Як молодій мамі вийти з соціальної ізоляції та завести друзів

Яна Осадча — 15 жовтня 2021, 11:00

Народження дитини та перші місяці її життя – дуже непростий період для молодої мами.

Догляд за немовлям може повністю змінити життя жінки. Присвятивши себе малюку, вона може втратити зв'язок з друзями та опинитися в соціальній ізоляції.

Що робити, аби материнство не перетворило вас на самотню людину, як завести нових друзів та поновити стосунки зі старими, пишуть у Parents.

Ідіть туди, де є мами

Дружба, передусім, базується на спільних інтересах. А для вас, поки ви лише адаптуєтеся до материнства, головний інтерес в житті – дитина та її розвиток.

То ж шукайте друзів серед інших матусь, з якими вам точно буде про що поговорити.

"Знайдіть інших молодих мам, які, ймовірно, можуть бути кандидатами в друзі, навіть якщо ваші діти різного віку", – говорить психологиня Сюзанна Деггес-Вайт.

Познайомитися з матусями можна в парку, де ви гуляєте з дитиною. Спитайте в когось, як у нього справи, поспілкуйтеся, і обміняйтеся номерами телефонів, щоб згодом, коли буде трошки вільного часу, сходити на каву.

Пам’ятайте, що ви знаходитеся у вигідніший ситуації, ніж коли шукаєте друзів після переїзду чина новій роботі. Бо іншим матусям ви потрібні так саме, як і вони вам. Більшість з них відкриті до дружби і прагнуть спілкування.

Для Ешлі Гамелл, матері двох маленьких дітей, знайти нових друзів у своєму маленькому містечку біля Нью-Йорку виявилося не так важко, як вона собі уявляла.

"Коли ти стаєш матір’ю, та день і ніч турбуєшся про дітей, у тебе мало часу на те, щоб дізнаватися про щось нове. Тому ти не дуже цікавий співбесідник для більшості людей.

Але жінки, які знаходяться в такому становищі як ти, тебе зрозуміють, і у вас буде чимало тем для розмов", – каже вона.

Ще один спосіб завести нових подруг-мам – спеціальні батьківські групи у соціальних мережах.

Фото:EdZbarzhyvetsky /Depositphotos

Коли ви побачите, що в 3 годині ночі інша мама пише про пляшки та підгузки, то дізнаєтесь, що не самотні.

Коментуйте фотографії та пости, діліться своїм досвідом. Опублікуйте у місцевій групі мам статус про те, що ви шукаєте нових друзів.

Різні підходи до виховання не завжди проблема

Спілкування з іншими мамами – це не тільки спільні інтереси та взаємодопомога, а також обмін цікавим досвідом щодо виховання дітей. До того ж, згодом подружитися між собою зможуть і ваші діти.

Але що робити, якщо ви не згодні з новою подругою щодо виховання дітей?

Психологи радять бути толерантною, ввічливо вислухати співрозмовницю та висловлювати свою думку.

Постійно пропагувати свій метод виховання, а тим більше нав’язувати його комусь – не варто. Як і дотримуватися порад подруги, якщо переконані, що вашій дитині вони точно не підійдуть.

"Щоб зрозуміти, чи будуть нові зв’язки тривалими, потрібен час.

Одна із моїх сусідок вважає, що обмеження в харчуванні покращує поведінку її дитини. Навіть якщо я скептично ставлюся до її теорії, вона мені нічого не нав’язує, тому наша дружба триває", – розповідає психотерапевтка Діана Барт.

Запитайте про життя поза немовлятами

Чи обмежиться ваша дружба лише дитячими темами, залежить від вас. Звісно, може бути трохи важко вирватися з колії "ми говоримо тільки про дітей", але варто спробувати.

Поговоріть з новими подругами на інші теми: про кар’єру, подорожі, життєвий вибір та хобі.

Може виявитися, що у вас буде більше спільного, ніж ви уявляли.

"Моя подруга Мелісса переїхала до Майамі приблизно через рік після того, як народила доньку. Вона працювала у видавництві, а більшість людей, з якими вона дружила до пологів, були її колегами по роботі.

В новому місті вона подружилася з матусями, які працювали у різних сферах. Вони виявилися адвокатами, вчителями, домогосподарками. Мелісі було дуже цікаво спілкуватися з ними, та відкривати для себе нові світи", – говорить Деггес-Уайт.

Не забувайте про старих друзів

Те що ви зараз – мама, і знаходитеся трошки на іншій хвилі, ніж ваші старі друзі, не означає, що відновити з ними зв'язок неможливо.

Оберіть час та напишіть або подзвоніть старій подрузі. Скажіть їй, що ви трохи засмучені і навіть не знаєте, коли вийдете з дому, але вам просто хотілося б знати, як у неї справи.

Щоденно переглядайте список контактів у телефоні та надсилайте повідомлення одній людині на день. І незабаром ви знову почнете відчувати себе членом суспільства.

Коли у вас виникне бажання відпочити від турбот, можете вислухати своїх старих друзів, дізнатися про їхнє життя, проблеми та успіхи.

Головне – вірити в те, що з часом, ви знову зійдетесь з друзями, які були важливі для вас до пологів.

"Якщо ви зберігаєте легкі стосунки зі старою подругою, ви можете зблизитися, коли вона також стане мамою.

Нещодавно я спілкувалася з кількома подругами, у яких народилися діти. Слухаючи їх, я відчула себе так, нібито всі вступили в групу, в якій я сама була роками, – пояснює Сюзанна Деггес-Уайт.

Вас також може зацікавити:

52 поради від психолога, як батьки школярів можуть впоратися зі стресом

4 ознаки того, що дружба вичерпалась, або ви її переросли

Як підтримувати дружбу на відстані: радять експерти

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні