Неповага, гомофобія, ейджизм: 5 відео про дискримінацію в Україні

Катерина Хорощак — 2 березня 2020, 10:58

Кожен і кожна має право на гідне життя незалежно від віку, статі, сексуальних уподобань, національної чи етнічної приналежності, зовнішності, професії чи вірування.

Про це розповідають відео, які є фіналістами конкурсу соцреклами "Нуль дискримінації".

Конкурс відбувся за ініціативою Програми розвитку ООН в Україні в партнерстві з Molodiya Festival і Міжнародним центром перспективних досліджень.

Кількість безпритульних людей у Києві від 5 до понад 20 тисяч, про що повідомляє волонтерська ініціатива "Помоги бездомному"

"Бачити безпритульних"

Кількість безпритульних людей у Києві від 5 до понад 20 тисяч, про що повідомляє волонтерська ініціатива "Помоги бездомному".

За даними Департаменту соціальної політики КМДА, у столиці приблизно п’ять тисяч бездомних. Це лише люди, які зареєструвалися у Центрі обліку бездомних осіб.

Водночас, в єдиній в Києві муніципальній ночліжці 150 місць, до того ж вона є платною.

Режисер відео: Андрій Лагутін, оператор: Афанасій Чавдаріді.

Відео "Бачити безхатніх" стало переможцем конкурсу "Нуль дискримінації". Автори порушили питання стереотипів стосовно людей, які опинились у скрутних життєвих умовах.

Дізнатись більше про те, як можна допомоги безпритульним, можна тут.

"Поважати ЛГБТ+"

За даними рейтингу, який склала правозахисна група ILGA-Europe, Україна посідає 35-е місце серед 49 країн Європи у сфері захисту прав ЛГБТ спільноти.

Центр "Наш світ" у 2019 році задокументував 369 випадків дій на ґрунті гомофобії/трансфобії, дискримінації, а також інших порушень прав ЛГБТ в Україні.

Найчастіше від гомофобної / трансфобної агресії, дискримінації та інших порушень страждали представники ЛГБТ спільнот великих міст, де вони є найбільш видимими: Київ, Харків, Одеса, а також Херсон.

Режисер: Юрій Юдін. Оператор: Дмитро Камінський.

Головними героями відео стала трасгендерна пара, яка уявляє життя без дискримінації ЛГБТ+ в Україні.

"То що, тепер можна жити звичайним життям?", - риторично запитує герой.

Якщо ви зазнали дискимінації, звертайтесь сюди.

"Марта"

Спесішизм (або видивізм) – це видова дискримінація людини щодо тварин.

Відповідно до цієї концепції, сучасне суспільство здійснює дискримінацію щодо тварин, а презумпція людської переваги над іншими видами невиправдана.

Відео "Марта" підіймає одразу декілька чутливих тем: з одного боку – непорозуміння між поколіннями, одвічна проблема "батьків-дітей", і з іншого – проблема спесішизму.

Режисерка / операторка: Олена Крамдада. Композитор: Дмитро Бурко.

"Інклюзивність"

Відео розповідає про дівчину з інвалідністю Агнес з Миколаєва, майстерку спорту з плавання.

Ця соціальна реклама є прикладом мотиваційного ролика, надихає шукати шляхи власної реалізації та закликає сприймати все суспільство як одну команду.

Режисери: Андрій Литвиненко, Тетяна Дородніцина.

"Без ейджизму"

Ейджизм, тобто дискримінація за віковою ознакою – є найбільш розповсюдженим видом дискримінації в Україні, і це відео демонструє, як жертва дискримінації може бути одночасно її джерелом.

Режисерка: Лада Сабова. Автори: Meshki Production.

Вас також може зацікавити:

Суспільство "чистих підлог", або Як ми підтримуємо дискримінацію за сімейним статусом

"Це частина мене", або Чому деяких людей дискримінують через зовнішність

"Не то пальто", або Чому деяких людей дискримінують через одяг

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні