8 помилок про гроші, яких ви навчаєте своїх дітей

Софія Кочмар-Тимошенко  — 17 січня 2021, 11:00

Те, як ми ставимося до грошей має своє коріння в нашому дитинстві.

Проблема не в тому, чи було їх достатньо чи замало у наших батьків, а в тому, яке ставлення до грошей панувало у сім'ї.

Тепер ми навчаємо цього наших дітей. Щоби навчати фінансового успіху свою дитину не обов'язково садити її на коліна і розповідати про гроші.

"Діти спостерігають і вбирають усе, включаючи те, як ви використовуєте і говорите про гроші, зазначає експерт з питань грошей та бюджетування Андреа Вороч.

Насправді, ставлення сім’ї до витрат та заощаджень та фінансові звички мами та тата безпосередньо визначають, як діти оцінюватимуть власні гроші в майбутньому.

Дуже важливо, щоб батьки розуміли, як їх власні звички впливатимуть на їхніх дітей, і що їм потрібно змоделювати поведінку, яку вони хочуть, щоб їхні діти прийняли".

Те, як ми ставимося до грошей має своє коріння в нашому дитинстві.
Фото AndreyPopov/Depositphotos

Фінансові експерти розповіли The Huffington Post небезпечні стереотипи про гроші, яких ми не спеціально (або трохи) навчаємо своїх дітей.

Гроші це табу

"У деяких родинах існує табу говорити про гроші. Мовляв, говорити про це погано, особливо, якщо ви заборгували, тоді це взагалі ганебно, каже Андрея Вороч.

Коли ви не говорите про гроші у власному домі, тому що не хочете, щоб ваші діти хвилювались, або тому, що не вважаєте важливим, щоби вони брали участь у цьому, ви вчите своїх дітей не говорити про гроші взагалі, й таким чином обмежуєте можливість раннього вивчення уроків ціни грошей".

Оскільки сьогодні багато розрахунків відбуваються в онлайні, діти не спостерігають таких речей, як оплата рахунків, як це було раніше.

Тому батькам потрібно трохи перевести процес в готівковий, щоб переконатись, що їхні діти бачать, як вони займаються фінансами, і почуваються вправі формувати думки щодо цього, а не просто читати лекції на цю тему потім.

Гроші завжди поруч, незважаючи ні на що

Важливо допомогти дітям зрозуміти, що люди заробляють гроші на роботі і що це не просто "росте на деревах".

"Все може початися з чогось такого простого, каже співзасновник та генеральний директор програми для фінансової грамотності, орієнтованої на сім'ю, Greenlight Тім Шихан. Це допомагає дітям встановити зв'язок: "Якщо я виконаю цю роботу, то зароблю гроші".

Тоді діти можуть поставити ціль заощадження і працювати над цим. Це вчить їх приймати реальні компромісні рішення, а не піддаватися миттєвому задоволенню.

Фінансова грамотність це справа дорослого

Окрім того, що батьки не говорять про гроші, дехто не дозволяє своїм дітям набувати досвіду управління грошима.

Але існує незліченна кількість вікових способів для дітей навчитися фінансовій грамотності та відпрацювати ці навички.

Фото: Depositphotos AndrewLozovyi 11

"Почніть малий бізнес, пропонує фінансовий експерт Кім Кійосакі. Дуже важливо вивчити мову грошей. Діти можуть навчитися таким речам, як доходи та витрати, прибуток і збитки, грошові потоки, запаси, маркетинг та вартість свого часу. На практиці і весело".

Розмова про гроші викликає лише негативні емоції

"Діти готові пристосуватись до емоцій своїх дорослих, тому вони починають помічати асоціації, пояснює фінансовий терапевт Аманда Клейман.

Вони можуть помітити, що розмови про гроші здаються напруженими, або що їхні батьки засмучуються, коли починають говорити про гроші.

Важливий емоційний контекст, з яким діти ростуть і входять у своє фінансове життя дорослими".

Імпульсивна покупка

Андреа Вороч вважає, що великою помилкою батьків є поступка прагненням своїх дітей до блискучих нових предметів.

"Якщо ви постійно купуєте своїй дитині іграшку, ви передаєте їй звичку імпульсно робити покупки, зазначає вона.

Натомість сприймайте це як навчальний момент. Коли моя дочка просить чогось нового, я розмовляю з нею про те, чому ми в першу чергу пішли в магазин і що іграшки не були в нашому списку покупок.

Якщо вона чогось справді хоче, ми говоримо про те, як це може бути подарунком на Різдво чи день народження, і що ми будемо зберігати список її бажань, щоб розглянути їх в майбутньому.

Час від часу сплеск це нормально, просто не робіть це звичкою".

Фото: Depositphotos AlexLipa

Бажання і потреби це одне і те ж

Ще однією великою частиною фінансової грамотності є навчання дітей різниці між бажаннями та потребами такі речі, як дах над головою та здорова їжа на відміну від нових іграшок та цукерок. Окрім розмови про різницю, батьки можуть її моделювати.

"Ви не можете навчити свою дитину різниці між потребами та бажаннями, або навіть вартості заощадження, якщо ви постійно витрачаєте кредитну картку на все, пояснює фінансовий консультант і авторка "Бюджетної мами" Куміко Лав.

Однією з найбільших помилок, яку ми можемо зробити як батьки, є не вдосконалення власних звичок та навичок щодо фінансового управління".

"Часто трапляється, що дитина каже: "Я хочу цю футболку на 100 доларів", а батьки кажуть: "Це так егоїстично. Це марна трата грошей", на відміну від просто "Це не входить у наш бюджет" або "Ми вкладаємо свої гроші на інші речі", додає вона.

Шукати дешевші альтернативи це втрата часу

Незалежно від того, чи є це потреба чи бажання, завжди є шанс отримати це за нижчу ціну. Принаймні, це варто перевірити.

"Ви навіть можете перетворити покупки на гру, змусивши їх шукати дешевші варіанти, а потім використовувати програму бонусів, щоб заробити бали за безкоштовні подарункові картки в магазинах", пропонує Ворох.

Вас також може зацікавити:

Токсичні батьки: хто вони такі, як поводяться і що з цим робити. Поради психологів

"Не встанеш, поки не доїси": як популярні фрази батьків впливають на розвиток дитини. 15 типових висловів

Як батькам школярів впоратися зі стресом: 50 порад від психолога

10 порад для батьків, як стати ближчими з дітьми за час карантину

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні