Чим замінити цибулю: список продуктів порадила Супрун

— 8 травня 2019, 09:55

Багато людей задумалися, якими продуктами можна замінити цибулю, пише очільниця МОЗ Уляна Супрун.

За її словами, багатьом вона не до смаку, викликає алергію, погіршує синдром подразненого кишківника.

Виявляється, цибулю можна замінити на не менш корисні та поживні продукти.

Ріпчаста цибуля містить мало вітамінів та мінералів. Значно поживнішими є зелена цибуля та порей.

фото: Depositphotos

У них є багато кемпферолу, корисного для здоров’я судин флавоноїда, який активно досліджують через потенційні протипухлинні властивості.

Кемпферолу багато в квасолі, молодих бобах, вині, малині, спеції гвоздиці та чорному чаї. Тому можна обирати і ці продукти.

В пореї та зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 та магнію. Співставний вміст вітамінів та мінералів є в кропиві. Її можна додавати до зеленого борщу чи рису.

В цибулі є пребіотики — речовини, які полюбляє кишкова мікрофлора.

Втім, розчинну клітковину цибулі можна замінити в раціоні коренеплодами: селерою чи пастернаком, вівсяною та перловою кашею чи яблуками.

Цибуля корисна для печінки: знижує рівень цукру в крові, допомагає нормалізувати баланс ліпопротеїнів та зменшує запалення, але лише в разі поєднання зі здоровим збалансованим раціоном.

Співставними можуть бути кріп, кориця, імбир, кінза та насіння коріандру.

Це лише приклади продуктів, які корисні і запашні. Але жодні з них не є ліками.

Цибуля має специфічний запах завдяки летким сірковмісним сполукам. Якщо ми смажимо цибулю чи їмо її зі сметаною, то відбувається жирова екстракція — весь аромат вловлюється жирами і зберігається.

В часи, коли не було спецій, цибуля була знахідкою, адже робила їжу запашнішою. Але можна трохи зекономити та збагатити смак страв завдяки уже згаданим спеціям та зелені.

Ще один варіант — посмажити редиску. Редиска, як і цибуля, також багато на сірковмісні сполуки, і може дати певної солодкої гіркоти та аромату.

Якщо любите додавати до страв смажену цибулю через смак та золотистий колір — зверніть увагу:

  • Смаження продуктів до золотистої скоринки називаються реакція Майяра (Maillard reaction). Тоді цукри реагують з білками та відбувається карамелізація. Коли крохмаль розпадається від нагрівання до цукрів, а цукри утворюють мальтол і фуран, коричневі сполуки з карамельним і горіховим смаком.

Але продукти реакції Майяра шкідливі для здоров’я, і залучені в розвиток діабету, серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок.

Якщо вам дуже треба зробити паштет чи печеню ніжнішими, потушкуйте замість цибулі багаті на клітковину та мінерали яблука груші, або уже згадані пастернак чи селеру.

Якщо все-таки купуватимете цибулю — вживайте її лише як частину збалансованого харчування, а не для лікування хвороб. Наразі авторитетних доказів, що цибуля має виключні лікувальні властивості, не існує.

Корисно знати також:

8 причин їсти цибулю (якщо здоров'я дозволяє, звісно)

Реклама:

Головне сьогодні