"Гаряча лінія" підтримки батьків передчасно народжених дітей усієї України

Гаряча лінія підтримки батьків передчасно народжених дітей усієї України

"Поспішайки", малюки, які народилися раніше терміну, крихітки, які можуть поміститися у дві долоні — передчасно народжені діти.

Для України це щорічно до 20 тисяч малюків, які приходять у цей світ надто рано та потребують особливого догляду, інтенсивного лікування, тривалого виходжування та реабілітації.

Передчасно народжені діти виживають завдяки важкій праці неонатологів, медичних сестер, які використовують у щоденній практиці сучасне високотехнологічне обладнання, дороговартісні ліки, новітні технології лікування та виходжування, а також великій вірі батьків у своїх дітей.

Недоношеною вважається дитина, яка народилася в термін із 22 повного до 37 повного тижня вагітності, з масою тіла від 500 г до 2,5 кг та довжиною — до 45 см.

Щоби виходити крихітне маля, яке народилося передчасно, зазвичай потрібно від 2 до 4 місяців.

Як справжні герої, вони стійко проходять тернистий шлях до одужання: тривалий час перебувають у кювезах, часто потребують підключення до апаратів штучного дихання, залежать від безлічі ліків, вигодовуються спочатку внутрішньовенно, з поступовим переходом до ентерального харчування через зонд.

Після перебування у відділеннях інтенсивної терапії та постнатального догляду, при досягненні певної маси тіла, спроможності до самостійного дихання та харчування, недоношену дитину виписують додому.

Для батьків усе, що відбувається — завжди неймовірний стрес та шок, адже ніхто не чекає, що дитина з’явиться на 2 або й 3 місяці раніше й потім буде змушена "дорощуватися", виходжуватися в лікарняних стінах.

Постає безліч запитань, бракує емоційної та інформаційної підтримки.

У них виникає потреба спілкування з тими батьками, які вже виходили свою дитину, з формуванням розуміння, що вони не самі в цьому світі зіткнулися з передчасним народженням.

Про "Гарячу лінію" підтримки батьків передчасно народжених дітей

Підтримати в такий складний період батьків — надзвичайно важливе завдання.

Цю роль на себе взяла Асоціація батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", у партнерстві з Асоціацією неонатологів України, ТОВ "Біокодекс Україна" та іншими організаціями.

Створено "Гарячу лінію" підтримки батьків передчасно народжених дітей, яка функціонує понад півроку.

Громадське об’єднання "Ранні пташки" існує вже 4 роки, засноване мамами передчасно народжених дітей і займається адвокацією прав передчасно народжених дітей та їхніх батьків, просвітницькою діяльністю серед батьків та медиків, психологічною та інформаційною підтримкою.

Всеукраїнська цілодобова безкоштовна "Гаряча лінія" підтримки батьків передчасно народжених дітей діє за номером 0 800 50 70 29. Дзвінки зі стаціонарних телефонів є безкоштовними, з мобільних телефонів — за тарифами мобільних операторів.

Напрями консультування "Гарячої лінії":

  • психологічна та інформаційна підтримка сім’ї;
  • основи догляду за немовлятами;
  • грудне вигодовування;
  • катамнестичне спостереження;
  • відслідковування наявності ліків у лікарнях;
  • якість ліків;
  • доступ до реанімації;
  • юридичні питання оформлення дитини та надання допомоги у випадку перинатальної втрати тощо.

Про місію проєкту та його значення для батьків та лікарів розкажуть Олександра Валеріївна Балясна — Голова Асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки", членкиня EFCNI PAB, консультативної ради GLANCE та Знаменська Тетяна Костянтинівна — Президентка Асоціації неонатологів України, докторка медичних наук, професорка, заступниця директора з перинатальної медицини ДУ "Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України".

Олександра Балясна: місія та значення "Гарячої лінії" для батьків

"Батькам надзвичайно важливо мати підтримку і знати, що вони не одні.

Більшість мам, які раніше виходжували своїх немовлят зізнаються, що їм вкрай бракувало живого спілкування з іншими батьками, які вже пройшли через виходжування.

Ми активно інформуємо відділення про роботу нової лінії і співпрацюємо із професійною спільнотою неонатологів, аби родини вчасно дізнавалися про цей ресурс і могли зменшити рівень стресу та переживань.

Коли дитина народжується передчасно, виникає безліч запитань, і не всі вони стосуються виключно здоров’я немовляти.

Це й отримання юридичної допомоги при оформленні допомоги на дитину, профілактики вигорання мами, тощо.

Ми раді, що зараз така лінія цілодобово здатна підтримувати сім’ї і розвантажувати фахівців."

Тетяна Знаменська: значення та користь "Гарячої лінії" для лікарів

"Чисельними науковими дослідженнями доведено, що ефективність лікування та виходжування передчасно народжених дітей залежить не тільки від кваліфікації лікаря, сучасного обладнання, але й від присутності, підтримки новонароджених їхніми батьками.

Імпринтинг, взаємозв’язок дитини з батьками ще з внутрішньоутробного періоду повністю підтверджується, коли вона народжується.

Дитина після народження, з перших хвилин життя вже знає голоса, дотик батьків, відчуває їхню любов і підтримку, що надає їй сил на одужання та розвиток.

Тому для нас дуже важлива співпраця з батьками передчасно народжених дітей, адже разом ми можемо ефективніше, більш комплексно виходжувати та надавати медичну допомогу немовлятам не тільки в умовах відділень інтенсивної терапії та постінтенсивного догляду за новонародженими, але й після виписки додому.

На даний момент практично в усіх регіонах України існують катамнестичні кабінети, спеціалісти яких (неонатологи, педіатри, дитячі неврологи, хірурги, офтальмологи та багато інших) допомагають слідкувати за здоров’ям і розвитком дітей після виписки з лікарні до 3-х років.

На "гарячій лінії", що запустила пацієнтська спільнота, можна отримати інформацію стосовно контактної особи, номера телефону, годин роботи центру, де кожна родина із "ранньою пташкою" може отримати фахову допомогу чи консультацію."

Підтримка один одного — надійний шлях до розвитку

В Україні дотепер немає національного обліку передчасно народжених малюків, досі немає системного підходу до спостереження в перші роки життя.

Високий рівень дитячої інвалідизації, ускладнень, також передчасні пологи — першопричина малюкової смертності та смертності дітей до 5 років.

Сім’ї залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами та турботами, важкими наслідками передчасних пологів, без психологічної підтримки, без чіткого знання чи плану, що робити далі та як діяти в інтересах своєї дитини.

Лікарі, окрім того, що мають виконувати свої прямі обов’язки — виходжувати своїх крихітних пацієнтів, часто стають, чи не першими психологами для батьків передчасно народжених дітей, переймаючи на себе ще тягар психологічного та інформаційного супроводу сім’ї.

Тому "Гаряча лінія" має на меті не лише підтримку батьків, які шукають відповіді на свої запитання та поради, а й розвантаження медичного персоналу.

Лише взаємна підтримка дозволяє дійти до спільної мети — підвищення якості догляду за новонародженими дітьми, які народилися передчасно.

Разом до кращого майбутнього!

Головне сьогодні