Як пояснити дитині, що мама чи тато хворі? Поради психологині

Катерина Хорощак — 6 квітня 2021, 12:46

Що робити, якщо батьки хворі, а поруч маленька дитина, яка, можливо, вперше бачить, що мама слабка, лежить, не може гратися?

Або мама і тато незвично себе ведуть, незвично реагують на дитину? Або до мами і тата можуть не пускати в кімнату?

На ці питання дає відповідь психологиня Світлана Ройз на своїй сторінці у Facebook.

"Все, що незвично – викликає тривогу.

Дитина чутлива не тільки до дій, інформації – а й до інтонацій, невербальних сигналів. І нам може здаватися, що дитина багато чого не розуміє", – пояснює Ройз.

Фото: sjenner13/Depositphotos

Проте навіть дуже маленькій дитині важливо сказати:

🔵 "Мама / тато хворіє, точніше, одужує. В неї болить голова. Ось тут. І щоб вона швидше одужала, їй потрібно багато спати, пити воду, пити ліки.

Гіркі і солодкі. І потрібна наша турбота. З кожним днем ​​ми все ближче і ближче до здоров'я".

🔵 "Чуєш, мама кашляє – у неї ось тут (показати на грудну клітку) знаходяться мікроби і через них вона кашляє. Це голосно? Ти лякаєшся? Давай уявимо, що мама відкашлює мікроби, як ніби сміття з себе викидає. Провітрює кімнату і вона очищується".

🔵 "Можна, нічого не кажучи про кашель, пограти з дитиною в собачок – разом з нею погавкати один на одного (щоб вона перестала боятися звуку кашлю).

Можна кожен раз, коли чути кашель, говорити – мама кашляє. Давай їй побажаємо здоров'я! "Будь здорова! Будь здорова!", – радить психологиня.

Коли батьки хворі, важлива передбачуваність і повторення звичних дій.

"Режим дня. Якщо це можливо, щоб ритуали – те, що звично – відтворювалися кожним з батьків або бабусями-дідусями – звичні дії, слова, одяг, послідовність дій, мультфільми, книжки перед сном тощо", – додає Ройз.

Як дитина може реагувати на ситуацію?

🟣 Вона може ставити питання, на які важливо коротко і спокійно відповідати.

🟣 Дитина може злитися.

"Це абсолютно нормальна реакція. Фрустрація і злість, і бажання, щоб все швидко повернулося і було раніше, потреби задовольнялися, світ знову був безпечний і крутився навколо малюка", – розповідає Ройз.

🟣 У дитини може частіше проявлятися істерика.

"Нам важливо не просто вплинути на поведінку, не просто її зупинити. Поведінка зміниться, коли ми зрозуміємо, що за нею ховається – страх, тривога?", – каже психологиня.

З дитиною, яка ще не вміє говорити (та й з тією, яка давно вміє), важливо перераховувати з питальною інтонацією те, що вона може відчувати: ти боїшся, ти хочеш на ручки, ти скучив, ти хочеш погратися, ти злишся?

І тільки потім пропонувати дію.

Слова: "припини негайно", спроби раціонального впливу, шантаж, звинувачення – навряд чи допоможуть. Чим менша дитина – тим сильніша реакція, тому що менше можливості самому усвідомити і "покрити" свої потреби.

Важливо фокус уваги переводити туди, на що ми зараз можемо вплинути. І мріяти про майбутнє. Коли все будуть здорові і знову все зможуть бути разом.

Що може робити маленька дитина, коли батьки хворі:

☀️ Малювати мамі чи татові листівку.

(Для малюків – можна обмальовувати долоньку або ставити відбитки руки)

☀️ Підсунути під двері малюнок.

☀️ Мити своїми ручками овочі, фрукти, перемішувати салат.

☀️ Ми можемо заздалегідь купити вже нарізаний хліб і сирну нарізку та просити, щоб дитина сам зробила бутерброд мамі / татові.

☀️ Співати пісню про здоров'я.

Що може старша:

☀️ Грати в лікаря з іграшками. З будь-якими докторськими наборами. Якщо до батьків можна підходити – грати з ним.

☀️ Перестукуватися.

"У нас в родині є секрет – ми стукаємо перед сном в стіну "тук ... тук-тук ... тук-тук" – я тебе люблю", – розповідає Ройз.

☀️ Протягнути щільну нитку під двері. Мама бере клубок, у дитини кінець нитки. Можна натягнути її, і смикати за ниточку, передаючи сигнал – "я з тобою".

☀️ Якщо є сили, співати разом з різних кімнат улюблену пісню.

☀️ Надсилати свої фото і маленькі відеопривітання на телефон другого з батьків або дорослого.

☀️ Якщо дитина боїться захворіти, з нею можна грати в "щит здоров'я" – роблячи глибокий вдих і на видиху дитина робить різкий рух руками зверху вниз навколо себе ручками, наче створюючи захист.

Вас також може зацікавити:

Як говорити з дитиною про проблеми у школі в різному віці. Поради психологів

7 помилок, які допускають батьки, коли навчають дитину правил поведінки

Агресія у дитини: причини, ігри на допомогу і як нам, батькам, вижити

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні