8 способів поліпшити фінансовий стан у складні часи

Софія Кочмар-Тимошенко  — 28 січня 2021, 18:57

Є прямий зв'язок між стресом і фізичним та психічним здоров'ям, однак не всі знають, що стрес впливає і на фінансовий стан людини.

Усвідомлення цього може допомогти нам контролювати ситуацію.

За словами терапевта, якщо людина бореться зі своїми психічними проблемами, то її фінансова поведінка може бути непередбачувана.

"Стрес, який ми зазнали під час пандемії, безумовно, впливає на те, як ми поводимося з нашими фінансами.

Кожна людина переживає за якісь свої речі, тож наша реакція на тривогу надмірно активізується, коли ми бачимо небезпеку навколо.

Це може значно ускладнювати прийняття правильних рішень", сказав Астл.

Фото: Depositphotos pressmaster

Є три важливих компоненти здорової фінансової поведінки:

🔴 Фінансова грамотність, коли ви, наприклад, контролюєте усі свої кредити і знаєте кореляцію між прибутками і витратами;

🔴 Фінансова поведінка: включає прийняття виважених рішень щодо того, як ви витрачаєте та економите гроші;

🔴 Внутрішні емоції щодо грошей це те, як ви почуваєтеся, коли думаєте про витрачання грошей. Ви вважаєте, що усі багаті люди мають крадені гроші? Звідки походить це уявлення?

Експерти Healthline, фінансові експерти та психологи, склали 8 найважливіших порад, які допоможуть досягти фінансової стабільності у ці складні часи.

Натисніть кнопку "перезавантажити"

Згідно з дослідженням Laurel Road, компанії, яка надає студентам консультації щодо кредитів, 52 відсотки міленіалів та покоління Z шкодують про те, як вони працювали зі своїми фінансами в 2020 році.

"Коли ми починаємо новий рік, дайте собі чистий аркуш і обнуліть свій фінансовий план. Витратні звички минулого року належать минулому, а тепер потрібно дивитися вперед", пояснює Крістіна Кленотич, аналітикиня Laurel Road.

Розкрийте свої грошові переконання

Треба зрозуміти, чому ви поводитеся з грошима саме так. Для цього, звісно, можна поговорити з психотерапевтом або самому знайти якісні психологічні тести онлайн. Наприклад, англомовний тест Klontz Money Script Inventory складається приблизно з 50 питань.

Цей тест допомагає розкрити ваші грошові переконання, фінансову поведінку та несвідомі переконання щодо грошей, коріння яких сягає дитинства.

"На виході там є чотири групи. Одна з них вважає, що гроші це погано. Якщо я маю таке переконання, то, напевно, це може бути причиною підсвідомого саботування мого фінансового успіху", пояснює Астл.

Практикуйте самоусвідомлення

Приймаючи фінансові рішення будьте уважні.

"Тривога і депресія призводять до розриву з нашим тілом. Наші голови в хмарах, і ми не звертаємо уваги на відчуття в наших тілах", каже фінансовий терапевт Натан Астл.

Перш ніж ви збираєтеся поглянути на свої фінанси або поговорити з партнером про них, Астл радить практикувати присутність у кімнаті. Наприклад, подивіться на те, що вас оточує: кольори в кімнаті, де ви сидите, тощо. У психології це називають практикою самоусвідомлення.

"Тоді ви легше помічатимете свої емоції і зможете підійти до цих емоцій за допомогою раціональної частини мозку, що приймає рішення", сказав Астл.

Складіть бюджет

Виділіть час, щоб записати свої доходи та витрати.

"Це не повинно бути складним, але також не очікуйте, що зможете скласти бюджет з першого разу", пояснює Кленотич.

Вона пропонує використовувати правило 50/30/20 для бюджетування

🔴 50% на постійні витрати: орендна плата, комунальні послуги та оплата автомобілів.

🔴 30% на гнучкі витрати: змінні витрати на продовольчі товари, розваги чи покупки.

🔴 20% на фінансові цілі: створення фонду на дитячу освіту, купівля квартири чи пенсійне страхування.

Встановіть реалістичні цілі заощадження

Визначте відсоток свого доходу, який ви реально зможете відкласти.

"Ті ж з вас, хто вже втратив роботу, або відчуває, що це може скоро статися, не треба переживати через тиск суспільства, що економити – обов'язково.

Так само, як і не треба звинувачувати себе, якщо вам раптом доводиться витрачати із заощаджень: на те вони у вас і є, – пояснює Клентович.

Якщо вас турбує те, що заощаджень не вистачить, тоді обдумайте сценарії, як ви можете їх відновити після працевлаштування.

Тобто складіть прогноз, скільки вам треба буде економити, щоби назбирати на своє гніздо, наприклад."

Не панікуйте з приводу боргів

Погасити борг негайно нереально.

Скласти план бюджету та заощаджень – це перші кроки до того, щоби мати можливість віддати борги.

"Існують також варіанти управління більш конкретними видами боргів, наприклад, узгодження нижчої процентної ставки за кредитними картками.

Перевірте свої варіанти в банку, ви можете бути здивовані тим, що вам доступно", радить Клентович.

Поговоріть про це з кимось

Вважається, що говорити про грошітабу. Однак, для людей, які переживають справжні фінансові труднощі, це правило може сильно ускладнювати життя.

"Якщо у вас виникають труднощі через гроші, чи, наприклад, вам потрібно більше знати про це, або треба прийняти правильні фінансові рішення, але вам нема з ким поговорити про це, то це змусить вас почувати себе по-справжньому самотніми.

Самому піднятися на цю гору набагато важче", пояснює фінансовий терапевт Натан Астл.

Звернутися по допомогу до інших це шлях до успіху. Не бійтеся!

Вас також може зацікавити:

Береже час і гроші. Історія мами, яка робить запаси в морозилці на рік вперед

Перестати позичати гроші до зарплати: експерт радить, як попросити надбавку

Чим відрізняється мозок фінансово успішних людей – дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні