17 тисяч дітей не потраплять у сім'ї: з 1 січня в Україні можуть припинитися процеси усиновлення

17 тисяч дітей не потраплять у сім'ї: з 1 січня в Україні можуть припинитися процеси усиновлення

17 тисяч дітей, які перебувають в банку даних сиріт, можуть не отримати шансів на нову родину.

Понад тисячу сімей, які чекають на них в черзі на усиновлення не почують дитячий сміх вдома.

З 1 січня Україні загрожує колапс системи усиновлення.

А тепер про все по порядку.

Як усиновлення/удочеріння відбувається нині

Усиновлення в Україні регулюється главою 18 Сімейного кодексу та низкою нормативно-правових актів.

Усиновлювачем може бути дієздатна особа від 21 року. Виняток, коли усиновлювач є родичем дитини, тоді ця особа має бути старша не менш як на 15 років.

Тобто не лише подружні пари, а й неодружені особи можуть усиновити (удочерити) дитину.

Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які є чоловіком/дружиною одного з батьків, якщо дитина має лише матір або батька.

Якщо людина виявила бажання взяти до себе конкретну дитину з банку даних сиріт, то їй треба звернутися за місцем проживання до служби у справах дітей райдержадміністрації.

Там дадуть список документів для перевірки стану сім'ї, а також внесуть потенційного усиновлювача в чергу на зустріч з майбутньою дитиною.

Якщо дитина осиротіла, то їй надають статус дитини-сироти і вносять в єдиний державний банк даних, ключ до якого мають саме районні служби у справах дітей.

У банку даних сиріт також містяться дані про дітей, яких залишили у пологовому та тих, чиїх батьків остаточно позбавили батьківських прав.

[BANNER1]

Децентралізація проти дітей

З 1 січня 2021 року в Україні, черговим етапом децентралізації та створення територіальних громад, планують ліквідувати та реорганізувати райдержадміністрації. Як саме це відбуватиметься має бути передбачено у окремому законі, який ще приймається у Верховній раді.

Планується, що надалі держава надаватиме соціальні послуги в новій сервісній службі, однак усиновлення не входить до переліку її повноважень, а громади також поки не мають на це права.

ОТГ також не зможуть включити нових дітей до банку даних сиріт, щоб вони отримали шанс на нову родину.

Тобто втрачається державний оператор з процесі усиновлення. Де зберігатиметься ключ від банку даних сиріт, нагадаємо, там 17 тисяч дітейдосі залишається незрозумілим.

Усиновлення нині не входить до переліку повноважень жодного з органів.
Фото DmytroBandakBO/Depositphotos

"У нас буде паралізований взагалі процес усиновлення з 1 січня люди не зможуть усиновити дітей в Україні, прогнозує співголова всеукраїнської організації Служба захисту дітей Людмила Волинець.

Пан Рева (Андрій Рева, міністр соціальної політики України з 15 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року ред.) і всі міністри після нього занадто затягнули це питання, не бажаючи його вирішувати. Вони 5 років ухилялися від цієї діяльності по децентралізації. Треба було виписувати субвенцію, визначати людей, їх вчити".

Мало служб у справах дітей

Зупинка процесу усиновлення, не єдина проблема.

Сиротами стають не лише у випадку смерті батьків, але також держава бере на себе гарантії захисту дитини від домашнього насильства і у разі потреби забирає у батьків право опіки.

"Хто буде забезпечувати безпеку дитини у випадку насильства в сім'ї? Виїжджати на місце разом з поліцією, забирати дитину з сім'ї, якщо це необхідно?

Таких спеціалістів не буде, тому що служба у справах дітей на рівнях ОТГ не створена", пояснює директор з розвитку програм громадської організації "Дитячі містечка СОС" Дар'я Касьянова.

Служба у справах дітей має бути в кожній ОТГ, пояснював прем'єр-міністр Денис Шмигаль перебуваючи у Івано-Франківську, де з 30-ти ОТГ області службу в справах дітей мають лише чотири.

"Хочу наголосити, що голови об’єднаних територіальних громад несуть особливу відповідальність за дітей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у їхніх громадах", – зазначав тоді очільник уряду.

Він уточнював, що має бути один працівник служби не більше, ніж на одну тисячу дитячого населення.

А у випадку, коли дитяче населення громади становить менше тисячі дітей не менше одного працівника на ОТГ.

Хто буде забирати дитину з сім'ї, якщо це необхідно, тепер також не ясно.
Фото IgorVetushko/Depositphotos

Тенденція однакова по всій Україні: служб у справах дітей створено менше, ніж самих територіальних громад.

У Запорізькій області створено 63 громади, з них 40 наразі не мають служб у справах дітей.

"Зрозуміло, що це перехідний період, тому поки невідомо чи створяться там такі служби.

Окремо буде служба у справах дітей в національній сервісній службі, – прогнозує начальниця служби у справах дітей Запорізької ОДА Антоніна Матвєєва.

Я не можу пояснити вам, як усиновити дитину з 1 січня, бо я не можу на це питання відповісти навіть своїм працівникам".

Натомість в Херсонській ОДА, хоч і не можуть похвалитися тим, що усі громади створили служби у справах дітей, причин для істерики не бачать.

"До 1 січня ще можна внести багато змін у закон, тому це масштабна робота і я впевнена, що і ми, і Міністерство соціальної політики все встигаємо, тому ніякого колапсу не буде, – запевняє начальниця Служби у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації Людмила Афанасьєва.

Було дуже важко перелаштувати систему захисту дітей в онлайн під час карантину. У нас навіть дітей всиновлювали по скайп. Ми все змогли.

Тому новий адміністративний поділ ми також освоємо. Мінсоцполітики проводить вебінари, ми також навчаємо людей на місцях. Ми маємо добру комунікацію".

[BANNER2]

Конфіденційність та розуміння

Громадські організації, які опікуються справами дітей-сиріт та малозабезпечених родин, поки не розділяють оптимізму соцпрацівниці з Херсону.

"Навіть якщо ці служби будуть створені усюди, там мають бути люди, які навчені, які знають профільне законодавство. Вони мають розуміти процес і логіку усиновлення як такого, тому що там є свої обмеження, зауважує Дар'я Касьянова.

Інформація про дітей-сиріт або позбавлених батьківської опіки має певний рівень конфіденційності".

Микола Кулеба, уповноважений президента України з прав дитини, не впевнений, чи комунікація між Мінсоцполітики і регіонами достатня:

"Я не хочу нарікати про відсутність розуміння системи центральними органами. Можливо вони чітко розробили дорожню карту і розуміють, як це буде впроваджуватися.

Але за відсутності комунікації з місцевими органами є нерозуміння того, як система буде працювати.

Питання усиновлення можна вирішити тільки тоді, коли стане зрозуміло як система буде працювати і буде відповідне погодження".

За наявною інформацією дитячого омбудсмена одне із можливих рішень – функція усиновлення перейде в обласні центри і буде здійснюватися через нову національну сервісну службу.

"В принципі в цьому певна логіка є. В область може доведеться їхати, щоби написати заяву і пройти навчання для кандидатів-усиновлювачів, – пояснює Микола Кулеба.

В Україні в рік усиновлюють 1200 дітей, якщо поділити на регіони і місяці в році, то це приблизно 3-5 сімей в місяць у кожній області. Не має потреби садити окрему людину в кожному ОТГ на усиновлення, краще подбати про якість".

Варіант другий, який зараз дискутується – районні адміністрації не будуть зовсім ліквідовуватися допоки остаточно система усиновлення не запрацює по новому.

"Я думаю, що рано ще говорити про колапс. Я мушу дати шанс Мінсоцполітики, тому що це їхнє завдання створювати концепцію і її впроваджувати", – зазначив Кулеба.

Він додав, що концепцію отримає на ознайомлення 1 жовтня.

"Українська Правда. Життя" звернулася і собі до Міністерства соціальної політики з інформаційним запитом з цього питання, але наразі відповіді не отримала.

Софія Кочмар-Тимошенко, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина photographee.eu/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Не звинувачую маму – у неї не було іншого виходу. Історія випускниці інтернату

"Чистка карми" брудними ганчірками, або Чого не варто везти в інтернати

Коли мами немає. Якою може бути альтернатива інтернату

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні