Як смачно готувати "відходи": 16 лайфхаків від шеф-кухарів
Щодня ресторани борються проти викидання залишків їжі.
Видання The Guardian запитало відомих шеф-кухарів та рестораторів про їх повсякденні лайфхаки, які дозволяють економити гроші.
Тож якщо ви досі викидаєте лушпайки, залишки рису, черствий хліб тощо, ці поради саме для вас.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/4/7/47351c8-998ba14-16.jpg)
Скай Гінгелл
Ми зберігаємо всі овочеві лушпайки, тому що саме в них найбільше аромату.
Із картопляних лушпайок ми робимо просте пюре, приготоване у солоній воді з травами. Потім протираємо це з вершковим маслом, перцем та знежиреними вершками.
Також із лушпайок ми робимо салат, як капустяний, але замість неї використовуємо спаржу, молоду моркву, цибулю, буряк і листя редьки.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/0/5/050c579-998ba14-16.jpg)
Джеймс Олівер
Хліб ніколи не можна викидати.
Якщо ви стежите за найкращими кухарями з усього світу, то, мабуть, помітили, що вони використовують несвіжий хліб та видозмінюють його у щось дуже смачне.
Наприклад, у класичний італійський томатний і хлібний суп або у papa al pomadoro чи салат з хлібом панцанелла.
Також ви можете приготувати з хліба грінки або тонко нарізати його, перетворивши його на чудесні тости.
Або ж перетерти його на панірувальні сухарі.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/d/f/df0736e-998ba14-16.jpg)
Райан Блекберн
Використайте м'ясо курячих ніжок у карі.
А крильця підсмажте.
Із залишків зробіть чудовий кістковий бульйон, додавши у нього вина Мадера, смажені овочі (рідина має покривати овочі), сіль та свіжі трави.
Тільки не доводьте до кипіння, нехай готується повільно.
Ви здивуєтеся, наскільки цей бульйон додасть смаку.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/7/e/7ed92d2-998ba14-16.jpg)
Хун Суй Лі
Одного разу ми варили тигрові креветки, використавши їх хвости для нігірі-суші.
Але масу голів креветок ми залишили.
Удома у Гонконзі ми звикли їсти мізки, а голови креветок дуже схожі на м'ясо краба. Тому ми взяли їх, обсипали їх картопляним крохмалем і обсмажили.
Дуже смакує із гарячим соусом. Ми використовуємо чілійський майонез.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/4/c/4c3bb43-998ba14-16.jpg)
Мері-Еллен МакТаг
Ви можете маринувати майже будь-що у міксі оцет-вода-цукор у пропорціях 3:2:1.
Якщо якісь продукти не можна замаринувати, ви завжди можете їх заморозити.
Зазвичай у моєму ресторані ми трохи підсмажуємо овочі у невеликій кількості олії, часто їх перемішуючи, щоб випарилася рідина.
Потім робимо із цих овочей пюре і заморожуємо.
Це чудова супова база.
Ви так само можете заморозити трави або листя салату, змішати їх з олією, а потім робити з них соуси.
Але обов'язково все підписуйте, нехай перманентний маркер завжди буде під рукою.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/1/b/1bb8f2c-998ba14-16.jpg)
Рейчел Стоклі
Не позбувайтеся м'ясного жиру після приготування.
У дитинстві я обожнювала овочі, приготовані на свинячому жирі.
В іспанській кухні ми використовуємо традиційні рецепти, у яких жир підкреслює смак.
Наприклад, на жирі іберіко – чорної свині – ми смажимо яйця, готуємо часниковий суп або взбиваємо як айолі. Це смакує до риби.
Зберігати жир можна у банках у холодильнику, і він стане чудовим замінником оливкової олії, якою треба лише заправляти страви, а не смажити на ній.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/e/4/e40ec83-998ba14-16.jpg)
Том Керрідж
Скуповуйтесь мало і часто.
Коли я скуповувся на тиждень, мені доводилося прощатися з усім, що було у холодильнику, особливо з продуктами, які швидко псуються: листями салату, помідорами, огірками та грибами.
Я просто не встигав приготувати ці продукти.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/b/b/bb38c64-998ba14-16.jpg)
Гуранга Бера
Чому не використати вже не дуже свіжі овочі для приготування пакорас – овочевих млинців.
Для них підійдуть будь-які овочі.
Тонко наріжте їх, додате цибулю, імбир, перець і горіхову муку.
Сформуйте у руках кульки та обсмажте до хрумкої скоринки.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/7/c/7ca75f0-998ba14-16.jpg)
Тім Бугет
Найкращий спосіб менше викидувати – класти менше на свою тарілку.
Ви завжди можете покласти добавку.
Що стосується залишків, то, наприклад, із висохлих фруктових очистків (лимону чи апельсину) у блендері можна зробити пудру і потім додавати у випічку.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/b/1/b1b299e-998ba14-16.jpg)
Ніколас Бальф
Замість того, щоб купували у супермаркетах замотану в харчову плівку цвітну капусту, з якої обірвали листя, я заохочую людей купувати капусту з листям.
Не бійтеся використовувати все. Це універсальний овоч.
Із суцвіть капусти ми робимо соуси, а листя обсмажуємо, обсипавши його куркумою та масалою.
А із карамелізованих стебел ми робимо пюре.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/7/1/71b1de5-998ba14-16.jpg)
Річард Корріган
Плануйте, що ви збираєтеся їсти, щотижня: основні прийоми їжі, сніданки, ланчі на роботу.
Запишіть та здійснюйте покупки за списком.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/3/2/32902d6-998ba14-16.jpg)
Джош Олінгтон
Я не вигадав бродіння, але тоді як більшість людей викидають залишки капусти, я її квашу.
Це смакує з качкою конфі або соусами.
Згорніть листя в циліндри, поріжте їх, додайте сіль (100г на капустину), покладіть у скляну банку і врахуйте те, що вона має зануритися у сік, який випустить.
Накрийте банку марлею та залиште при кімнатній температурі на тиждень, а потім на кілька днів – у холодильнику.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/f/f/ff49219-998ba14-16.jpg)
Саїфін Мур
Вчорашній рис – найкращий рис для смаження.
Тому якщо ви готуєте рис жасмін, залиште все, що не з'їли, у герметичній посудині в холодильнику (варений рис рекомендують з'їдати за добу).
Смайже одразу ж після того, як дістали його із холодильника.
Я додаю до нього яйця, зелень, помідори чері, соєвий соус.
А якщо ви готуєте липкий рис, то сформуйте із нього кульки та обсмажте до хрусткої скоринки.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/3/6/36b2d86-998ba14-16.jpg)
Скот Сміт
Ми використовуємо овочеві лушпайки для приготування ароматизованих солей, які ми використовуємо для приготування сезонних овочей.
Це просто: покладіть лушпайки на решітку та помістіть їх у духовку на дуже низьких температурах – багато сучасних духовок можуть працювати на температурі 50 градусів – залишаємо на 3 години, а потім подрібніть у блендері та змішайте з морською сіллю.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/b/8/b81abf1-998ba14-16.jpg)
Том Хант
Вичавлені та добре очищені від воску лимони можна тонко нарізати, перетерти із сіллю, покласти у банку і залишити на 4 дні за кімнатної температури.
Так у вас вийде прекрасна кисла приправа, яку можна використати у будь-якій страві, щоб замінити лимони.
Одного дня я використав консервований лимон у пасті із фетою та оливами.
Це була найкраща паста, яку я коли-небудь куштував.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/4/a/4ac239a-998ba14-16.jpg)
Дуглас МакМастер
У домашніх умовах готуйте страви у великих масштабах.
Заморожуйте порції, і тоді залишки не існуватимуть.
Можливо, вас зацікавить:
Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.