16-річний автор джазу, винахідники роботів і чемпіони у спорті: історії дев’ятьох підлітків, що змінюють Україну і світ (частина 2)

16 років — ніби й зовсім небагато, але насправді за цей час можна досягти значних успіхів. Це доводять дев’ять талановитих підлітків, що стали обличчям святкової кампанії до 16-річчя ROZETKA.

Серед них: розробники космічних супутників та роботів, науковці, піаніст-віртуоз, переможці міжнародних спортивних чемпіонатів.

Вони вже стали відомими за кордоном, а зараз їхня черга розповісти про себе всій Україні, надихнути її рухатися вперед, до своїх мрій, незважаючи ні на що.

Знайомтеся з п’ятьма 16-річними талантами у другій частині ексклюзивного матеріалу.

Тимофій Крупко — чемпіон України з боксу, учасник чемпіонату Європи з боксу

"У 16 я ще не дорослий, але вже й не дитина. Вже знаю, чого хочу і як цього досягти"

У ранньому дитинстві, коли я гуляв неподалік дому, мене часто цькували сусідські діти, іноді били. Все змінилося, коли батько сказав: "Навіщо ти це терпиш?"

І з шести років я займався змішаними єдиноборствами, зібрав безліч нагород, став чемпіоном Європи у своїй категорії. Але згодом усе змінив бокс, адже він дав ще більше задоволення і велику мрію — взяти участь в Олімпіаді 2024 року.

Тоді я вже буду повнолітнім, тому залишається лише працювати.

Тимофій на змаганнях з боксу

Працювати треба багато, маючи по три виснажливі тренування щодня — зі спарингами та вправами зі снарядами.

Все це було варто того, щоби стати чемпіоном України серед юніорів, увійти до збірної та представляти нашу державу на чемпіонаті Європи в Болгарії, піднімати наш прапор на змаганнях у Румунії, Киргизстані та Польщі.

Коли питають, хто мене надихає, часто згадую чемпіона світу Ентоні Джошуа. Проте я не хочу бути таким, як він. Я буду ще кращим.

Вероніка Подлєснова — переможниця міжнародного конкурсу наукових робіт INSPO, розробниця робота, що допомагає в боротьбі з COVID-19

"16 років — це свіжа енергія, що перетворюється на цілі, а цілі — на досягнення"

Чому вважаю своїм головним досягненням перемогу на INSPO в Туреччині?

Справа не в нагороді та не в міжнародному визнанні, а в самій науковій роботі.

Я дослідила вплив на організм трьох речовин, без яких складно уявити сучасний світ: це підсолоджувач сахарин, консервант бензоат натрію і пестицид гліфосат.

Хочу, щоби світ знав більше про ризики хімікатів, обачніше ставився до екології та змінювався на краще. І вже зараз я маю деякі ідеї щодо екології ґрунтів та річок України.

Дуже хочу, щоби Дніпро став джерелом чистої води.

Вероніка на конкурсі з робототехніки STEM is FEM

А ще я бачу себе в робототехніці. Минулого року перемогла у конкурсі в рамках освітнього проєкту для дівчат STEM is FEM з моделлю робота, що допомагає медикам у боротьбі з COVID-19.

Він може обмежити контакти з хворими, розносячи ліки та їжу, виконуючи онлайн-обхід пацієнтів. Ідея буде актуальною при епідеміях будь-яких захворювань, що передаються повітрям.

Я не могла уявити все це років 10 тому, коли вирішила поколупати коркову підлогу вдома, залити її водою і подивитися, що буде.

Тоді мені перепало від батьків, але я отримала перший набір для експериментів і зрозуміла, що наука близька мені.

Андрій Ткачук — переможець Всеукраїнської олімпіади з робототехніки, призер всеукраїнських турнірів зі сквошу

"Саме у 16 років людина починає чогось прагнути та досягати"

Все почалося у 9 років, коли я перейшов у сквош з футболу і почав цікавитися роботами. І у спорті, і в науці мене завжди драйвили поразки та результати, що не задовольняли.

Вже у 10 років разом з другом зайняв четверте місце на міській олімпіаді з робототехніки та зрозумів, що цього мало.

Витратив безліч зусиль і часу на вивчення механіки та мехатроніки, мов програмування, і от моя команда RoboMaker.UA перемогла у старшій лізі на Всеукраїнській олімпіаді.

Наш робот автоматизує забезпечення будинків поновлювальними джерелами енергії, відповідно до їхніх потреб.

Круто створювати майбутнє і отримувати від цього неймовірне задоволення.

Андрій на змаганнях зі сквошу в Австрії

Досягненнями у сквоші пишаюся не менше — я зайняв друге місце на чемпіонаті України та поїхав на перший закордонний турнір у Словаччину. Потім я побував у майже 10 країнах Європи, представляючи нашу державу на міжнародних змаганнях. Та зараз я роблю більшу ставку на робототехніку, а спорт допомагає розвантажити голову і відпочити.

Дар’я Ясеновська — переможниця чемпіонату світу та України з бальних танців

"16 років — це старт молодості, яка ніколи не закінчиться"

Професійно займаюся бальними танцями з п’яти років і вже у віці 9 років виграла у чемпіонаті світу у Франції.

З того часу я не уявляю, як би все склалося без танців. Це більше, ніж хореографія — постійно вдосконалюю акторську майстерність, фізичну підготовку.

Практикую іноземні мови, адже займаюся із закордонними тренерами, та вже не можу згадати, в яких країнах Європи не побувала, виступаючи на змаганнях.

Бальні танці — це мій квиток до життя, про яке я мріяла.

Дар’я на змаганнях з бальних танців

У планах на майбутнє — виграти чемпіонат світу в категорії професіоналів, коли стану повнолітньою, почати свій шлях в індустрії моди та створити власний бренд одягу. Я вже шию танцювальні купальники та встигла перемогти у конкурсі юних модельєрів, де в якості призу мені подарували сукню за моєю моделлю. Буде важко поєднувати кар’єру в бальних танцях і фешн-індустрії, але я впевнена, що зможу. В мене є знайомі, що вдало поєднують ці дві справи, надихають мене і спонукають рухатися до мети. І в мене все вийде.

Акім Груй — піаніст-віртуоз, автор джазової музики, переможець Concourse Musical de France

"16 років — це кайфувати від дитинства і розуміти, що вже скоро буде доросле життя"

Я вже знаю, що таке справжнє задоволення від життя, коли ловлю натхнення і серед ночі пишу композицію до свого джазового альбому.

Коли граю на одній сцені з відомим на всю країну піаністом Дмитром Шуровим, з оркестром на 50 інструментів чи коли залишаю дорослих позаду на джазовому конкурсі.

Так, у Франції я змагався з музикантами зі всього світу і серед п’яти гран-прі тільки одне взяв неповнолітній учасник — і це був я.

Бо живу музикою, немов іншого життя нема, бо навіть на відпочинок у Єгипті взяв невелику MIDI-клавіатуру, щоби підключити її до ноутбука і писати партії для мого джазового альбому.

Акім на концерті з оркестром

Хочу завершити альбом і поділитися ним з мільйонами слухачів по всьому світу, подарувати їм нові емоції та нове уявлення про джаз.

Я надихаюся не класичним джазом, а модальним — без чіткого розміру, з мелодіями, що немовби плавають, і незвичайними ритмами.

Мрію давати сольні концерти по всьому світу і заробляти на своїй творчості. Та в першу чергу я думаю саме про музику.

Значного успіху досягають ті, хто шукає справу життя, а не заробіток.

Автор: Антон Дяковський

Читайте також: 16-річні винахідники супутників і роботів, чемпіони у спорті: історії дев’ятьох підлітків, що змінюють Україну і світ (частина 1)

Головне сьогодні