7 порад, які допоможуть одягу жити довго й щасливо

— 2 серпня 2019, 14:00

Що дешевше? Купувати одяг чи ні?

Відповідь – очевидна.

Треба визнати, ми купуємо дуже багато одягу.

І це шкідливо для планети та нашого гаманця.

Засилля дешевих футболок, сорочок та суконь, аж ніяк не заохочує нас дбати про них так, щоб улюблена сукня прослужила максимально довго, пише The Guardian.

Фото: belchonok/Depositphotos

Індустрія моди – один з головних забрудників планети.

Також, популярні бренди часто порушують права людей.

Ці корисні поради допоможуть зберегти ваші гроші, а улюбленим сукням та сорочкам – прожити довше.

Одяг

👗 Перевіряйте шви. Далеко не завжди дорогий одяг є якісним.

"Перше, що варто зробити під час покупки нового одягу – вивернути його та подивитись на кожну зачіпку.

У дешевого одягу шви часто покоцані. Відразу відкладайте його назад на вішак", – радить член організації Fashion Revolution, яка виступає за екологічні тенденції у моді, Орсола де Кастро.

Також вона каже, що варто дивитись, чи є в одягу з крамниці запасний ґудзик, який можна пришити замість загубленого. А спеціалістка з вінтажного одягу Емі Вінстон радить піднести одяг до світла: якщо світло проходить крізь тканину, то вона не послужить вам довго.

👗 Знайте свою тканину. Будь-який одяг буде зношуватись після тривалого носіння та частого прання. Деякі експерти кажуть, що найдовше служить синтетика. Деякі – виступають за натуральні тканини. Викладач королівського коледжу мистецтв Шарль Росс зазначає, що йому подобаються синтетичні тканими. "Якщо ви купите футболку з котону та поліестеру, то котон зношується швидше", – запевняє він.

З іншого боку, де Кастро стверджує, що натуральні тканини, зі 100% котону чи вовни більш дихаючі, ви будете пітніти менше й одяг не потребуватиме такого частого прання. Також вона застерігає, що синтетичний одяг – не найкращий вибір з точки зору екології. Під час прання мікрофібра від поліестеру змивається й це пов'язують з забрудненням океану мікропластиком.

👗 Прання обов'язкове? Чим частіше одяг прати, тим швидше він зношується. Де Кастро каже, що ми маємо утримуватись від частого прання. "Якщо одяг зроблено з якісної вовни, як, наприклад, чоловічий костюм, його варто чистити, а не прати", - каже вона.

Для прання ж у машинці обирайте низьку температуру, а одяг з делікатної тканини кладіть у пральну сітку: це допоможе одягу не зношуватись. Також є способи освіжити одяг без прання. Наприклад, вішати одяг у ванну, поки ви приймаєте душ, щоб обдати його паром.

Це також екологічно: під час прання на рік використовується 51,103 літри води. Приблизно стільки випиває людина за все своє життя.

Є й інші хитрощі, які можуть очистити одяг без використання пральної машинки. Наприклад, від неприємного запаху врятує суміш теплої води та горілки. Змішайте горілку з водою в пропорції 3:2, якщо від одягу дуже тхне. Або навпаки, якщо є лише легкий запах. Налийте суміш у пляшку-спрей та побризкайте одяг. Якщо вранці запах залишився – побризкайте ще раз.

👗 Якщо прати то правильно. Шкарпетки та спіднє варто прати за адекватної температури. Такі речі потребують мінімум 60 градусів за Цельсієм. Але якщо ви думаєте, що це нашкодить білизні – виставте низьку температуру, але додайте очищувач з антибактеріальним ефектом.

👗 Як зберігати одяг. Спеціалістка з органайзінгу Катріна Хассан радить зберігати речі вертикально. "Так ви зможете точно побачити скільки у вас одягу і контролювати своє споживання", – каже вона. Також Хассан радить тримати дорогі речі в окремих чохлах.

Взуття

👞 Для того, щоб отримати найкраще від свого взуття – доглядайте за шкірою. Росс каже, що використовує спеціальний кондиціонер для шкіри для своїх Timberland.

👞 Якщо взуття вже зношується, то спробуйте поновити його. Росс носить свою улюблену пару з 1985 року: вона ремонтувала підошву 6 разів.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні