Як “подружити” ваших кота й собаку вдома

Денис Карловський — 24 жовтня 2021, 10:00

Усупереч поширеному стереотипу, коти й собаки можуть навчитися жити разом та ладнати між собою. Проте це потребує чимало часу й зусиль господаря.

Очевидно, стосунки між вашими домашніми улюбленцями значною мірою залежатимуть і від їхніх характерів, але ви, як їхній власник, можете спробувати направити їх до "дружби".

Ми скористались ресурсами Animal Humane Society i Daily Paws, щоби скласти для вас перелік ефективних рекомендацій.

Початок знайомства

Знайдіть у будинку кімнату чи простір, який буде повністю доступний лише коту. Вашого собаку туди не можна буде пускати, і він чи вона повинні навчитися слідувати вашим командам оминати цю кімнату.

Фото: Lilun_Li/Depositphotos

У ній повинні бути туалет для кота, миски з водою та кормом, іграшки та предмети для обточування кігтів. Також варто прибрати з цієї кімнати чи простору всі небезпечні для кота речі: медичні препарати, отруйні рослини (вазони) та всі крихкі й ламкі речі.

Бажано, щоби в усьому вашому домі було вдосталь місць для сховку кота: високі шафи чи простір під канапами та кріслами. Щоб у разі агресії чи нав’язливої гри собаки кіт міг би там безпечно заховатися.

Вам слід усвідомити, що найближчі тижні вам потрібно бути поруч та контролювати спілкування й взаємодію ваших улюбленців.

Намагайтесь відокремити кота й собаку в межах будинку в перші дні

Якщо ви вже привели собаку додому, то намагайтесь мінімізувати контакт між котом і собакою в перші 3-4 дні. Вам варто відвідати ветеринара окремо з кожним улюбленцем.

Можна зачинити кота в його кімнаті чи просторі, або розмежувати улюбленців на різних поверхах вашого будинку. Суть у тому, щоби тварини звикли одне до одного, не зустрічаюсь одне з одним. Вони лише відчуватимуть запах та шерсть одне одного в приміщенні на цьому етапі.

Годуйте їх по різні боки зачинених дверей

Таким чином, ви виховаєте в обох тварин відчуття безпеки й задоволення, поєднанене з присутністю одне одного. Тобто вони будуть їсти по різні боки зачинених дверей, відчуваючи запах одне одного, але отримуватимуть задоволення від їжі.

Це виховає в них асоціацію між емоцією задоволення та присутністю іншого.

Навчайте основних команд

Якщо вашим новим улюбленцем є собака, і ви повинні привчити його до кота чи кішки, які вже жили у вас, то спробуйте спершу дисциплінувати пса. Навчіть собаку основних команд, як-то "сидіти" й "лежати", щоби контролювати його реакцію та знайомство з котом.

Розпочніть фізичне знайомство

Коли і кіт, і собака вже будуть спокійно їсти біля дверей, знаючи про іншу тварину, можете спробувати перейти до їхнього знайомства.

Для знайомства в жодному разі не використовуйте "безпечний простір" будь-якої з тварин. Це має бути якась інша кімната чи місце.

Фото: jonnysek/Depositphotos

Перші "побачення" кота й собаки мають бути нетривалими й спокійними. Непогано було би тримати пса на повідку, щоби кіт міг спокійно підійти й відійти від собаки. Скеровуйте собаку командами "сидіти" і дайте їй смаколик за спокійну й слухняну поведінку. Так само почастуйте й кота за неагресивну поведінку.

Якщо ж собака чи кіт проявляють агресію, відверніть їхню увагу одне від одного та виведіть з кімнати.

Повторюйте ці "сеанси" для знайомства

Неухильно організовуйте щодня зустрічі собаки та кота, допоки вони не навчаться співіснувати одне з одним без агресії. Частуйте їх улюбленими смаколиками лише тоді, коли вони проводять час разом. Це виховає в них асоціацію приємних емоцій з перебуванням поруч.

Якщо кіт хоче піти з кімнати, не заважайте йому і подбайте, щоби пес не пішов слідом.

Також, якщо один з ваших улюбленців схильний проявляти агресію, намагайтесь завершувати ці "побачення" до того, як кіт чи собака встигнуть проявити агресію.

Поступово давайте їм більше свободи

Коли кіт і собака будуть щораз більше звикати одне до одного, давайте їм більше свободи для взаємодії. Але краще не знімати повідок з собаки – нехай його кінець буде на підлозі. У разі, якщо пес збудиться занадто сильно, то ви зможете стати ногою на повідок на підлозі, щоб він не нашкодив котові.

Не забувайте, що в кота повинен бути доступ до свого "безпечного простору" з усіма іграшками та їжею весь час.

Якщо ви не вдома, тримайте їх окремо

Поки кіт і собака вчаться співіснувати одне з одним, не залишайте їх наодинці вдома. Або ж зачиняйте їх у різних кімнатах, щоби вони перебували окремо один від одного.

Однак слід розуміти, що дива не станеться. Вам варто зважити на особливості, вік та породу ваших улюбленців перед тим, як вирішувати заводити спільно кота й собаку. Якщо ви обираєте собаку додому, то подумайте про більш м'яку й слухняну породу, в якої немає мисливських інстинктів.

Вас також може зацікавити:

Собака гризе взуття: що робити?

Як побудувати довірливі стосунки з вашим котом

5 способів, як зробити життя вашого собаки довшим і щасливішим

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні