Гаджет або парфум? Що і як дарувати на День Святого Валентина

Гаджет або парфум? Що і як дарувати на День Святого Валентина

Обирати та дарувати подарунки — приємні клопоти. Публікуємо короткий гід для всіх, на кого вони чекають.

Рекомендаціями з підбору, оформлення та правил дарування поділилася експерт з етикету та моделювання поведінки Анна Чаплигіна.

Як змінюється ставлення до подарунків

Колись в подарунках були важливими розкіш і ціна, колись — помірність. Сьогодні в тренді екологічність — в поведінці, споживанні, відносинах.

Як це проявляється в подарунках? Подарунок, який наголошує на своїй ціні, "подарунок-цінник" — дурний тон. Немає нічого індивідуального в тому, щоб зайти і взяти з полиці найдорожче. Більш того, дорогі подарунки зобов'язують одержувача.

Сьогодні подарунки — не про речі, а про ставлення і настрій. Їх цінність визначається не грошима, а часом і увагою. Найкраще, що можна зробити — зануритися в історію людини і знайти щось, що буде цінним саме для неї.

Що можна дарувати всім

Універсальними подарунками завжди були і залишаються книги, солодощі, спеціалітети. Для дорослих — алкоголь. Але варто пам'ятати, що книга в подарунок — це або рідкісне видання, або подарункове. Або ж нова книга, виходу якої всі чекають.

Обираючи алкоголь або їстівні подарунки, також постарайтеся підібрати щось рідкісне і оригінальне. Для таких подарунків особливо важлива красива святкова обгортка.

Гаджети, арт-об'єкти, предмети інтер'єру можна дарувати широкому колу людей, але необхідно дуже тонко розуміти смаки й потреби конкретного одержувача.

Що дарують друзям і близьким

Парфумерія та косметика — гарна ідея для подарунка близькій людині. Аромати — це інтимність, тонке розуміння смаків людини. Косметика, особливо доглядова, — увага, турбота про красу і здоров'я.

Існує думка, що дарувати парфумерію або косметику — поганий тон, але це не зовсім так. Просто такий подарунок складніше підібрати, щоб він підійшов і сподобався. Потрібно дуже добре знати адресата і розуміти його смаки.

Якщо ви знаєте, що людина любить певний запах або продукт — сміливо даруєте. Але пам'ятайте, що косметика і парфумерія — подарунки для людей із сімейного і дружнього кола, не для партнерів по бізнесу або колег.

Як підібрати дійсно індивідуальний подарунок

Вивідати смаки та переваги людини — справа складна. Вам знадобиться винахідливість, уважність і час.

Придумайте привід, щоб більше дізнатися про неї — наприклад, зверніться за допомогою у виборі подарунка для когось третього. А в цей час уважно слухайте та стежте, що подобається тому, з ким ви обираєте.

Головна помилка у виборі — дарувати "на свій смак" і "як для себе". Краще або знати точно, чого хоче одержувач, або вибрати щось універсальне, або спостерігати і вивчати смаки людини.

Можна витратити не одну годину на вивчення профілів в соцмережах — можливо, там ви знайдете підказку.

Як все загорнути і оформити

Святкова обгортка — важлива деталь. Загортаючи алкоголь, можна прикласти до нього горіхи, солодощі, чай або каву, ялинкові прикраси — все, що створює настрій.

Будь-який гаджет в красивій обгортці радує більше, ніж той самий, але в целофановому пакеті.

Не полінуйтеся і прикладіть щось підписане від руки. Це завжди говорить про персональне ставлення: ви витратили час, щоб взяти ручку і написати пару слів.

Якщо це корпоративний подарунок, краще докласти візитівку. Листівка буде більш доречною для близьких людей.

Підписуючи візитівку, пишіть від третьої особи на зворотному боці. На листівках привітання пишуть від першої особи.

Як вітати і вручати

Головне побажання для вручення — не робіть цього в метушні. Ми даруємо подарунки заради емоцій — радості, захоплення, подяки.

А емоції виникають безпосередньо в момент дарування. Поставтеся до нього з повагою, дайте собі та другій людині час.

Часто ми намагаємося "всучити" подарунок десь при вході, похапцем тільки тому, що соромимося. Не соромтеся. Отримайте задоволення від дарування.

Головне сьогодні