Панікувати чи дихати вільно? 5 книг про емоційну рівновагу

Катерина Хорощак — 23 жовтня 2021, 10:30

Наближається та пора, коли дні стають холодні і короткі, краса природи тьмянішає, настрій часто буває сумний, або ж навідують панічні думки.

Ми списуємо це на осінню хандру і чекаємо, що нас розважать новорічні свята.

Але чи не краще раціонально глянути на проблему? З емоціями слід розібратися тут і зараз, і якщо не знаєте, з чого почати, то пропонована добірка книг якраз для вас.

"Їжа для ментального здоров’я. Як харчуватися, щоб жити без стресу, депресії, тривожності"

Ума Найду

Мало хто здогадається переглядати свій харчовий раціон, дбаючи про ментальне здоров’я. Бо, на перший погляд, ці речі не такі вже й пов’язані.

Хоча у стресових ситуаціях багато хто практикує тішити свій організм смаколиками. Але чи ефективний насправді цей спосіб на шляху до душевної гармонії?

Відповіді на це питання і не тільки містяться у книзі Уми Найду. І можете повністю довіряти прочитаному, адже авторка – фахівчиня в психіатрії та дієтології.

Книга ґрунтується на реальних дослідженнях і харчових висновках, якими авторка ділиться з читачем.

Структура книги щонайзручніша: кожен із розділів вказує на певний діагноз (депресія, посттравматичний стресовий розлад, тривожність і т.д.) і тут же містить поради, як його позбутися за допомогою харчування.

Тобто читача підводять до його ж проблеми і шляху її вирішення. І, щоб читач не морочився над способом споживання рекомендованих продуктів, окремим розділом вміщено поради та рецепти щодо приготування страв, які зроблять життя не лише смачним, а й здоровим!

"Ми такі задовбані. Перевірений спосіб відновити енергію і подолати вигорання"

Емі Шах

Ця книга радше не про приборкання, а про відсутність емоцій. Точніше, вона для тих, хто відчуває тотальну втому і вигорання. Її авторка сама пережила таку кризу і поринула у дослідження жіночої хронічної втоми, яку часто списують на вік, побут, і навіть готові сприймати за норму.

Оскільки Емі Шах сама лікарка, фахівець у галузі нутриціології (науки про їжу та харчування), вона вирішила ґрунтовно розібратися у цій проблемі і повертати жінок до повноцінного життя. Адже вирва невстигання та стресу наскільки затягують деяких її клієнток, що вони навіть томляться скаржитися на свою втому.

У книзі авторка вмістила медичний опис проблеми, історії різних жінок і звісно ж, методи, які обіцяють повернути енергію та позитивні емоції.

Вона пропонує вирішення проблеми, приділяючи увагу гормонам, кишківнику та імунній системі. Звісно ж, дає настанови: до чого в організмі приглянутися, як правильно харчуватися.

І навіть обіцяє, що досить два тижні притримуватися її порад, аби відчути себе краще. А далі усе залежить від вашого небажання бути задовбаною, а жити в задоволення.

"101 спосіб впоратися з тривогою, страхом і панічними атаками"

Таня Пітерсон

Кожна людина інколи переживає тривогу і страх – це нормально. Але бувають ситуації, коли ці відчуття затримуються надовго і беруть гору над усіма іншими емоціями, і це вже стає проблемою.

Скільки б не втішали і не заспокоювали вас близькі, все ж головний процес позбавлення тривог формуєте тільки ви. Якщо є таке бажання, але не знаєте що саме робити, це видання якраз для вас.

Консультантка в галузі психології Таня Петерсон побудувала цю книгу у вигляді покрокової інструкції розуміння природи страху, паніки і тривоги та шляхів їх подолання.

Таких кроків дійсно аж 101, тому корисні настанови для себе точно підберете. Усі вони прості і не вимагають значних зусиль.

До того ж авторка виокремила поради для тих, хто переживає через роботу чи навчання, і окремо – для тих, хто має тривогу у стосунках.

Останній блок порад спрямовано на те, аби нав’язливі тривоги зникли назавжди і більше не порушували ваш душевний спокій.

Починайте боротися із своїми страхами, насправді – це не так і страшно.

"37 буддійських штук. Як пережити бентежні часи"

Ольга Корнюшина

Бентежні часи трапляються у житті кожної людини, а інколи – навіть у цілих держав. Але час не чекає, коли ми перехвилюємося, життя йде і проживати його у душевному сум’ятті – не найкраща ідея.

Для відновлення гармонії у собі скористайтеся практиками буддистів. І для цього не варто змінювати релігію.

Ольга Корнюшина ділиться із читачами саме найсуттєвішими і практичними методами сприйняття світу, який би він не був, які використовуються у буддизмі. Є речі, на які ви не можете впливати, але можете змінити свій погляд і ставлення до них.

Книга містить шість розділів, вони допомагають зробити підготовчі кроки, створити власну мотивацію, тренувати та опановувати розум, закцентувати увагу на чеснотах та закріпити набуті звички на все життя.

Розділи містять 37 кроків на шляху до опанування своїх емоцій, сприйняття втрат, проходження кризових періодів.

Усі поради написані доступно, конкретно, із життєвими прикладами. Отже, не одні ви маєте проблеми, і вам навіть не треба вигадувати шляхів їх подолання. Читайте, осягайте і починайте новий, якісний, етап свого життя.

"Нотатки про нервову планету"

Метт Гейґ

Це ще одна книга про стреси, відчуття тривоги і панічних атак.

Але якщо у вашому житті все більш-менш гаразд, у глухий кут може загнати перенасичення інформацією про світ.

Сучасній людині просто необхідно бути в курсі новин культури, політики, соцмереж. Але десь має бути межа, адже ми самі нещадно перевантажуємо свою психіку, наближаючись до стану вічного стресу і депресії.

Чи мало з нас скаржиться на брак часу? Авжеж, кожен вважає, що міг би більше, якби… Та автор стверджує, що відчуття браку часу не означає, що у вас його немає. Як, зрештою, і багато інших відчуттів не означають реального стану речей.

Свого часу у пастку нервового перевантаження потрапив і Метт Гейґ. У своїй оповіді він пише про психологічний вплив на людину зусібіч, про те, як легко ми піддаємося на інформаційну залежність (постійні перевірки новин, пошти, повідомлень).

Далі ж він радить, як прожити своє життя, концентруючись на своїх реальних можливостях, справах, почуттях.

Тим цінніша ця книга, адже у ній йдеться про власний шлях автора до панічних атак та депресії, і головне – про повернення до щасливого життя. Бо воно можливе, навіть у нашу таку насичену епоху.

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат".

Вас також може зацікавити:

Психологія паніки: як її уникнути?

Як не вигоріти від хронічного стресу. Рекомендації з книжки нейробіолога

Важлива різниця між стресом і вигоранням. Пояснюють експерти

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні