10 продуктів холодної пори року: що з ними робити, пояснює шеф-кухар
З настанням холодів наш організм хоче їсти.
Навіть не так: він дуже хоче їсти.
І саме в цей час йому варто запропонувати щось справді смачне та корисне.
За списком таких продуктів, та порадами, що з ними найкраще приготувати, "Українська правда. Життя" звернулася до шеф-кухаря Андрія Величко.
Ось, що порадив спеціаліст:
Гарбуз
Сортів гарбуза напрочуд багато. Від світло-жовтих і волокнистих до темно-помаранчевих цукрових.
Перші неймовірні, якщо готувати при низькій температурі та змішати з витриманим сиром. Вийде ідеальна начинка в равіолі.
[BANNER1]
А ось другі можна замаринувати в солі, меді, фруктовому оцті та рослинному маслі й запекти в духовці. Причому так, щоб підгоріла. От тоді цей гарбуз буде ідеальним в салатах, в десертах і навіть у крем-супі.
Гриби
Ловіть короткий сезон свіжих грибів! Поспішайте, купуйте та наїдайтеся, поки вони є на ринку.
Сухі або морожені гриби – весь рік можна купити, а "щойно з лісу" то справжній делікатес.
Обов'язково готуйте смажену картоплю з грибами або різотто.
Брюссельська капуста
Восени її багато на ринках – виберіть позеленіше, зніміть верхні листки, проваріть хвилину в солоній та кислій воді.
Потім злегка обсмажте на сковороді з часничком та гострим перцем.
Це ідеально подавати як самостійну страву з голландським соусом або як гарнір до запеченої риби.
Дичина фазану
З жовтня дозволено полювання на фазана. І саме час спробувати м'ясо цієї смачної птиці.
Мій фаворит – холодець з фазана. Просто, зрозуміло, дуже смачно і зовсім небуденно.
Кефаль
Ця риба масово з'являється біля берега у вересні, тож побачивши її в рибному ряду – беріть не думаючи. Попросіть почистити на базарі.
При цьому обираючи рибину дивіться їй в очі, щоб вам пеленгаса не змогли підсунути. У другого очі оранжеві, а кефаль ніжніше.
[BANNER2]
Вдома підготуйте кукурудзяну муку і посмажте на сковороді.
Подавайте на стіл з настояним салатом з помідорів з цибулею. Це таким, у якого юшечка, і вона найсмачніша, якщо окрайцем білого багета вимазувати.
Топінамбур
Він же земляна груша та єрусалимський артишок.
Солодкий та соковитий коренеплід рекомендую натерти дрібно в салат з листям руколи та цитрусами. Наприклад, з соусом вінегрет та мандаринами.
Корінь хріну
Тут 2 варіанти.
Класика: використання у вигляді гострої приправи до того самого холодцю або настоювання горілки на корені хріну з медом та гострим перцем.
[BANNER3]
Або ж можна спробувати другий варіант. Мені його показали в Англії – пюре з хрону з вершковим маслом.
Корінь для нього потрібно запікати майже добу, але виходить щось неймовірне. Солодко-гіркий смак ідеальний до білого м'яса.
Корінь петрушки та пастернаку
Тут все простіше.
Коріння треба зварити з картоплею в співвідношенні 1:1, перебити в блендері з вершками і протерти через сито.
Це солодке пюре добре буде подати, наприклад, з тушкованим кроликом.
Айва
Я з неї визнаю тільки пиріг з пісочного тіста та варення.
Останнє потрібно готувати довго і повільно, щоб айва стала червоною й щільною.
Пиріг з варенням з айви – це мега. Особливо з хорошим ромашковим чаєм.
Гранат
Тут нічого ще не придумали краще, ніж з'їсти наодинці цілий гранат.
Його принадність саме в цьому, щоб не поспішати і не ділитися)
[BANNER4]
Смайкуйте іжу із задоволенням!
Андрій Величко, шеф-кухар, спеціально для УП.Життя
Всі світлини від Depositphotos
Вас також може зацікавити:
Що їсти для покращення настрою: 5 осінніх продуктів
6 продуктів, які варто купувати не економлячи
Не голодуй на роботі: 33 перекуси для збереження енергії та продуктивності
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.