Вирішили пожити разом. Як не вбити стосунки побутом та непорозумінням

Яна Осадча — 15 серпня 2021, 10:00

Ви зустрічаєтесь з хлопцем або дівчиною, у вас – серйозні стосунки, і ви вирішуєте пожити разом, щоб зрозуміти, чи підходите одне одному.

Ви можете зіткнутися з певними незручностями або складнощами, перш ніж звикнете до спільного проживання, і це – нормально, пише Healthline.

Ось декілька порад, які можуть допомогти налагодити спільне життя, зміцнити довіру та стосунки.

Говоріть про свої очікування

Вирішувати конфлікт варто перш ніж він закипить. Вкрай необхідно відкрито розмовляти про очікування та встановлювати чіткі кордони.

Партнеру треба чітко розповісти, чого ви очікуєте від нього.

Ось деякі поради щодо спілкування:

  • виберіть зручний для вас обох час. Уникайте розмов, коли ви втомлені, заклопотані або надмірно напружені;
  • подумайте, що ви хочете сказати, перш ніж вступати в розмову;
  • переконайтеся, що у вас обох є час, щоб поділитися думками та поставити запитання;
  • коли настане черга партнера поговорити, уважно вислухайте та попросіть пояснити все, що незрозуміло.

Сумісний побут

Якщо хтось із вас ненавидить готувати їжу і не проти покупок, то ви займаєтесь кухнею, а він йде у магазин.

Але можна робити ці справи по черзі, якщо обом партнерам не подобається і те, й інше.

Якщо ви переїхали у будинок чи квартиру партнера, поважайте його правила, наприклад, не ходіть вдома у вуличному взутті і не забувайте опускати кришку унітазу, щоб кішка не напилася звідти води.

Спершу в чужому будинку ви можете відчути себе трохи квартирантом, але поставте себе на місце господаря. Ви б також хотіли, щоб у вашій оселі дотримувалися ваших правил.

Щоб звикнути до режиму партнера, може знадобитися деякий час. Можливо, ви ніколи не миєте посуд одразу після вечері або звикли прати білизну, коли у вас закінчується чистий одяг, а не кожні кілька днів.

Постарайтеся максимально поважати звички партнера.

Якщо це ваш будинок, спробуйте допомогти коханій людині почуватись комфортно. Партнер може бентежитися про те, що робить щось не так, так само як ви хвилюєтеся про те, щоб йому все подобалось.

Кожному потрібен час наодинці

Пошук простору та конфіденційності – нелегке завдання, якщо у вас тісне житло. Але створення особистого простору сприятиме успіху спільного проживання.

Можете спробувати по черзі ходити на тривалі прогулянки або виходити на деякий час з дому.

Працювати бажано в різних кімнатах. Важко зосередитися на роботі, коли партнер поруч. Плануйте разом робити перерви та обіди, а потім переходьте до різних кімнат.

Коли ваш партнер говорить по телефону з рідними або друзями, краще виходити з кімнати.

Орієнтація на пасивно-агресивне спілкування зазвичай погіршує ситуацію. Такі фрази як: "тепер мені все ясно", чи "міг би сам здогадатися" вживати не варто.

Натомість чітко сформулюйте конкретні проблеми, посилаючись на свої потреби.

Наприклад: "Я радий, що ми проводимо так багато часу разом, але мені також потрібен особистий простір".

Фізична активність

Якщо ви обоє любите спорт, але надаєте перевагу різним видам, це також може бути причиною непорозуміння.

Можливо, комусь із вас подобається йога, а комусь –ранкові пробіжки. Запросіть партнера приєднатися до вас, але не тисніть на нього, якщо він відмовляється.

Фото: BestPhotoStudio:/Depositphotos

Дієта

Напевно, вам подобається їсти разом. Але приготування та прийом їжі разом – це різні історії. Можливо, партнер вранці їсть легкий сніданок або взагалі його пропускає, а вам потрібно ситно поїсти.

Або він вегетаріанець чи веган, а ви їсте все. Алергія також може ускладнити ситуацію.

Кардинально різні харчові звички можуть створити проблеми в деяких стосунках.

Почніть із перевірки конкретних потреб та уподобань та проявіть творчість на кухні разом.

Потреба у спілкуванні

Постійне перебування разом може викликати проблеми, коли стосунки ще знаходяться на початковій стадії, але спілкування може допомогти впоратися з цими викликами.

Глибокі розмови можуть допомогти побудувати близькість. Розповідання історій з дитинства – це чудовий спосіб дізнатися більше один про одного.

Запам’ятайте один важливий факт: партнер не може прочитати ваші думки. Якщо ви відчуваєте роздратованість, неспокій, жах чи щось інше, він не дізнається, якщо не сказати про це.

Багато проблем у стосунках починаються з малого, але вони посилюються, якщо їх не вирішувати.

В разі потреби визнайте розбіжності в думках. По черзі слухайте і відповідайте. Робіть перерви, коли конфлікт закипає, і поверніться до проблеми, коли обоє заспокоїтесь.

Фізична близькість

Може здатися, що перше спільне життя автоматично означає часті статеві стосунки.

Але невпевненість, стрес та напруга можуть гальмувати сексуальний настрій досить швидко. Тож незалежно від того, наскільки ви часто ви займалися сексом до рішення жити разом, тепер все може виглядати інакше.

Навіть тому, хто любить фізичні почуття, поцілунки, обійми та тримання за руку, все одно доведеться звикати до постійного контакту з партнером.

Якщо кохана людина відвертається або проявляє роздратування, коли ви її цілуєте, залиште її у спокої. Ніколи не завадить перевірити межі.

Якщо ви розумієте, що більше не хочете, аби хтось порушував ваші кордони, не критикуйте особисті звички партнера, а просто скажіть, що вас вони не влаштовують.

Вас також може зацікавити:

4 способи, як повернути "іскру" в стосунки

4 види прив'язаності та як вони впливають на стосунки

20 чесних коміксів про те, як це – бути парою і жити разом

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні