"У науки немає статі": комікс про легендарну Марію Кюрі

Миронова Наталія — 11 лютого 2020, 12:20

11 лютого, відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці.

Його заснували у 2016 році за рішенням Організації Об'єднаних Націй (ООН), щоб досягти повного й рівного доступу жінок та дівчат до науки, забезпечити гендерну рівність та розширення жіночих прав та можливостей.

З цієї нагоди, Popsciua переклали комікс про одну з легендарних наукинь усіх часів Марію Кюрі.

"Я люблю хімію, мене мотивувало використати цей інтерес по відношенню до людей та фармації. Це – вдала комбінація.

Я вважаю, що у науки немає статі. Інтелекти рівноправні й завжди є вміння та можливості для кожного, хто цікавиться або хотів би вивчати або працювати в наукових областях.

Я жодного разу не шкодувала, що обрала навчання в цій галузі", – розповідає співробітниця з наукових питань в секції лабораторного та наукового забезпечення УНП ООН Іфігенія Надіс.

Згідно з дослідженням, проведеним в 14 країнах, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора наук для жінок в сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% і 6%, повідомляє ООН.

"Я думаю, що мої труднощі з самого народження полягали в тому, що моя родина й мої вчителі не припускали, що я виберу сферу діяльності, де одні хлопчики.

Наприклад, розглядаючи вибір технічної школи, яка готує інженерів і в яку я б хотіла піти, вони всі відмовляли мене, тому що казали, що це робота для чоловіків.

Мені давалися природничі науки, я була хороша в математиці та все ж рішуче розглядала кар'єру в науці", – розповідає керівниця сектору досліджень та аналізу тенденцій УНП ООН Ангела Ме.

Загалом у світі науки жінки складають меншість, проте станом на 2018 рік, за даними ЮНЕСКО, в українській науці 45% жінок. Це один з найкращих показників у Європі.


Вас також може зацікавити:

Вікіпедія дарує призи за статті про жінок-науковиць: конкурс

Українка створила мобільний додаток для контролю за якістю ліків

Українська вчена стала "Лідером науки" з молекулярної біології

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні