Як безлад впливає на нашу психіку і як сильно посуд у раковині псує наше життя

Софія Кочмар-Тимошенко  — 22 лютого 2021, 09:40

Викидання речей у багатьох викликає біль.

Те, як ми розлучаємося з нашими старими речами, може показувати нам, чи легко нам забувати минуле і відкриватися на майбутнє.

Ми хапаємось за речі так, ніби надіємось, що колись вони стануть нам корисними, але насправді вже ніколи не зможемо одягнути ці старі джинси і треба просто прийняти себе нових.

Японська письменниця Марі Кондо заробила мільйони доларів на методиці правильного прибирання, яку описала в книжці "Викинь мотлох із життя".

За її мотивами компанія Netflix в 2019 зняла серіал "Прибирання з Марі Кондо" і відтоді її метод став дуже популярним.

Багато людей живе у настільки великому безладі, як в квартирі, так і в житті, що часто від цього стресу шукає порятунку в книгах і в кабінетах психотерапевтів.

Мотлох не повинен ускладнювати життя настільки, що ви не могли б з цим впоратися. "Українська правда. Життя" з'ясувала:

Чи може цей безлад мати серйозний вплив на ваше психічне здоров'я?

Чому застеляння ліжка вранці важливо для вашого успіху?

Як врешті ефективно прибрати в будинку і в житті?

Відповісти на ці запитання допомогли:

  • організатори простору та засновниці компанії space_control Юлія та Соломія Комаринська;
  • колишній канцлер Техаського університету та автор книжки про вплив ритуалу застеляння ліжка на психіку людини Вільям Х. Макрейвен;
  • доктор медицини, оглядачка з питань психічного здоров’я видання Very Well Mind Крістен Фулер.

Фото: Depositphotos photographee.eu

Що є безладом і звідки він береться?

Одне із значень слова "безладдя" в українському тлумачному словнику це – розлад, неспокій, коли йдеться про душевний стан людини.

Ми часто думаємо про безлад як про стан наших матеріальних речей, але розумовий та емоційний безлад має ті ж наслідки: займає стільки ж непотрібного простору, як і матеріальний.

Старі звички, обурення, туманні думки, залежні і безладні стосунки з іншими людьми, неоплачені борги, розбита ваза і джинси "з молодості", які більше не підходять це все те, у чому вам однаково доведеться навести лад.

"Звідки береться весь цей безлад? Речей в людей є надто багато, а місця недостатньо.

Людська природа є такою, що якщо людина вже заплатила за щось гроші, то викинути їй самій це шкода.

Коли ми працюємо, як організатори простору, то люди думають, що вони запрошують додому прибиральників, але насправді це велика система організації життя.

Ми психологічно опрацьовуємо з людиною кожну річ, звідки вона взялася в її домі, які у неї з нею спогади, чи, можливо, вона не обов'язкова.

Звісно, якщо є щось, що є важливим як пам'ять, ніхто не радить це викидати, але таких речей мусить бути небагато, а не більшість того, що в людини взагалі є", – зазначає Соломія Комаринська, співзасновниця компанії Space Control, яка допомагає в організації простору.

Фото: Depositphotos konradbak

До безладу належить те, що:

🔸 немає ані де його покласти, ані де з цим усім жити;

🔸 більше не служить;

🔸 пошкоджене або потребує ремонту;

🔸 брудне;

🔸 вже не організоване і хаотичне;

🔸 те, чим стало складно керувати.

Вплив безладу на психічне здоров'я

Фізичний, інтелектуальний чи емоційний безлад заважає нам ясно мислити, що може породжувати стрес і зниження енергії.

Безлад ускладнює нам роботу, бо ми довго шукаємо необхідне, замість того, щоб жити впорядковано і ефективно.

Коли ми нервуємо, бо вкотре не можемо знайти ключів, ми дозволяємо негативній щоденній енергії накопичуватися з часом.

Трата часу на пошуки чого-небудь в безладі займає наш час, який ми потенційно могли би використати на інші важливі завдання або для щоденного догляду за собою.

Надмірний безлад

Коли безладу стає забагато, він морально і навіть фізично заманює людину в дисфункціональне домашнє середовище, що сприяє особистому стресу та породжує самотність.

Людина має почуватися вдома у безпеці. Дім має бути притулком, де можна розслабитися.

Утім, коли ваш будинок довго надмірно неприбраний, ви відчуваєте, що дім стає вам ворожим, що в цілому негативно впливає на благополуччя.

Безлад вдома впливає на ваше соціальне життя

Коли у нас вдома завжди безлад, нам важко у ньому розвиватися. Або хоча би знайти простір для йоги чи затишний куточок для вишивання.

Ми також соромимося в такий дім запрошувати гостей, що впливає на наше соціальне життя. Так ми починаємо відчувати себе самотніми і неповноцінними.

Синдром Плюшкіна або патологічне накопичення

Фізичний безлад стає психічним захворюванням тоді, коли перетворюється на нав'язливу ідею потребувати ще більше матеріальних речей, щоби заповнити порожнечу.

Згодом людина опиняється в оточенні такої кількості речей, від яких вже не може позбутися, тому що вони мають для неї якусь сентиментальну цінність, або вона сподівається, що вони принесуть якесь задоволення в майбутньому.

Фото: Depositphotos NinaMalyna

Патологічне накопичення характерне тим, що людина стає не здатною позбутися речей, незалежно від їх цінності. Тим, хто має справу з синдромом Плюшкіна, як ще прийнято називати це психічне захворювання, важко організувати своє майно.

Люди, які страждають на патологічне накопичення, колекціонують усі речі, які мають для них якусь емоційну цінність, навіть якщо їх їм насправді не треба.

Плюшкіни будуть зберігати випадкові предмети і зберігати їх без будь-яких організаційних схем до такої міри, що це може стати навіть небезпечним.

Люди з синдромом накопичення мають великі проблеми в усіх аспектах повсякденного життя, включаючи стосунки, професійні та соціальні зобов'язання.

Ознаки, за якими можна розпізнати "синдром Плюшкіна"?

🔺 нездатність викидати речі;

🔺 сильне занепокоєння при спробі позбутися якихось предметів;

🔺 складність в організації простору;

🔺 неспокій або збентеження з приводу кількості особистих речей;

🔺 підозра, що інші люди доторкалися до речей;

🔺 страх, що якихось речей може не вистачити у майбутньому;

🔺 функціональні порушення, як наприклад, втрата життєвого простору, соціальна ізоляція, сімейні та подружні сварки та фінансові труднощі.

Не всі, в кого вдома безлад, страждають на синдром Плюшкіна, але важко аналізувати наслідки безладу на психічне здоров'я, не згадавши про такий феномен накопичення речей.

Як навести порядок у вашому домі і житті?

Буває, що читання літератури чи перегляд відео про організацію простору закінчується тим, що люди терміново йдуть купувати плетені кошики з надією, що це саме те, чого не вистачає їм для порядку. Однак це ніяк позитивно не впливає на їх емоційний та психічний стан.

Чому так?

Тому, що насправді справа не в речах, а радше в причинах чому цих речей стало так багато.

Можливо, ви тримаєтеся за негативні емоції? Або намагаєтеся щосили зберегти пам'ять про щось? Чому цей безлад, в квартирі чи в думках, так сильно захоплює ваше життя? Нащо воно вам?

Питання, які варто поставити собі, перед генеральним прибиранням:

Що у вашому житті саме зараз працює добре, а з чим зовсім не складається?

Що змушує вас відчувати себе засмученим?

Як цей безлад заважає вам рухатися вперед?

Чи є у вашому житті сфери, у яких ви не відповідаєте за прийняті рішення?

Чи думали ви про те, щоби позбавитися від безладу?

Чи відчуваєте ви неспокій у власному домі через те, що у вас забагато речей?

На вашу думку, що треба зробити в першу чергу, щоби позбутися цього безладу?

6 кроків до порядку у вашому домі

Спочатку варто навести порядок там, де ви живете, щоби братися за впорядкування життя глобальніше.

Викиньте сміття

Зробіть ревізію в усіх кімнатах вашого дому та викиньте куски паперу, тверду косметику, зіпсуту їжу і поламані гаджети. Все що цінне, але ви ним не користуєтесь, можна подарувати або переробити.

Зменшіть кількість і переробіть те, що можна

Якщо у вас є одяг чи взуття, яке ви вже давно не носите, або меблі, які займають занадто багато місця, або будь-що інше, що не приносить вам користі, але може бути використане іншими, пожертвуйте це на благодійність, продайте або віддайте в оренду.

Добра порада: якщо в шафі є щось, чим ви не користувалися рік, є сенс подумати про те, що дозволити йому піти до когось іншого.

Розділіть свій гардероб за сезонами

Безлад в шафі давить на голову, а знайти місце на будь-що важко.

Цьому можна зарадити, якщо знайти місце, де ховати несезонні речі. Літом зимові куртки можна сховати у вакуумні пакети під ліжком, а зимою там би міг вміститися одяг на пляж. Ви завжди можете міняти гардероб місцями при зміні пори року.

Обмежуйте себе в купівлі кількох речей одночасно

Вам справді так необхідні ще одні зимові чоботи чи восьмий набір посуди?

Є велика спокуса "запастися на потім" речами, коли вони є на знижці. Але чи справді вам так треба купувати всі ці картини в майбутню квартиру, навіть якщо ви не назбирали навіть на її половину? Беріть те, що вам справді треба, щоби не допустити безладу в домі.

Якщо ви змінюєте щось старе на нове, встановіть собі правило відразу викидати непотрібне, щоби звільнити місце для нового.

Прибирайте кожного дня

Намагайтеся витрачати щодня хоча би 10 хвилин на прибирання. Це може бути миття туалету, прибирання порохотягом однієї кімнати або миття посуди.

Додайте у щоденний графік хоча би 10 хвилин на прибирання. Так ви будете робити домашні справи, не відчуваючи дискомфорту, що витратили цілий вихідний на прибирання.

Ви зможете впевнено запрошувати додому друзів та й самі будете дійсно насолоджуватися вашим помешканням.

Прочитайте більше про філософію фен-шуй

Спосіб мислення і філософія фен-шуй полягає у створенні рівноваги і миру між вами і вашим навколишнім оточенням.

Фен-шуй – це не тільки про прибирання, а про те, як правильно створити простір навколо, щоби він працював на вас, а не навпаки.

Навіщо застеляти ліжко зранку?

Люди діляться на тих, хто ніколи не застеляє ліжко зранку і називає це творчим безладом, а також тих, хто краще вийде з дому без сніданку, але ліжко залишить застеленим.

Є навіть книжка колишнього канцлера Техаського університету Вільяма Х. Макрейвена про ключові переваги ритуалу застеляння ліжка для психічного здоров'я людини. Її назва "Застели ліжко: дрібниці, які можуть змінити ваше життя… і, можливо, світ"

Майрейвен відстоює ідею, що застеляння ліжка зранку забезпечує ваш успіх. Ця теорія полягає в тому, що просте застеляння ліжка це вже хоча би одне виконане завдання за день. Як каже автор, цей перший щоденний успіх має надихнути вас на інші досягнення.

Додаткові переваги від ритуалу застеляння ліжка:

👌 відчуття виконаного обов'язку;

👌 відчуття спокою;

👌 кращий сон;

👌 організованість;

👌 розслаблення;

👌 зниження стресу.

Застеляння ліжка виглядає дрібницею, але щоденне виконання цього простого завдання робить життя впорядкованим, продуманим, відповідальним, збалансованим і успішним.

Вас також може зацікавити:

13 секретів, які зроблять весняне прибирання легким і приємним

Скільки калорій ми спалюємо під час хатніх справ? Досить багато!

Коронавірус і прибирання: дезінфекція, прання, очищення поверхонь

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні