Новорічні свята: 12 правил безпеки від рятувальників

  • Де поставити ялинку і що не можна на неї вішати
  • Свічки, бенгальські вогні, піротехніка, феєрверк - правила поводження з ними

Щороку протягом грудня-січня виникає близько 140 пожеж. А саме у дні новорічних та різдвяних свят їхня кількість збільшується удвічі.

Симуляція пожежі. Фото dsns.gov.ua

[L]Основна причина – необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки, повідомляє ДСНС.

"Достатньо лише одного несправного обігрівача поряд, неякісної електрогірлянди або старого подовжувача – і свято завершиться трагедією. А все через ігнорування правил пожежної безпеки", – наголошує заступник начальника Управління пожежної безпеки ДСНС Олександр Чекригін.

Симуляція пожежі. Фото dsns.gov.ua

Нагадаємо 12 порад, як безпечно зустріти новорічні та різдвяні свята, від Служби з надзвичайних ситуацій.

(для перегляду скористайтеся стрілочками)

Ялинку необхідно розміщувати на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані (мінімум один метр) від електроприладів, батарей.

Не можна встановлювати ялинку у коридорах і холах – на шляхах евакуації у випадку непередбачуваних ситуацій.

На ялинку не можна встановлювати свічки, бенгальські вогні. Не можна прикрашати її ватою, марлею та іншими легкозаймистими матеріалами.

Обираючи маскарадні костюми для дітей, рятувальники радять подумати, чи не є вони легкозаймистими.

Рятувальники не радять прикрашати ялинки саморобними гірляндами. Гірлянду промислового виробництва, куплену у магазині, краще перевірити, перш ніж повісити на ялинку.

Користуватися можна лише сертифікованими піротехнічними виробами, уважно ознайомившись з інструкцією та перевіривши на відсутність дефектів упаковки.

Якщо пожежа все-таки трапилася, потрібно зателефонувати 101, вимкнути гірлянду з електричної мережі та евакуювати людей.

Якщо для життя і здоров'я немає небезпеки, живу ялинку, яка горить, потрібно накрити ковдрою, повалити на підлогу і щільно залити водою. Штучну ялинку заливати водою не потрібно – тільки завалити і накрити.

Купувати піротехнічні засоби у спеціалізованих магазинах, які мають відповідні дозволи. Обов'язково потрібно запитувати сертифікати на цю продукцію.

Категорично заборонено використовувати будь-які піротехнічні засоби у приміщеннях. Це, із дотриманням норм безпеки, дозволяється робити лише на відкритій території.

Рятувальники також просять не користуватися піротехнічними засобами у стані алкогольного сп'яніння, не запалювати пошкоджені петарди.

Після того, як феєрверк вибухнув повністю, до нього не рекомендують підходити ще мінімум 5 хвилин, оскільки можуть бути додаткові спрацювання, здатні травмувати людину.

Можливо, вас зацікавить:

Як дерева переживають зиму і чому ялинки вічнозелені. ВІДЕО

Як прикрасити ялинку не лише красиво, але й безпечно. 12 порад

Як прикрасити ялинку, щоб вона виглядала дорого: поради декоратора

Новорічна ялинка: зрубана, штучна, жива у горшку. Яку купити і як вибрати

Навіщо у США ялинки після свят викидають в озера. ВІДЕО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні