Сестри-українки в США боротимуться за чемпіонство у синхронному фігурному катанні

— 8 лютого 2019, 15:07

Американські спортсменки українського походження вибороли право взяти участь у чемпіонаті США з синхронного фігурного катання.

Єва Борсук, яка виросла у Києві, разом зі своєю командою виборола золоту медаль на чемпіонаті Східноі частини США у юніорській категорії, а ії сестра Устина у складі молодшої команди виборола бронзову медаль.

Єва та Устина Борсук виросли у Києві

За даними Американської Асоціації Фігурного Катання (USFSA), Єва стала першою спортсменкою українського походження, яка отримала золото Східного Узбережжя США у цьому виді спорту.

Змагання, у яких взяли участь 146 команд і близько двох з половиною тисяч фігуристів, відбулися у місті Вустер (Worcester), штат Массачусетс, 30 січня - 2 лютого.

Єві 17 років, вона закінчує школу цього року і вступає до університету, хоче бути лікарем.

Устині 12, вона вчиться у 7-му класі середньої школи.

У Києві дівчата вчилися у Гімназії імені Лесі Украіни.

Сестри виступають у складі команди "Імідж", яка представляє Клуб фігурного катання міста Йонкерз, штат Нью-Йорк, а мешкають у місті Нью-Йорк. Вони є представницями як Київської, так і Харківської школи фігурного катання.

Сестри-українки в США боротимуться за чемпіонство у синхронному фігурному катанні

Цікавий факт: і Єва, і Устина вибороли медалі у ковзанах, леза на яких встановлені у Києві заслуженим тренером України Дмитром Шкідченком.

"Він – Майстер, – каже Єва. – Кожного разу як міняю ковзани, то лечу до нього через океан, бо правильно встановлені леза – це половина перемоги".

"Ми не втрачаємо зв'язку з Україною і дуже пишаємося, що представляємо українську школу фігурного катання," – додає Устина.

"Дуже хочеться аби наш вид спорту став більш популярним в Україні", – уточнює Єва.

"Наші фігуристи здебільшого неймовірно обдаровані і працьовиті, але поки що в Україні лише одна команда – харківська "Інтерстеллар", яка здобула колосальні результати, але тримається на крихітних плечах тренера Юлії Білецької, на ентузиазмі спортсменок та їхніх батьків".

Єва співпрацює з "Інтерстеллар" і брала участь у тренуваннях команди та вибудові програм у Харкові влітку 2017 року.

Спроби створити команди в Києві та Одесі протягом кількох останніх років зазнали невдач, як через нестачу фінансування, повну відсутність будь-якої підтримки з боку як бізнесу, так і держави, так і через розбіжності у розкладі командних та індивідуальних тренувань спортсменів.

У міжнародному масштабі, за даними USFSA, синхронне катання розвивається найбільш швидкими темпами порівняно з іншими видами фігурного катання. Незважаючи на те, що ця дисципліна ще не є Олімпійським видом спорту, провідні університети світу, серед яких Корнелл (Cornell) та Прінстон (Princeton), уже багато років мають свої команди.

Ця дисципліна поєднує в собі як філігранну техніку володіння ребром ковзана – характеристика, традиційно притаманна танцям на льоду, так і елементи парного фігурного катання, такі як підтримки, стрибки і тодеси.

Більшість елементів виконується не просто на одній нозі, а на одному ребрі одного ковзана. У команді від 14 до 20 фігуристів, які складають спортивні нормативи за системою USFSA та проходять індивідуальний відбір у клубах.

Національний Чемпіонат США відбудеться у місті Плимеф, штат Мічиган, з 28 лютого по 2 березня. Саме в цьому штаті у 1976 році відбулися перші міжнародні змагання з "синкро", як називають цей спорт фігуристи.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні