більшість айсбергів подорожують навколо Антарктиди проти годинникової стрілки, перш ніж відправитися на північ через "Алею Айсбергів" до антарктичної циркумполярної течії", – пише Naked Science.

Коли айсберги відриваються від Антарктиди, то починають рухатися проти годинникової стрілки. Фото MarcAndreLeTourneux/Depositphotos

Айсберги, що зображені на відео, досить великі, щоб відстежити їх за допомогою сучасних приладів.

Особливо великим айсбергам, наприклад В-15, дають власні імена – частково для того, щоб кораблі могли уникнути зіткнення.

На анімації видно: коли айсберги відриваються від Антарктиди, вони рухаються проти годинникової стрілки, перш ніж відправитися вниз по "Алеї айсбергів" до Течія Західних вітрів, що оточує заморожений континент.

Айсберги постійно знаходяться у владі океанських вітрів і течій, а в підсумку тануть, повертаючись в океан у вигляді води.

[L]Величезні розміри Антарктиди не дозволяли вченим спостерігати за нею у всьому масштабі.

Це стало можливим, коли з’явились супутникові технології в 1970-х. Наприклад, раніше вони не могли сказати напевно, як айсберги впливають на глобальне потепління.

Варто також зауважити: вчені зі США та Великої Британії виявили, що швидкість танення антарктичних пластів льоду зросла втричі за останні п'ять років.

Величезні брили айсбергів продовжують відколюватися від Антарктиди, що сприяє підвищенню рівня моря.

За оцінками вчених, якщо Антарктида повністю розтане, рівень Світового океану може піднятися більш ніж на 50 метрів.

Тепер вчені намагаються зрозуміти, як і чому Антарктида тане і що ми можемо зробити, щоб контролювати підвищення температури в регіоні.

Реклама:

Головне сьогодні