Криза середнього віку може виявитися міфом – дослідники

— 13 січня 2016, 18:34

На думку дослідників, у 40 "із хвостиком" людина значно щасливіша, ніж була в 18. Досі ж вважалося, що "крива щастя" в нашому житті має форму літери U, і найнижча точка саме припадає на кризу середнього віку.

Про це пише The Daily Mail.

Результати дослідження, проведеного канадськими науковцями, свідчать про те, що рівень нашого щастя лише поступово зростає – від юності і до старості – і що жодних його істотних падінь, зумовлених віком, немає.

Як пояснює соціолог із Університету Альберти Харві Крен, це дослідження, на відміну від попередніх, було довготривалим, і в ході його експерти мали змогу "виміряти" щастя одних і тих же піддослідних у різному віці.[L]

Учені залучили до дослідження дві групи добровольців, старшокласників (починаючи з їхніх 18 років і до 43) та студентів-випускників (за ними спостерігали від 23 років до 37).

Представники обох груп стали щасливіші у 30 років. Незначне ж зниження рівня щастя у районі 43 у першій групі, як з'ясували вчені, було зумовлене якимись негативними змінами у житті учасників, розривом стосунків або негараздами з роботою. У цілому ж, кажуть дослідники, щастя в житті піддослідних лише більшало, хоча стрімкіше йогo рівень повз угору в проміжку між 18 та віком "добре за 30".

Нагадаємо, деякі науковці вважають, що криза середнього віку буває навіть у мавп.

Реклама:

Головне сьогодні