Як жінки у світі справляються зі своїми "критичними днями". ФОТО

— 22 квітня 2019, 16:03

Від менструальної чаші до саморобних гігієнічних прокладок та менструальних спідниць.

Благодійний фонд Wateraid створив фотопроект, де розповідає, як жінки з усього світу переживають свої "критичні дні", пише The Independent.

У фонді зазначають, досі у багатьох країнах те, як у ці дні жінки справляються зі своїм станом та гігієною, – проблеми виключно самих жінок. Хоча, уряди країн мали б допомагати у цьому такими простими речами, як забезпеченням прийнятними гігієнічними матеріалами, допомозі у їхній утилізації, інформаційною та освітньою підтримкою жінок, побудовою пристойних громадських вбиралень, тощо.

Щоб потурбуватися про себе жінці треба не так і багато – принаймні доступ до чистої води. Попри це, сумна статистика каже, кожна дев'ята людина у світі не має доступу до чистої води поблизу дому, а кожна третя – власного туалету.

Для Wateraid жінки розповіли про те, як підтримують гігієну під час менструації.

Нована, 45 років, Замбія. Стара ковдра та "коров'ячі коржі"

"Коли я лишаюся вдома, то використовую тільки прокладки вирізані зі старої ковдри. В решті випадків мені допомагають коров'ячі екскременти".
"Колись мені про такий метод розповіла бабуся і з того часу я так роблю. Дозволити собі гігієнічні прокладки не можу – це дуже дорого, а у мене ще є кілька дочок"

Гілларі, 22 роки, Лондон. Багаторазові гігієнічні прокладки

"Навколишнє середовище дуже важливе для мене, тому я користуюся багаторазовими прокладками. Вони зроблені з натуральних матеріалів – вовни або бамбука".
"Купую я їх в інтернеті, одна коштує близько 12 доларів. Такі прокладки добре носяться. Наприклад, тим, якими користуюся я, уже два роки"

Лепера Джойс, 23 роки, Уганда. Спідниця з козячої шкіри.

"Ми вирощуємо кіз, тож у нас багато їхніх шкур. Ми використовуємо їх замість постільної білизни і шиємо з них одяг".
"У мене є спеціальна спідниця зі шкіри, в ній є спеціальний "хвіст", який я коли сідаю, складаю у кілька разів та затискаю між бедрами, доки він не вбере кров. Це традиційний метод у нашому селищі"

Стеф, 27 років, Австралія. Протизаплідна спіраль, тампони та прокладки

"У мене стоїть протизаплідна спіраль, яка дозволяє мені контролювати ендометріоз, синдром полікістозних яєчників та мої критичні дні заразом".
"Завдяки їй зазвичай у мене всього 2 дні несильних кровотеч на місяць. У цей період я застосовую звичайні гігієнічні засоби"

Мануес, 44 роки. Уганда. Ямка в землі

"Під час менструацій, мені здається легким та природнім зробити ямку в землі і сісти на неї, щоб кров стікала туди. Моя мама та інші жінки навчали мене й іншим методам, але мені найбільше подобається цей. Я вчу цьому своїх доньок. Ніхто, навіть ваш чоловік, не має бачити цю кров. Я знаходжу затишне місце, де мене ніхто не побачить. Завдяки цьому почуваюся впевнено та у безпеці"

Санджіта, 32, Непал. Багаторазові прокладки з вати

"Готові прокладки дорого коштують і шкідливі для довкілля, якщо їх утилізувати неправильно".
"Якось я відвідала майстер-клас із виготовлення прокладок з тканини та вати і тепер можу шити собі їх сама"

Лімпо, 22 роки, Замбія. Тканина і "коров'ячі коржі"

"Коров'ячі коржі добре вбирають, тож у суху погоду я просто збираю їх, загортаю в тканину і одразу використовую"
"Коли дощить, зібрати треба заздалегідь і зачекати, поки вони цілком висохнуть"

Клер, 40, Велика Британія. Менструальна чаша

"У менструльних чаш є суттєвий недолік – за ними треда доглядати, кип'ятити і очищати їх. Маю спеціальну каструлю для цього, доводиться слідкувати, аби хто в ній випадково собі не зварив, приміром, яйця"
"Крім того, їх не зручно спорожнювати, якщо нема для цього зручного місця"

Доріс, 19 років, Замбія. Цвіт бавовни

"Коли приходять ці дні, я перестаю грати у футбол, не можу працювати або відпочивати з друзями. Я використовую вату у ці дні. Беру шматки старого одягу і загортаю в них вату, яку заздалегідь збираю з бавовняних полів"

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні