1 пробіжка на день за умови 8 годин сидіння – не допоможе здоров'ю. Експерти пояснюють чому 

Софія Кочмар-Тимошенко  — 18 листопада 2020, 13:34

Карантин переніс активність багатьох людей в межі власної квартири.

Виявилося, що енергія, яку ми витрачали на дорогу, є дуже важливою для нашого здоров'я.

Опитування лондонського King's College та Ipsos Mori у травні показало, що 48% з нас набрали вагу під час першого локдауну.

У журналі Nutrients в червні опублікували результати дослідження, яке виявило, що лише на кілька тижнів зниження щоденної активності, навіть не переїдаючи, може призвести до збільшення ваги.

Але експерти стверджують, що проблема не у відсутності формальних вправ, а скоріше у недостатньому термогенезу поза фізичними вправами.

ВІДЕО ДНЯ

Людині необхідна активність протягом всього дня, а не раз на день. Фото: Milkos depositphoto

Це, по суті, всі випадкові рухи, які ви робите протягом дня, від покупок до зачісування волосся.

"Термогенез це енергозатрати на щоденну фізичну працю, крім їжі, сну та фізичних вправ, пояснює дієтолог із спорту та фізичних вправ з Університету Лафборо Ендрю Шеперд.

Це може бути прогулянка пішки на роботу чи садівництво, аж до метушні".

Переконайтеся, що у вас достатньо цього протягом дня, коли ви не виконуєте фізичні вправи, це краще для вас, ніж спорадичні сплески фізичних вправ, додає професор, лікар-консультант зі спортивних занять в Інституті спорту, тренувань та здоров'я в Лондоні Майк Лоузмор.

"Хоча формальні вправи важливі і корисні для вас, але є окремий фактор ризику, якщо ви не будете підтримувати термогенез протягом дня, – пояснює він

Якщо ви сидите цілий день, а тоді пробіжитеся 5 кілометрів це прекрасно, але це не позбавляє вас від ризиків під час сидіння.

Коли ми сидимо, наші м'язи не працюють, у нас низький рівень метаболізму, а це означає, що коли ви візьмете що небудь поїсти, воно відкладається у вигляді жиру, а не йде на затрату енергії, тому що у вас низький рівень метаболізму".

"Занадто багато людей думає, що вони можуть решту часу лежати на дивані, якщо вийдуть на пробіжку раз на день, додає особистий тренер в центрі The Warrior Method в Лондоні Еліза Флінн.

Насправді, лише коли ви тренуєтеся з дуже високою швидкістю 80% вашого максимуму протягом щонайменше 20 хвилин, тоді ваш рівень метаболізму ще продовжує бути високим після тренування".

Міністерство охорони здоров'я України рекомендує нам кілька видів активності протягом дня і радить зменшувати години сидіння.

"Нам потрібні 2 типи фізичної активності щотижня аеробні та силові вправи.

🙋‍♂️ Аеробна активність 150 хвилин на тиждень. Вона може бути помірна чи інтенсивна.

🙋‍♂️Вправи помірної інтенсивності спалюємо від 3,5 до 7 ккал на хвилину (ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога). Навіть прибирання вдома помірна фізична активність.

🙋‍♂️Інтенсивні навантаження спалюємо понад 7 ккал на хвилину (біг, швидка ходьба, бойові мистецтва, футбол чи баскетбол).

🙋‍♂️Мінімум двічі на тиждень варто виконувати силові вправи — для укріплення головних груп м‘язів".

Одна пробіжка на день - добре, але замало. Фото depositphoto

Дослідження, яке було опубліковане у жовтні 2018 року в Американському журналі епідеміології, показало, що ті, хто сидить по шість і більше годин на день, мають вищий ризик передчасної смерті з різних причин, таких як серцево-судинні захворювання, рак, діабет, та хворобою Альцгеймера, ніж ті, хто сидить менше трьох годин.

Ендрю Шеперд каже: "Ми бачимо набагато більше випадкової активності влітку через те, що люди проводять час на відкритому повітрі в саду або миють машину, і просто мають більше часу, щоб займатися справами".

У тих, чий офіс перемістився додому, є додатковий виклик, каже він.
"Термогенез сильно впливає на роботу вдома. Врахуйте, наскільки великий був ваш офіс, як довго ви їздили на роботу, чи їхали ви, чи сідали на громадський транспорт", каже він.

Вас також може зацікавити:

Бег с недоразумением. Как любитель будет представлять страну на Чемпионате мира

За руку – міцніше. Як живе біговий клуб, що з’єднує два світи

Реклама:

Головне сьогодні