6 світлин з психоневрологічного інтернату, які ви б не хотіли бачити

6 світлин з психоневрологічного інтернату, які ви б не хотіли бачити

Пацієнти Стародобровольського психоневрологічного інтернату на Дніпропетровщині живуть у нелюдських умовах.

"Більшість із них на весь день зганяють у маленькі приміщення з телевізором, де ті проводять увесь свій вільний час, сидячи на лавах або лежачи на холодній підлозі", пише член моніторингової групи національного превентивного механізму Олег Григорьєв.

Пацієнти Стародобровольського психоневрологічного інтернату на Дніпропетровщині живуть у нелюдських умовах. Фото: Олег Григорьєв

На своїй сторінці у Facebook Олег Григорьєв оприлюднив вісім світлин, які були зняті ним під час відвідин інтернату.

У своєму пості Григорьєв зазначає, що у коридорах на холодній підлозі лежать хворі та їдять з підлоги, наче собаки.

Повз них снують інші підопічні, чий одяг у випорожненнях і які чекають по кілька годин, поки аж дві санітарки нагодують 47 лежачих хворих, більшість з яких не можуть себе самостійно обслуговувати.

У своєму пості Григорьєв зазначає, що у коридорах на холодній підлозі лежать хворі та їдять з підлоги, наче собаки. Фото: Олег Григорьєв

"Я йду по коридору і заглядаю в очі підопічним. Своїм виглядом вони скоріше нагадують дворняг-доходяг у собачому притулку – занедбані й з пронизливим знедоленим поглядом.

Ні про яку соціалізацію чи програми реабілітації й говорити смішно, у цьому місці вони виглядають як недосяжна фантастика", пише він.

Статистики ж щодо підопічних немає, бо банально ніхто не проводив діагностику. Фото: Олег Григорьєв

Олег Григорьєв додає, що елементарний медогляд проводився 6 років тому, і це в чи не найбільш екологічно забрудненому регіоні України.

Водночас, за словами заступника директора, половина адміністрації закладу мають онкологію.

Статистики ж щодо підопічних немає, бо банально ніхто не проводив діагностику.

Гамівні сорочки заборонені, але тут їх заміняють підручними засобами. Фото: Олег Григорьєв
Статистики ж щодо підопічних немає, бо банально ніхто не проводив діагностику. Фото: Олег Григорьєв

"Підопічні закриті в собі, залякані. Вони втікають з закладу. Я вперше бачу інтернат, в якому із 300 підопічних - 17 втікачів. Та це абсолютно не дивно.

Санітарки у закладі, смакуючи владу, граються у лікарів-психіатрів і на власний розсуд вирішують, кого ізолювати за ґрати, а кого зв’язати. Вже багато років гамівні сорочки заборонені, але тут їх заміняють підручними засобами.

Але найбільш шокуючим стало те, що в цьому інтернаті група підопічних встановила свій контроль і постійно ґвалтує інших хворих.

Адміністрація просто закривала на це очі. Уявіть собі, як це, коли тебе б’ють, періодично ґвалтують і ніхто не може тебе захистити. Порядки один в один як у "чорних" і "червоних" тюрмах, в яких "актив" та адміністрація керують всім закладом", розповідає він.

Санітарки у закладі, смакуючи владу, граються у лікарів-психіатрів і на власний розсуд вирішують, кого ізолювати за ґрати, а кого зв’язати. Вже багато років гамівні сорочки заборонені, але тут їх заміняють підручними засобами. Фото: Олег Григорьєв

"Після численних моніторингових візитів до цих закладів прихожу до висновку, що психоневрологічні інтернати — це місця з узаконеною евтаназією. Під виглядом лікування тут ховають психічно хворих від суспільства.

Відчуття постійного знущання з людей", підсумовує Григорьєв.

Довідка:

Національний превентивний механізм (НПМ) — це незалежний національний орган (або декілька органів), який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), спрямований на регулярний моніторинг усіх місць несвободи з метою попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там утримуються.

Редакція "Українська правда. Життя" намагається отримати коментарі працівників інтернату.

Вас також може зацікавити:

Два роки реформи інтернатів: чого не варто боятися і на що очікувати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні