16-річні винахідники супутників і роботів, чемпіони у спорті: історії дев’ятьох підлітків, що змінюють Україну і світ (частина 1)

16-річні винахідники супутників і роботів, чемпіони у спорті: історії дев’ятьох підлітків, що змінюють Україну і світ (частина 1)

16 років — ніби й зовсім небагато, але насправді за цей час можна досягти значних успіхів. Це доводять дев’ять талановитих підлітків, що стали обличчям святкової кампанії до 16-річчя ROZETKA.

Серед них: розробники космічних супутників та роботів, науковці, піаніст-віртуоз, переможці міжнародних спортивних чемпіонатів.

Вони вже стали відомими за кордоном, а зараз їхня черга розповісти про себе всій Україні, надихнути її рухатися вперед, до своїх мрій, незважаючи ні на що.

Знайомтеся з чотирма 16-річними талантами у першій частині ексклюзивного матеріалу.

Павло Усатюк, власник космічного стартапу PancakeSat, розробник супутників для дослідження космосу

"16 років — це марити космосом, засинати, дивлячись на зірки, та творити майбутнє".

Все почалося з простої думки: "Супутники — це круто". Став шукати необхідну інформацію в інтернеті, людей, які на цьому розуміються, — як в Україні, так і за кордоном.

І вже за три роки кропіткої праці я маю космічний стартап! Нам у PancakeSat вдалося розробити прості, надійні та надлегкі 120-грамові апарати, які можна запускати на критично малі висоти — до 150 кілометрів.

Їх можна використовувати для навчальних цілей — будь-який університет здатний придбати готовий прототип і вчити на ньому студентів.

Так вони зможуть навчитися програмувати й уже згодом купувати робочі моделі для запуску в космос. Все для того, щоб космічна освіта стала доступнішою для українців.

Павло тестує деталі космічного супутника

Доводиться водночас бути інженером, програмістом, фізиком, маркетологом і навіть спікером — мене вже запрошують на конференції та вебінари, щоб я поділився досвідом створення і просування стартапу.

Хочеться, щоб у добі було щонайменше 30 годин. Важко знайти час, щоб поїздити на велосипеді чи побачитися з друзями — такі зустрічі бувають раз на 2-3 місяці.

Але попри все це я не зупиняюсь. Мотивує те, якою незвичайною справою займаюсь і наскільки це цікаво людям навколо.

Мрію, щоб мене помітила велика космічна компанія, наприклад, SpaceX, і ми разом робили космос ближчим до всіх, хто про нього мріє.

Христина Гончаренко, дворазова чемпіонка України з художньої гімнастики

"16 років — це коли ще є час не перейматися майбутнім, а жити тут і зараз".

Талант часто переоцінюють. Дехто вважає, що гімнастами народжуються, але мій секрет успіху — це старання, велика і щира любов до того, чим займаєшся.

Чому я брала золото на чемпіонаті України, виступала на змаганнях в Італії та Франції? Чому здобуваю звання майстра спорту? Бо я горю гімнастикою, займаюся нею з трьох років і не уявляю, як би моє життя склалося без неї.

Зараз хочу досягти у цій справі всього, на що тільки здатна. Просто, щоб стати кращою версією себе і не шкодувати потім про втрачену можливість. Але попереду — справа, що обов’язково приведе мене до моєї мрії.

Христина на чемпіонаті України з художньої гімнастики

Я планую вступити до престижної школи танців, розвиватись у хореографії та здійснити свою найбільшу мрію — виступити на одній сцені з Мадонною або Леді Гагою.

У мене добре розвинена ритмічність, я відчуваю музику і можу гарно танцювати.

До того ж якось до нас на тренування прийшов відомий в Україні хореограф Олег Жежель і відзначив мої здібності. Але я не зациклююся на своїх планах.

Просто живу на повну і насолоджуюсь життям. Адже коли, як не в 16?

Данило Логачов, переможець всеукраїнських змагань з легкоатлетичного багатоборства, призер олімпіад з програмування

"16 років — це найкраща пора, адже я вже відчуваю можливості дорослого життя".

Мені, як і будь-якому підлітку, іноді хочеться просто бити байдики. Хотілось, коли серйозно займався легкою атлетикою, і хочеться ще більше, коли поєдную баскетбол і програмування.

Проте мене завжди стимулювали рекорди та перемоги — як над іншими, так і над самим собою.

Хочеться діяти та розвиватись, коли згадую свій стрибок у висоту на 1,7 метра й обласний конкурс з програмування, де я був одним із перших за результатом і одним із найменших за віком.

Зараз спорт у мене на другому місці. Ставлюсь до нього як до хобі та способу підтримувати себе у формі.

Данило на змаганнях з бігу з перешкодами

На першому місці — створення сайтів, чат-ботів і вивчення мов програмування. За цим стоїть майбутнє — як моє, так і всього людства, тому треба діяти.

Треба вступати до вишу, продовжувати розвиток в IT, змінювати нашу країну на краще. Так, я хочу навчатись і працювати саме в Україні. Попереду серйозне доросле життя і велика відповідальність, але я її не боюсь.

Завжди був лідером і любив створювати щось своє. До речі, після навчання в університеті чи вже під час нього планую відкрити свою ІТ-компанію.

Марія Калініченко, переможниця міжнародного конкурсу з робототехніки FRC, винахідниця робота, що допомагає паралімпійцям

"Бути 16-річною — це мати безліч можливостей і ще більше способів їх реалізації".

Займаюся робототехнікою, вебпрограмуванням, графічним дизайном, перекладаю статті з німецької, а ще їжджу на виставки собак зі своїми улюбленцями. Але найголовніше — це робототехніка.

Разом зі своєю командою YOVI я перемогла у міжнародному конкурсі First Robotics Competition 2021.

У ньому брали участь близько 97000 робототехніків у 3989 командах з 34 країн світу. І наша, українська, команда стала першою у своїй категорії. А ще ми працювали над двома соціально корисними проєктами.

Перший — це робот, що збирає та подає м’ячі паралімпійцям, допомагає їм працювати над реакцією.

Другий — це маска, що допомагає розпізнати COVID-19 за температурою тіла, пульсом, сатурацією крові та надсилає результат просто на смартфон.

Марія з командою YOVI на конкурсі First Robotics Competition

Я зайнята щонайменше 15 годин на добу: навчаюсь, працюю та готуюсь вступати до вишу на спеціальність "Інформаційно-комунікаційні технології".

Важливо мати джерело енергії на всі ці справи, і воно в мене є.

Це відчуття, коли бачиш, як допомагаєш людям, як речі, створені тобою, змінюють світ на краще.

А ще більше мене заряджає час, проведений з родиною, — вона дає мені неймовірну підтримку і мотивацію.

Я дуже вдячна сім’ї за моральні цінності та принципи, яких дотримуюсь і від яких ніколи не відступлю.

Найбільший онлайн-ритейлер України святкує 16-річчя. З 7 по 13 червня на сайті доступні знижки до -60%, подарунки та розіграші.

Автор: Антон Дяковський

Читайте також: 16-річний автор джазу, винахідники роботів і чемпіони у спорті: історії дев’ятьох підлітків, що змінюють Україну і світ (частина 2)

Головне сьогодні