Вчені дослідили, з якою швидкістю тануть льодовики на Землі

— 9 квітня 2019, 12:32

Втрачаємо льодовики. Глобальне потепління спричиняє танення льоду не лише на полюсах планети, а й у всьому світі.

Міжнародна команда вчених під керівництвом Цюріхського університету дослідила, скільки тонн льодовиків по всьому світу розтануло у період з 1961 по 2016 рік, повідомляють на сайті Європейського космічного агенства (ESA).

Для збільшення зображення натисніть на нього

Результати вражають: за 55 років людство втратило 9 тисяч гігатонн (або 9 трильйонів тонн) льоду.

Щоб розрахувати цю кількість науковці використовували дані спостережень Всесвітньої служби моніторингу льодовиків та супутникові зображення.

За допомогою комп'ютерних технологій дослідники відтворили рельєф, який існував у горах та на полюсах 1961 році.

Найбільші втрати науковці зафіксували на Алясці, за нею йде Гренландія та південні Анди.

Натоміть, єдиною територією, яка не лише не втратила, а й наростила льодовиковий покрив стала південно-західна Азія. До об'ємів мерзлоти там додалося 119 гігатонн льоду.

"Тепер ми можемо надати чітку інформацію про те, скільки льоду кожен регіон втратив. Важливо зуаважити, що рівень танення суттєво зріс за останні 30 років. Зараз ми втрачаємо в цілому 335 мільярдів тонн льоду на рік, і через це рівень Світового океану щороку піднімається на 1 мм", – каже лідер дослідницької групи Майкл Земп.

Науковці кажуть, усвідомлювати та відслідковувати швидкість танення льодовиків дуже важливо ще й для того, аби приймати обгрунтовані рішення щодо адаптації людства до нових кліматичних умов.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні