Як захистити батьків та старших родичів від мобільного шахрайства

Як захистити батьків та старших родичів від мобільного шахрайства

Ваші батьки вже користуються смартфоном? Якщо так, дуже важливо допомогти їм освоїти основні правила кібергігієни. Адже від мобільного шахрайства потрібно уміти захиститись.

Смартфони перестали бути предметом повсякденного використання лише молоді та людей середнього віку. Все частіше старше покоління користується цими гаджетами – до мобільного інтернету за допомогою смартфонів активно підключаються люди, старші 60-65 років. Сучасні гаджети допомагають їм бути на зв’язку зі своїми дітьми та онуками, користуватись багатьма корисними сервісами та мобільними застосунками.

Разом зі школою мобільної грамотності "Смартфон для батьків" від Київстар розберемо сьогодні найпоширеніші види кібершахрайства і розповімо, як убезпечити себе і своїх близьких.

Навчитись запускати мобільні застосунки та налаштовувати їх – це лише перший крок до активного та безпечного користування смартфонами. Не менш важливо – захиститись від кібершахрайства. Адже зловмисники уміють бути дуже переконливими та використовують витончені прийоми соціальної інженерії.

В наш час існує багато видів кіберзлочинів, в тому числі і мобільних, а з часом з’являються нові схеми обману користувачів. Проте володіння навиками кібергігієни та розуміння того, як діють зловмисники, можуть вберегти від більшості загроз.

Перемогти зловмисників можна, якщо пам’ятати три прості правила:

- не довіряти незнайомцям

- перевіряти інформацію на різних каналах

- не приймати рішення зопалу

Не довіряти незнайомцям

В цифровому спілкуванні важко зрозуміти, з ким маєш справу. Тому не довіряти незнайомцям – найбільш просте та логічне рішення. Наприклад, один з видів мобільного шахрайства – перемога в неіснуючій акції та "виграш" великих сум грошей чи цінних призів. Цей вид кібер-аферизму був найбільш активним в 2020 році.

Якщо критично ставитись до сповіщень про виграші та не довіряти відправникам, яким би переконливим не було повідомлення про перемогу, то можна зберегти багато часу та грошей. Зловмисники можуть просити жертву перетелефонувати на короткий номер, переказати комісійні за виграш, або навіть прислати посилання, на яке варто перейти, щоб дізнатися деталі. Ігнорувати такі і прохання – це найправильніша реакція. Після дзвінка на короткий номер (який часто буде платним) шахраї можуть списати гроші з мобільного рахунку.

В результаті оплати комісії за неіснуючий виграш можна забути про надіслані гроші, їх не повернути, адже ви віддали їх добровільно. А перехід за посиланням з інформацією про виграш призведе до того, що смартфон заразиться вірусом. А той уже може просто списувати гроші з мобільного рахунку або викрасти паролі доступу чи ваші персональні дані. Саме тому правило – "не довіряти" - гарантує захист від багатьох шахрайських схем.

Перевіряти інформацію на різних каналах

Друге правило врятує при отриманні повідомлення ніби-то від знайомого або СМС, яке схоже на офіційне повідомлення від мобільного оператора, банку чи іншої організації, з якою ви звикли працювати. Таке повідомлення або міститиме посилання, за яким потрібно перейти, або прохання про передачу коштів чи особистої інформації, або обіцятиме іншу вигоду.

В цьому випадку кращою стратегією поведінки буде перевірка інформації за іншим каналом. Наприклад, знайомому, який просить з невідомого номера, в СМС, або месенджері позичити гроші, можна зателефонувати і уточнити його прохання. Адже може виявитися, що його акаунт зламали і зловмисники вирішили трохи підзаробити на його друзях.

Якщо ж зловмисники намагаються надіслати інформацію від імені оператора, варто зателефонувати на його офіційний номер та уточнити щодо актуальних акцій та пропозицій.

Не приймати рішення зопалу

Це універсальне правило врятує в будь-якій ситуації. Адже часто зловмисники можуть квапити жертву, наприклад, повідомляючи, що телефон буде заблоковано, якщо людина не перейде за певним посиланням чи не перетелефонує терміново за вказаним номером.

Така настирливість – це намагання збити жертву з пантелику, заставити її діяти негайно, не даючи їй подумати про те, навіщо потрібно це робити. А якщо взяти за правило не реагувати миттєво на будь-яке повідомлення чи дзвінок, то можна захистити себе і зробити злочинні схеми менш ефективними.

Захист від мобільних загроз важливий для всіх, а особливо – для старшої аудиторії, яка є найбільш вразливою щодо таких злочинних схем. Зловмисники часто намагаються скористатись їх довірливістю та недостатнім досвідом роботи з гаджетами.

Старшому поколінню можна розповісти про основні правила цифрової безпеки та гігієни, дати прочитати декілька статей про кібершахрайство та інтернет-безпеку. Проте часто такі матеріали створені для більш досвідченої аудиторії. Натомість користувачам старшого віку потрібні короткі універсальні поради, які не містять багато термінів, подані невеликими фрагментами та зрозумілою мовою.

Саме таких правил дотримувались автори спеціально створеного порталу "Смартфон для батьків" компанії "Київстар". На ньому представлені інтерактивні відео-уроки, розроблені спеціально для людей старшого віку. Сайт використовує простий інтуїтивний інтерфейс. Він допоможе познайомитись із смартфоном та розповість про його основні функції. Уроки на сайті – це покрокові зрозумілі інструкції у вигляді короткого відео , в яких наглядно та зрозуміло розповідається про використання смартфону – від увімкнення та підключення до WiFi, до пошуку, фотографій, замовлення товарів онлайн.

Серед цих уроків є декілька відео, які присвячені основам мобільної безпеки. Тут розповідається, як не потрапити на гачок мобільних шахраїв, чому варто переходити на контрактне підключення і яких базових правил безпеки смартфону потрібно дотримуватись. Покажіть ці відео своїм близьким і захистіть їх від кіберзагроз та мобільного шахрайства, а іще краще – додайте посилання на цей сайт до обраного їх браузера.

Перевірити ефективність такого навчання та наглядно показати, як діють автори мобільних злочинних схем, можна за допомогою гри "Zдолай шахрая", розробленою "Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем "ЄМА".

Ця гра пропонує користувачам перемогти шахраїв, вибравши правильний порядок дій. Її перевага полягає в тому, що тут наглядно можна побачити багато схем, які реалізуються за допомогою смартфонів, через викрадення SIM-карт, інтернет-опитування, підробні інтернет-магазини чи сайти з оголошеннями. За допомогою "Zдолай шахрая" можна на конкретних прикладах перевірити свої знання цифрової безпеки.

Кіберзлочинці вдосконалюють свою майстерність та придумують все нові, більш досконалі схеми. Захистити користувачів будь-якого віку від кіберзагроз допоможуть надійні джерела з корисним та актуальним контентом.

Автор: Надія Баловсяк

Головне сьогодні