Як говорити з дітьми про смерть. 5 книг на допомогу батькам

"Мама, тато, а коли ви помрете? А що, я теж помру?" – ці питання в певному віці ставлять батькам всі діти.

Часто дорослі намагаються прикрасити реальність чи уникнути відповіді – тема смерті не з найлегших.

А дехто просто не знає, як правильно поговорити з дитиною про те, що лякає їх самих.

Психологи радять не обманювати детей і розповісти про кінечність життя. Але говорити про смерть варто дбайливо і з підтримкою, не занурюючи дитину в драматичні подробиці трагедії.

Ось кілька книг, які допоможуть батькам підійти до розмови на тему втрати.

"Чи вмієш ти свистіти, Йоганно?"

Ульф Старк

Для якого віку: з 6 років

"Чи вмієш ти свистіти, Йоганно?" Ульф Старк

Зворушлива історія про дружбу маленьких Ульфа і Берри з дідусем Нільсом, що живе у будинку для престарілих.

Разом вони переживають купу пригод: майструють повітряного змія, розпалюють багаття. Дідусь вчить хлопців свистіти, а ті дарують йому сигару.

Одного дня дідусь помирає. Прощаючись з дідусем у церкві, Берра насвистує пісеньку, а священик каже дітями: "Нільс був щасливою людиною. Особливо в кінці життя... Він не був самотній, хоч у нього і не було родичів".

[BANNER1]

Ця книга – про старість, смерть, і, водночас, про різні грані життя і людських стосунків. Вона викликає різний спектр емоцій – сум, радість, любов – і допомагає прийняти невідворотність втрати. Книга буде корисною не лише дітям, але й дорослим.

"А дідусь у костюмі?"

Фрід Амелі

Для якого віку: з 7 років

"А дідусь у костюмі?" Фрід Амелі

Книга описує переживання маленького Бруно після смерті дідуся.

Хлопчик не розуміє, куди ж зник його близький друг, а дорослі відповідають по-різному: брат – що дідусь тепер на цвинтарі, тато – що на небесах, мама – що він і там, і там одночасно.

Маленький Бруно проживає різні емоції: і злість, і смуток, і любов. Згодом біль вщухає, рана затягується, а про дідуся залишаються світлі спогади.

"Мій друг Бертольт"

Жак Гольдстін

Для якого віку: з 6 років

"Мій друг Бертольт" Жак Гольдстін

Маленький Жак – не такий, як усі: він ходить в одній рукавичці і любить все робити самостійно.

Тож не дивно, що його єдиним другом став мовчазний дуб по імені Бертольт. Хлопчик любить ховатися в тіні старого розлогого дерева. Для Жака це і будинок, і притулок, і лабіринт, і фортеця. На висоті можна зустріти білок, ворона і пугача, а ввечері послухати тріскотіння цикад.

[BANNER2]

Але якось навесні у Бертольта не розпускається листя. Хлопчик сумує, але вирішує зробити своєму другу останній подарунок. Він збирає в окрузі всі загублені рукавички, щоб прикрасити ними дерево.

Бертольт так і не оживе. Але хлопчик зробив його останню весну яскравою.

"Острів мого дідуся"

Бенджі Девіс

Для якого віку: з 6 років

"Острів мого дідуся" Бенджі Девіс

Ще одна зворушлива книга про прощання хлопчика з дідусем.

Маленький Сід проводжає дідуся на далекий острів, допомагає йому облаштувати занедбану хатину, разом вони купаються в морі і веселяться. В кінці довгого дня дідусь повідомляє, що назад Сід попливе один.

Дідусь залишається на острові, а хлопчик веде корабель до берега, борючись з високими хвилями. Дорога назад без дідуся виявилася набагато важчою. Але Сід впорався.

Вдома хлопчик знаходить листівку від дідуся: "Ті, кого ми любимо, завжди залишаються з нами поруч, навіть якщо здається, що вони десь далеко".

"Найдобріші в світі"

Ульф Нільсон і Ева Еріксон

З якого віку: з 7 років

"Найдобріші в світі" Ульф Нільсон і Ева Еріксон

Троє друзів знаходять мертвого джмеля і вирішують його поховати. Оплакавши джмеля, діти шукають нових "небіжчиків" – крота, хом'яка, півня і навіть оселедець.

Гра так захоплює друзів, що вони створюють похоронне бюро "В добру путь" і цілий день ховають звірів з почестями. В процесі діти розмовляють про смерть, ставлять один одному різні питання на цю тему.

Я зустрічала відгук про неоднозначність книги через велику концентрацію похоронної тематики. Але мені вона здалася цілком адекватною, звичайно, для свого віку.

[BANNER3]

Ця історія пропонує досліджувати тему смерті через подорож, познайомити дітей з непростими почуттями, які вона викликає.

У діалогах між персонажами програються стандартні дитячі питання: Що взагалі таке смерть? Чому всі помирають? Я теж помру? А мої батьки? Автор дає на них чесні відповіді, не занурюючи при цьому в драматичні подробиці і надаючи підтримку.

Анна Григораш, практикуючий психолог, журналіст, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Photocreo/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як говорити з дітьми про смерть і втрату

Чому нам важко усвідомити неминучість власної смерті. Пояснюють вчені

LEGO смерті: навіщо кладовище у Відні пропонує дітям конструктор з крематорієм та могилами

З дітьми варто говорити про смерть домашніх тварин – вчений

Як пережити втрату близької людини. Поради клінічного психолога

Три міфи про оплакування важкої втрати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні