Як розпізнати сексуальне домагання та примус і навчитися захищати свої кордони

Яна Осадча — 2 жовтня 2021, 11:00

Сексуальне насильство відбувається в різні способи і не завжди передбачає фізичну силу.

Якщо хтось тисне на вас, шантажує та вдається до маніпуляцій – це також примушення до сексу, навіть якщо ви сказали "так", але не хотіли цього.

Як навчитися протистояти примушенню та захистити себе від небажаних сексуальних контактів пишуть у Healthline.

Згода це добровільне "так"

Найголовніше, що треба знати: справжня згода надається добровільно. Якщо ви погоджуєтеся тільки заради того, щоб вам не погрожували або припинили тиснути, то це – не згода, а примус.

Примус – це спроба контролювати поведінку людини за допомогою погроз або маніпуляцій. А сексуальний примус – це, коли ви кажете "ні" на чиєсь прохання зайнятися сексом, а людина вашу відповідь не приймає і продовжує наполягати на своєму.

Згода це коли ви говорите "так". Не сказати нічого, не означає, що ви дали згоду. У деяких ситуаціях ви можете не хотіти сказати "так", але боятися відмовити твердо.

Що є "сексом" особисто для вас вирішуєте лише ви. Наприклад, це поняття може включати поцілунки, торкання, погладжування, кунілінгус, мінет, вагінальне або анальне проникнення.

В ідеалі, після того, як ви відмовитесь від сексу, вас мають залишити у спокої, або змінити тему розмови. Але так буває не завжди.

Ситуації можуть бути різними. Наприклад, колишній може сказати: "Якщо ти не займешся зі мною сексом, я всім розповім, що в нас був роман!"

Примус може бути і більш вишуканим: "Чому б тобі не випити келих вина і не зняти одяг? А потім побачимо, що станеться?"

Загалом, примушення бувають кількох видів:

  • намагаються нав’язати почуття провини, або кажуть, що ви зобов’язані вступити в сексуальний контакт;
  • погрожують;
  • шантажують;
  • пропонують алкоголь чи наркотики, щоб пригальмувати пильність.

Примус, як правило, буває вербальним та емоційним. Тим не менш, нерідкі випадки, коли людина погоджується на секс, тому що боїться, що маніпуляції та тиск переростуть у фізичну агресію та насильство.

Сексуальний примус часто трапляється між знайомими, колегами по роботі чи навчанню та друзями. Він може бути і в романтичних та сімейних стосунках.

Фото: photographee.eu/Depositphotos

Соціальний тиск

Хтось може спробувати переконати вас погодитися на статевий контакт, заявивши, що ваша відмова означає, що з вами щось не так.

Наприклад: "У нас вже було 3 побачення! Тобі не здається, що пора?"

"На що ти чекаєш? Це – просто секс. Тобі не потрібно ставитися до цього серйозно. Буде весело!"

"Не будь занудою! Всі інші займаються сексом. Ти занадто стара, щоб прикидатися незайманим дівчиськом!"

Пам’ятайте, погоджуватися на секс чи ніце лише ваш вибір. Те, що думають інші, не має значення. Як і кількість побачень або ваш вік.

Незнайомці та керівники

Неодноразові прохання зайнятися сексом – це теж примус. Такі пропозиції можуть надходити від людини, з якою ви ніколи не спали і навіть не зустрічалися.

Вона може постійно надсилати вам повідомлення, просити дати шанс, або з’являтися до вас на роботу чи додому.

Співробітник або керівник може погрожувати поставити під загрозу вашу кар'єру, якщо ви відмовляєте йому у сексі:

"Я можу звільнити вас та звинуватити в крадіжці. І жодна інша компанія не візьме вас на роботу".

Надмірна прихильність та компліменти

Цілком можливо, що хтось спробує схилити вас до сексуальних стосунків з допомогою компліментів та подарунків.

Ця людина може запросити вас на вечерю в дорогий ресторан, надіслати квіти на роботу, сподіваючись, що ви винагородите таку щедрість фізичною близькістю.

Самі по собі компліменти та подарунки не завжди свідчать про примус. Однак якщо ви говорите "ні", а людина продовжує тиснути на вас, то це є примушенням.

Небезпека алкоголю

Якщо після помірного вживання алкоголю, коли ви можете приймати свідомі рішення, ви сказали партнерові "так", то це – ваше бажання.

Але якщо хтось навмисне продовжує пропонувати вам міцні напої або наркотичні речовини з метою змусити вас погодитися на секс у нетверезому стані, це – примус.

Атака на самооцінку

Ще один засіб примушення атака на вашу самооцінку. Маніпулятори кажуть, що роблять вам послугу, і що займатися з ними сексом для вас велика честь.

Наприклад: "Щасти тобі знайти когось іншого, хто захоче переспати з тобою!"

"Ти маєш бути вдячна, що я з тобою. Я міг би звабити кого завгодно!"

"Ти, мабуть, не найкраща в ліжку. Не дивно, що ти самотня!"

Коли партнер – маніпулятор

Згода на секс один раз не означає згоду кожного разу. Якщо ви комусь пообіцяли секс, а потім змінили свою думку, це ваше право.

Ваш партнер повинен його поважати і негайно припинити наполягання або чіпляння. Якщо він цього не робить, то це означає, що його цікавлять лише власні бажання, а ваш стан його не турбує.

Якщо ви знаходитеся у тривалих чи навіть подружніх стосунках, також не означає, що ви даєте постійну згоду на секс. Кожен з партнерів має право вирішувати, коли він хоче займатися інтимом..

Будь-які погрози або заяви, що ви зобов’язані, вважаються примусом.

Ви можете відмовлятися від сексу через проблеми зі здоров'ям, стрес, або з інших причин.

Але коли ваш партнер замість того, щоб запропонувати підтримку, щодня запитує: "Ну що, тобі краще? Нарешті сьогодні у нас буде секс?", навряд чи ваші стосунки можна назвати ґрунтовними.

Чи можна вважати тиском, коли партнер каже, наскільки сексуально ви виглядаєте в цьому вбранні, або робить вам чуттєвий масаж, щоб підняти вам настрій?

Це залежить від його подальших дій.

Наприклад, якщо ви кажете: "У мене немає настрою сьогодні займатися сексом", а він відповідає: "Я просто хочу зробити тобі масаж, скажи, якщо хочеш, щоб я зупинився", то така поведінка сприяє зближенню. І якщо пізніше ви відчуєте сексуальне бажання, і дасте згоду, це не буде примусом, а свідомим рішенням.

Але якщо партнер наполягає, що хоче допомогти вам розслабитися, але потім неодноразово запитує: "Ти впевнена, що після такого масажу не відчуваєш бажання?", то це вже схоже на примус.

Відверті погрози

Деякі партнери можуть вдаватися до більш жорстких прийомів, щоб вибити з вас згоду на секс.

Наприклад: "Якщо ти не хочеш спати зі мною, добре. Твоя подруга зараз досить п’яна. Впевнений, вона не скаже "ні".

Партнер може погрожувати кинути вас: "Люди у стосунках займаються сексом. Якщо ми не робимо цього, я думаю, що нам варто розійтися".

Емоційні маніпуляції

Партнер може спробувати маніпулювати вашими емоціями, щоб примусити до сексу.

Він може казати, що розуміє вас, але почне демонструвати свою роздратованість та незадоволення. Грюкати дверима чи важко зітхати. Дехто може ходити, похнюпивши голову, та навіть розридатися. Інші маніпулятори можуть просто відмовитись розмовляти з вами, поки ви не поступитесь.

Якщо вам не хочеться займатися сексом, це не означає, що у вас зникли почуття до партнера. Вам може хотітися обійняти та поцілувати його.

Але якщо він, розуміючи, що після обіймів та поцілунків не буде сексу, різко встає та відштовхує вас це також маніпуляція.

Ще один засіб отримати від вас згоду викликати співчуття.

Наприклад: "Я розумію, що ти втомилася. Але хіба можна твою втому порівняти з моєю! Якби ми могли зайнятися сексом, я впевнений, що нам обом стало б набагато краще!"

Фото: gdolgikh/Depositphotos

Почуття провини

Викликати почуття провини ще одна поширена тактика примусу. Ваші почуття до когось можуть зробити вас більш уразливими до неї.

Ви не хочете завдати болю партнерові, для вас важливі стосунки, а він може скористатися цим. Наприклад:

"Я почуваюся так самотньо. Ти мені зараз дуже потрібна. Ми не займалися сексом більше тижня, і мені дійсно важко так довго обходитися без цього".

"Я не можу повірити, що ти не хочеш займатися сексом на нашу річницю! Ти напевно насправді любиш мене не так сильно, як говориш".

Вас можуть навіть звинуватити у зраді, щоб добитися свого:

"Останнім часом ти не дуже хочеш займатися зі мною сексом. В тебе, напевно, хтось є! Якщо ні, то доведи це, покажи, що ти мене хочеш".

Що робити

Коли ви усвідомлюєте, що хтось намагається примусити вас до сексу, перш за все попросіть їх не робити цього.

Будьте прямими і говоріть твердо. Якщо ви відчуваєте постійний примус з боку партнера, з яким хочете підтримувати стосунки, поясніть йому, що він повинен поважати ваші кордони.

Ви можете сказати: "Я сказала, що не хочу займатися сексом. Якщо ти будеш тиснути на мене, це не змусить мене змінити думку".

"Мені не цікаво зараз займатися сексом. Чому б нам не піти погуляти?"

Якщо це не допоможе, зателефонуйте надійному другу чи члену сім’ї. Навіть якщо вам не зручно обговорювати ситуацію, наявність когось, з ким можна поговорити, допоможе почувати себе безпечніше і менш самотньо.

Якщо вас домагається або навіть переслідує незнайома або малознайома людина, звертайтеся з заявою до правоохоронних органів.

Сказати "ні" керівнику, колезі по роботі, викладачу чи будь-кому іншому, хто має певну владу над вами, чи від кого залежить ваша кар’єра, непросто.

У цій ситуації хорошим варіантом буде сказати чітке "ні", піти геть та подати офіційну скаргу на домагання.

Незалежно від того, чи протидієте ви примусу, чи у вас немає на це сил, пам’ятайте: те, що сталося, не є вашою провиною, ви заслуговуєте на співчуття та підтримку.

Вас також може зацікавити:

"Допомагав обробити рану на коліні": 74-річного киянина підозрюють у розбещенні дівчинки

В Індії чоловіка, обвинуваченого в домаганнях, зобов'язали прати й прасувати для всіх жінок села

"Гладив, притискав, ліз під одяг": актора Володимира Талашка звинувачують у домаганнях. Мінкульт почав розслідування

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні