Вікіпедія дарує призи за статті про жінок-науковиць: конкурс

— 11 червня 2019, 13:00

Пишеш статті до Вікіпедії? Вигравай призи!

З 1 по 30 червня в українській Вікіпедії триває конкурс статей "Жінки у STEM".

Про це повідомляють на сайті ресурсу.

Фото Elnur_/Depositphotos

Основний напрямок – біографічні статті про жінок у галізях точних та природничих наук.

Ті, хто хочуть покреативити, також мають для цього простір: писати можна також про, наприклад, підприємиць у цих сферах або ж навіть про явища, які пов’язані з пані у точних науках.

Завдяки конкурсу у Вікіпедії організатори – ГО "Вікімедіа Україна" разом із Фондом ООН у галузі народонаселення – хочуть зробити досягнення жінок у науці більш видимими та допомогти зменшии загальний гендерний дисбаланс. Адже, як зауважують вони, текстів про чоловіків на ресурсі в чотири рази більше, аніж про жінок.

Переможцями стануть учасниці та учасники, які створять і покращать найбільшу кількість якісних статей.

Тему для написання можна обрати серед вже пропонованих або запропонувати свою. Організатори навіть передбачили можливість порадитися з ними, чи підпадає ваша стаття під тему конкурсу. Дл цього треба написати їм за ось цією адресою: [email protected].

Як взяти участь у конкурсі:

  • Зареєструватися у Вікіпедії (отримати свій нікнейм) або увійти у свій обліковий запис.
  • Створити або доповнити статтю у Вікіпедії під час конкурсу (можна використовувати пропоновані теми або обрати свою в рамках загальної теми конкурсу).
  • Довести статтю за якістю принаймні до рівня базових вимог:
  • статті повинні бути започаткованими або покращеними конкурсантами у Вікіпедії упродовж конкурсного періоду;
  • текст статей не може містити невичитаний машинний переклад;
  • статті або доповнення мусять мати розмір щонайменше 3500 байтів (це в середньому 200-300 слів; розмір у байтах можна побачити, перейшовши у вкладку "Переглянути історію" зверху статті);
  • Вікіпедія — це енциклопедія! Тому усі статті мусять мати енциклопедичний характер;
  • у Вікіпедії діють критерії значимості (зокрема, окремі критерії значимості науковців). Базовий принцип — можна створювати окрему статтю у Вікіпедії про особу, лише якщо про неї є кілька публікацій в незалежних авторитетних джерелах;
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату! Тому статті мусять містити текст, сформований власне конкурсантом чи конкурсанткою, і не порушувати авторські права;
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень! Тому статті мусять базуватися на інформації, опублікованій раніше у авторитетних джерелах (газети/журнали/книги тощо) та містити посилання на ці джерела.

Щоб дізнатися більше про алгоритм створення статті і правила Вікіпедії, скористайтеся довідковою сторінкою.

  • Поставити на сторінці обговорення статті рядок:

{}}

(якщо ви поміщаєте шаблон до статті, яку створили не ви, замініть текст "}" на нікнейм автора статті)

Статті без цього шаблону можуть бути не зараховані у конкурсний внесок.

  • Якщо стаття бере участь у спецномінаціях, потрібно також поставити на сторінку обговорення шаблон {} (для спецномінації "Українки у STEM") та/або {} (для спецномінації "Дівчата у STEM").

До кінця конкурсного періоду статтю можна поліпшувати. Чим повнішою і якіснішою є кожна стаття на момент завершення конкурсу, тим вищі ваші шанси на перемогу.

Переможці конкурсу отримають призи від Фонду ООН в галузі народонаселення та ГО "Вікімедіа Україна"; усі активні учасники отримають сувеніри.

Вас також може зацікавиити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні