Що приготувати з гарбуза: 4 осінні рецепти

Олена Барсукова — 10 жовтня 2021, 10:30

Осінь – найкращий сезон для страв із гарбуза.

Цей овоч можна використовувати для приготування і в солодких, і солоних смаколиків.

"Він добре поєднується зі спеціями, які ми обожнюємо в цю пору року імбиром, корицею та мускатним горіхом", – розповідає зіркова шеф-кухарка Анджела Гарнет.

Улюбленими рецептами з цього овоча вона поділилась із The Telegraph.

З чого почати?

Щоб приготувати гарбуз смачно, потрібно правильно його обрати.

Уникайте великих гарбузів для різьби у стилі Геловіну, оскільки вони будуть водянистими та без запаху, радить Гарнет.

Найкраще підійдуть маленькі сорти – у них солодша й ароматніша м’якоть.

Видаляти шкірку не завжди обов’язково, але для гарбузових супів і пирогів краще використовувати очищений овоч.

Фото: fotokris44/Depositphotos

Гарбузове різотто

"Ніжна страва на чотирьох, що розкриває солодкість м’якоті гарбуза", – так цей рецепт описує Анджела Гарет.

Фото: NatashaBreen/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки оливкової олії,
  • 100 грамів вершкового масла,
  • 1 гілочка свіжого розмарину,
  • 600 грамів сирого гарбуза, очищеного від шкірки і кісточок,
  • 1 невелика цибулина, дрібно нарізана,
  • 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний,
  • 300 грамів рису карнаролі,
  • 150 мл білого сухого вина,
  • 1 літр гарячого курячого бульйону,
  • 50 грамів натертого пармезану,
  • листя шавлії для декору.

Як приготувати:

Нагрійте дві столові ложки олії і 25 грамів вершкового масла на пательні. Додайте розмарин і великі шматочки очищеного гарбуза, приправте і накрийте кришкою. Тушіть близько 20 хвилин або поки гарбуз не стане м’яким. Стежте, щоб гарбуз не прилипав до пательні.

Коли гарбуз розм’якне, зніміть страву з вогню і заберіть гілочку розмарину.

В іншій великій сковороді нагрійте ще 25 грамів вершкового масла з двома столовими ложками оливкової олії, що залишилася. Додайте цибулю і часник, обережно доведіть до м’якої консистенції, але не до появи забарвлення.

Додайте рис і обсмажте його протягом кількох хвилин, безперервно помішуючи, щоб покрити жиром.

Залийте рис білим вином і варіть, щоб рідина випарувалась. Почніть поступово додавати гарячий курячий бульйон, дозволяючи рису поглинути рідину, перш ніж додати наступну партію. Приблизно на півшляху додайте гарбуз і продовжуйте вливати бульйон, час від часу помішуючи (це займає близько 18 хвилин).

Зніміть каструлю з вогню. Збийте залишки масла і пармезан. Додайте листя шавлії.

Салат із буряка і гарбуза

Це теплий салат із гірчичною заправкою. Для нього можна використовувати готовий буряк або підсмажувати його одночасно з гарбузом.

Фото: kiboka/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 600 грамів сирого буряка (або 500 грамів готового)
  • 2 гілочки чебрецю,
  • 15 мл червоного винного оцту,
  • 500 грамів гарбуза без кісточок (кожну половинку овоча розрізати на 6 частин),
  • 100 мл оливкової олії,
  • 1 чайна ложка діжонської гірчиці,
  • жменя подрібненого кропу,
  • 1 чайна ложка гарбузового насіння.

Як приготувати:

Розігрійте духовку до 180°С.

Якщо ви використовуєте сирий буряк, очистіть і промийте його. У каструлю з гілочками чебрецю додайте буряк, трохи червоного винного оцту і холодної води. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні протягом 45 хвилин. Злийте воду і, поки овоч ще теплий, очистіть його від шкірки. Коли охолоне, поріжте на шматочки.

Поки буряк вариться, покладіть шматочки гарбуза на деко, застелене папером для випічки. Додайте оливкову олію і трохи приправ та печіть 30 хвилин. Вийміть гарбуз із духовки і залиште охолоджуватися.

Розкладіть кружечки гарбуза на сервірувальному блюді, а зверху додайте буряк.

Щоб зробити соус, змішайти і збийте решту оливкової олії, діжонську гірчицю, червоний винний оцет і подрібнений кріп. Приправте за смаком.

Зверху розсипте гарбузове насіння.

Гарбузовий пиріг із заварним кремом

Фото: NewAfrica/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 250 грамів борошна, плюс трохи для смаження,
  • 70 грамів охолодженого вершкового масла,
  • 60 грамів холодного смальцю для випічки,
  • 700 грамів сирого гарбуза без кісточок, нарізаного шматочками,
  • 140 грамів цукрової пудри,
  • ¼ чайної ложки натертого мускатного горіха,
  • ½ чайної ложки меленої кориці,
  • 2 яйця,
  • 175 мл розтопленого вершкового масла,
  • 275 мл молока,
  • цукрова пудра для присипки,
  • збиті вершки для подачі.

Як приготувати?

Розігрійте духовку до 200°С.

Просійте борошно у велику миску з дрібкою солі. Додайте холодне масло і смалець кінчиками пальців, втираючи жир у борошно, щоб утворилася консистенція, схожа на панірувальні сухарі. Поступово додавайте холодну воду і замішуйте до утворення кульки тіста. Загорніть його в пергаментний папір і залиште в холодильнику на 20 хвилин.

Покладіть гарбуз на велику пательню і додайте 70 мл води. Доведіть до кипіння, а потім тушкуйте до м’якості. Процідіть і дайте гарбузу трохи охолонути, а потім, поки він ще теплий, помістіть в блендер і збийте до однорідності.

Розгорніть тісто і розкачайте на злегка присипаній борошном поверхні. Використовуйте 25-сантиметрову форму для тарту. Вистеліть тісто у форму і проколіть виделкою. Накрийте його пергаментом і випікайте 15 хвилин.

Заберіть пергамент і випікайте ще 10 хвилин. Залиште охолоджуватися.

Щоб приготувати начинку, поєднайте цукор, мускатний горіх, корицю і дрібку солі.

Збийте яйця по одному, а потім додайте розтоплене масло і молоко.

Перемішайте гарбузове пюре і перелийте суміш у "скоринку" у формі для випічки. Випікайте протягом 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 градусів. Продовжуйте випікати 35-40 хвилин і вимкніть духовку.

Коли пиріг охолоне, вийміть його з форми. Обріжте краї, якщо хочете.

Посипте цукровою пудрою і подавайте зі збитими вершками.

Гарбузово-банановий хліб

Шефиня Анджела Гарет радить подавати цей десерт з ​​пряним чаєм або ложкою крем-фрешу.

Фото: TeriVirbickis/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 175 грамів борошна,
  • 2 чайні ложки розпушувача,
  • ½ чайної ложки соди,
  • ½ чайної ложки солі,
  • 150 грамів цукрової пудри,
  • 125 грамів розтопленого вершкового масла,
  • 2 великі збиті яйця,
  • 3 маленьких, дуже стиглих банана, розім’ятих у пюре (200 грамів без шкірки)
  • 150 грамів гарбузового пюре,
  • 60 грамів волоських горіхів, грубо нарізаних, плюс 10 половинок горіха для посипки

Як приготувати:

Розігрійте духовку до 190°C.

Змастіть маслом форму для хліба на 900 грамів.

Помістіть у миску борошно, розпушувач, соду і сіль.

В іншій мисці збийте вершки з цукром і маслом. Поступово додавайте яйця, добре перемішуючи, потім – м’якоть банана та гарбузове пюре, а згодом подрібнені волоські горіхи.

Додайте борошно, добре перемішайте, а тоді вилийте тісто у форму для випічки хліба. Розсипте половинки волоських горіхів зверху, обережно притиснувши їх.

Випікайте 70-90 хвилин або доки хліб не забарвиться зверху і не підніметься. Накрийте форму фольгою протягом останніх 10 хвилин, якщо випічка стане занадто темною. Щоб перевірити, чи торт готовий, встроміть зубочистку в центр хліба: вона повинна бути чиста.

Дайте йому повністю охолонути.

Хліб може зберігатися в герметичному контейнері протягом 3-4 днів.

Вас також може зацікавити:

Їстівні квіти: як красиво урізноманітнити раціон

Як приготувати смачну каву вдома: 6 рецептів та професійні секрети від барист

Як зекономити на їжі та врятувати планету? Все, що треба знати про харчові відходи

Чому ми переїдаємо та як налагодити стосунки з їжею. Поради 3-х психологів

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні