Через війну та труднощі: 11 світлин про те, коли жінка здатна на все

Софія Кочмар-Тимошенко  — 10 жовтня 2020, 11:00

Є стереотип, що війна – це чоловіча справа, але насправді у неї жіноче обличчя.

Фотожурналіст Том Стодарт протягом кількох десятиліть по всьому світу знімкує жінок на війні та в екстремальних ситуаціях.

Він фотографував на Балканах, Судані, Мозамбіку, Південній Африці, Індії, Бангладеш, Лівані, Ірані, Іраці, Афганістані, Албанії, Туреччині, Китаї.

Автор ставить під сумнів типовий воєнний наратив, де бійці переважно молоді чоловіки, а жертви усі інші. Він представляє витривалість та залізну волю жінок у ситуаціях війни, бідності та труднощів.

The Guardian опублікував коротку підбірку з його нового фотоальбому.

Берлінська стіна

Натовп збирається на вершині Берлінської стіни ранком 10 листопада 1989 року, коли мешканцям Східного Берліну вперше дозволили перейти на захід.

Годинами пізніше перший уламок Берлінської стіни впав, і тисячі людей буквально покотилися зі Східної Німеччини.

Облога Сараєво

Боснія, 1995 рік, Меліха Варасанович гордо і з викликом іде на роботу в часи облоги Сараєво.

Хорватія

Хорватія, 2015 рік, мати проводить своїх дітей через лінію словенської поліції на прикордонному переході Тимовець з Хорватією.

Тривалі затримки, спричинені урядовими обмеженнями на поїздки, породжують накопичувати напругу та гнів, бо люди і далі намагаються продовжити свою подорож до Західної Європи.

Мозамбік

Чокве, Мозамбік, 2000 рік, міцно тримаючи своїх дітей, мати шукає безпеки під час повені, яка накрила країну.

Сараєво

Сараєво, 1994 рік, Седія Катіка, яка втратила обидві ноги після удару гранатою, грає зі своєю п'ятирічною донькою Амрою біля лінії фронту в Сараєво.

Індія

Анджар, Індія, 2001 рік, з мовчазною гідністю стара жінка чекає допомоги, яка має прибути до її ураженого села після землетрусу.

Сараєво

Сараєво, 1992 рік, жінки рятуються втечею по "Алеї снайперів" під прицілом сербських бойовиків в момент облоги Сараєво.

Сараєво

Сараєво, 1992 рік, переховуючись від важкого мінометного обстрілу, 67-річна Антонія Арапович обіймає перелякану дитину свого сусіда в темряві підвалу в Сараєво.

Китай

Китай, 1993 рік, молода гімнастка практикує свої стрибки в спортивній школі Уханя, де десятки дітей зі спортивним потенціалом перебувають у гуртожитках подалі від сімей.

У 50-ті роки Мао Цзедун вирішив, що спортивний успіх важливий для того, щоб принести славу та престиж Китаю.

З тих пір було створено 3000 спортивних шкіл. Сьогодні китайське спортивне бюро має річний бюджет близько $250 млн на пошук та підготовку потенційних чемпіонів.

Щороку тисячі дітей, серед яких діти віком до 4-х, навчаються в школах і починають навчання за жорстким режимом, яке покликане перетворити їх на олімпійців.

США

Південна Кароліна, США, 1998 рік.

Щороку тисячі молодих американських жінок приєднуються до лав морської піхоти США, еліти американських військових. Жінки прибувають до центру підготовки вербувальників на острові Парріс, штат Південна Кароліна, з різних регіонів та різного етнічного походження.

Вони проводять в таборі 12 тижнів, витримуючи суворі умови табору. Ті, хто пройшли це навчання, отримують право називати себе одними з "небагатьох і гордих". На знімку зображені новобранці перед входом у газову камеру.

Індія

Бхачау, Індія, 2001 рік, дитина грається з голубами серед руїн Бхачау, Індія, одного з міст, яке найбільше постраждало після землетрусу в регіоні Гуджарат.

Вас також може зацікавити:

Катерина Калитко: Не подарунок, або Про брак жіночої солідарності

Ірина Славінська: Як не бути хорошою дівчинкою та мати свободу виділятися

Вікторія Амеліна: Не хочу бути єдиною жінкою, або Пастка Попелюшки

Оксана Луцишина: Буття жінкою, або Робота над внутрішнім звільненням

Наталка Сняданко: Невдячна домашня жіноча праця як останній бастіон українського суспільства

Зоя Казанжи: Коли одного дня ти захочеш бути вільною…

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні