Хочемо змінити систему фінансування та управління вишами – Новосад

— 23 вересня 2019, 14:40

Міністерство освіти планує через зміну системи фінансування і управління почати стимулювати заклади вищої освіти до розвитку.

Про це в інтерв’ю "Українській правді. Життя" розповіла нова очільниця МОН Ганна Новосад.

"До кінця року подамо ряд проектів-актів по зміні фінансування, держзамовлення у вищій освіті, засноване на показниках якості.

Зокрема, хочемо, щоб на фінансування закладів впливали показники працевлаштування випускників, якість наукової діяльності університету, присутність у міжнародних рейтингах тощо".

Анна Новосад. Фото Дмитра Ларіна, УП

За словами Новосад, причиною неефективності вишів та поганих навчальних програм є те, що немає механізмів, як стимулювати здорову конкуренцію і розвиток найкращих.

"Є принцип зрівнялівки, замішаний на преференціях окремим закладам вищої освіти. Вони сформувалися не за останні два чи три роки, а за десятиліття.

Хтось отримує більше, хтось – менше, при цьому ми ні від кого не вимагаємо певних показників якості".

Міністерка пояснює, що ми витрачаємо на вищу освіту близько 20 млрд грн, але вона недофінансована.

"Фактично з коштів, які ідуть на університет з держбюджету, нічого не залишається для розвитку освітнього простору.

Тому в нас такі погані лабораторії, тому такі погані корпуси. Там, де ви бачите непоганий простір – це певні кошти зі спецфонду, які сам університет шукає".

Ще одне проблема, над якою збирається працювати МОН: система не дає можливості нагороджувати кращих викладачів.

"Ви будете лише сподіватися, що до вас прийде мотивований викладач. Але фінансових стимулів мотивувати кращих у нас немає.

Зараз діє фіксований формат оплати праці викладачів, зав'язаний на кількості студентів.

Є норматив, який каже, скільки має бути студентів на одного викладача. Це дивно, бо це як мінімум призводить до того, що природна мотивація викладача – не відраховувати найгірших студентів".

Тому зміна системи фінансування, яку планує МОН, має призвести до:

а) критеріїв якості університету, які МОН має відслідковувати, вони будуть враховуватись при розподілі видатків держави, і стимулюватимуть кращі університети;

б) буде впроваджена система, яка дозволить кращих викладачів винагороджувати за їхніми результатами.

"Якщо ви дійсно класний викладач, мали стажування за кордоном і хочете викладати, наприклад, в Могилянці – ми маємо мати можливість дати вам кращу зарплату, ніж тому педагогу, який просто відбуває лекції".

Третій блок змін у вишах – управління ними.

"Наша мета: аби ректор був справжнім менеджером, якого держава наймає, щоб управляти закладом вищої освіти, і може вимагати від нього певних показників якості.

Тому в контракті кожного ректора має бути чіткий перелік KPI (Key Performance Indicators – ключові показники ефективності – УП), які він має досягати".

Якщо ректор виявиться неефективним, міністерство зможе розірвати контракт. Модель зміни системи управління Ганна Новосад обіцяє презентувати "трохи пізніше", зміни почнуть з фінансування.

Реформа освіти: про садочки, школи, училища, університети на науковців.

Велике інтерв'ю Ганни Новосад

Реклама:

Головне сьогодні