Криза 30-річних: чому ми не такі щасливі, якими здаються інші

Миронова Наталія — 24 січня 2020, 11:57

Чому в 30 ми не відчуваємо себе такими щасливими, якими здаються інші?

Як пройти кризу середнього віку?

На ці питання шукає відповідь комік Алі Вонг, передає VOX.

Вона описує американські реалії 30-річних, але більшість з них універсальні й актуальні для українців.

Про раптове дорослішання

"Я знаю що стаю старше, тому що мій Kindle (пристрій для читання книг) перетворюється в бібліотеку самодопомоги", – розповідає вона.

Алі Вонг пригадує, що в її 30, бібліотека була наповнена порадами: як налагодити фінансове становище, як побудувати стосунки, як впоратися з невизначеністю.

Інші здаються нам щасливішими, через соціальні мережі. Фото Depositphotos

Але все змінилось в 33 після розлучення та початку письменницької кар’єри.

"У той час я і всі мої друзі міркували чи прийшов час щоб завести дітей, або відчували себе змученими від нових батьківських обов'язків, шукали сенс в кар'єрі, або шукали баланс після того як працювали без перерви в 20 з гаком років.

А інші спекулювали завдяки соціальним медіа, показуючи щастя, міцні відносини, хорошу роботу і підтягнуті тіла.

Але виявилось, що ми не такі щасливі якими здаються інші", – розповідає вона.

Жінка пригадує, що в 20 років вона та її друзі були зосереджені на кар’єрі і думали, що мають попереду достатньо часу, аби завести дитину чи двох.

У 30 років все раптово змінилось.

"Ми несподівано стали обговорювати відпустки по догляду за дитиною, витрати на дошкільне навчання з тим же ентузіазмом, як обговорювали колись плани на життя", – розповідає вона.

Про соціальний тиск на 30-ти річних

Вік, коли з’являється перша дитина варіюється в залежності від географії та рівня освіти, в таких містах, як Нью-Йорк і Сан-Франциско, для жінок цей вік становить 31 і 32 роки відповідно. Для американських чоловіків це 30,9.

"У свої 30 років я не була впевнена, чи хочу я мати дітей" – пригадує Алі Вонг.

Кризі середнього віку також сприяє економічний та соціальний тиск.

Середній вік першої покупки житла 32 роки. Тобто потрібно мати можливість купити будинок, враховуючи борги по оплаті за навчання, нестабільність економіки і зростання цін на житло.

І є ще туманні тривоги 30-річних. Майже всі говорять про незадоволені очікування.

Очікування і реальність 30-ти річних сильно відрізняються. Depositphotos

"Одне з головних слів, які я слухаю на терапевтичної сесії, – "повинен", - сказала Меган Бірс, яка працює з 30-річними. "У мене повинна бути дитина, я повинен бути одружений, я повинен любити свою роботу".

"Якщо люди "сподіваються одружитися і створити сім'ю або опинитися в певному місці в своїй кар'єрі, їм зазвичай за 30", – говорить сімейний психотерапевт з Лос-Анджелеса Саба Харун Лур'є.

"Для тих, хто досяг певних цілей або орієнтирів, буде несподіванкою, якщо вони виявляться не такими щасливими, як вони очікували".

"Лур'є м'яко називає цей розрив між очікуваннями і реальністю несподіваним. Але я і багато хто з моїх друзів часто боролися з відчуттям невдачі, коли здавалось, що ми не реалізуємо свій потенціал", – каже Алі Вонг.

Про щастя

Щастя досягає піку в різному віці.

"Дослідження показують, що люди стають щасливішими з віком", – розповідає професор Каліфорнійського університету Соня Любомирська, яка вивчає щастя.

"Люди систематично помиляються у прогнозуванні своєї задоволеності життям. Їх неправильні очікування зростають в молодості і зменшуються в старості", – говорить економіст Ханнес Швандт.

30-ти річчя має і позитивні сторони. Фото Depositphotos

Елісон Коен додає, що 30-ти річчя має і позитивні сторони.

Вона називає це більш спокійним віком, в порівнянні з 20-річчям.

"Ми ясніше розуміємо, чого хочемо, і більш "підготовлені до боротьби".

В наші 30, ми, можливо, нарешті досить дорослі, щоб прислухатися до деяких хороших життєвих порад", – каже Алі Вонг.

Вона радить не порівнювати себе з іншими, вміти бути вдячним та прийняти це прекрасне, брудне, звичайне доросле життя, яке веде більшість.

"Ми повинні навчити наших дітей якомога раніше, що невдача - це необхідна і цінна частина дорослішання, тому що до 30 років ми неминуче зіткнемося з деякими невдачами.

Я визнаю, що поняття не маю, як ми вирішуємо проблему безперервного порівняння в соціальних мережах, але ми всі знаємо, що ця проблема є.

Зараз мені 38 років, і за останні п'ять років було більше життєвих поворотів, ніж я могла собі уявити: і значні невдачі, і суттєві успіхи.

"Ласкаво просимо в середній вік!" Мій друг недавно написав мені по електронній пошті. "Хіба не приємно усвідомлювати, що ставки не такі високі, як здавалося раніше?

Приємно, дійсно".

Вас також може зацікавити:

Криза середнього віку може виявитися міфом – дослідники

Криза не в 40: вчені з’ясували, коли чоловіки найсамотніші та інші життєві "піки"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні