5 способів, як зробити життя вашого собаки довшим і щасливішим

Денис Карловський — 11 вересня 2021, 10:00

Для багатьох українців собаки є більше ніж домашніми улюбленцями – радше друзями чи членами родини. Тому їхню раптову смерть чи невиліковну недугу так важко переживати.

Від природи більшість псів живуть від 10 до 14 років, що може здаватися для людей досить коротким проміжком часу.

The Conversation дав 5 простих рекомендацій, як подовжити життя вашому улюбленцеві. Їхнє дотримання поліпшить якість життя вашого улюбленця й сповільнить процеси старіння.

У цьому матеріалі ви дізнаєтеся про:

  • прості способи попередження хвороб у собак через коригування ваги й корму;
  • важливу роль прогулянок та ігор;
  • емоційну комунікацію між собаками та людьми;
  • необхідність частих візитів до ветеринара.
Фото: DmitryPoch/Depositphotos

Стежте за вагою ваших улюбленців

Одним із беззаперечних чинників здорового життя для багатьох видів тварин є маса їхнього тіла.

Зайва вага у вашого собаки та надмір калорій у їхньому раціоні аж ніяк не сприяє довшій тривалості життя.

Зайва маса тіла становить велике навантаження на опорно-руховий апарат тварини й призводити до таких захворювань, як остеоартрит.

Тому дуже важливо регулярно зважувати вашого собаку та спостерігати за видимими змінами в зовнішньому вигляді його тіла.

Також варто користуватись інструкціями та розрахунком порцій на упаковці корму й не порушувати норму. Варто також зважувати точну кількість корму, яку ви даєте собаці, а не лише міряти "на око".

Проте зважте, що тип корму та обсяг щоденної порції варто коригувати з віком. Також чим більш активний ваш собака на прогулянках та в іграх, тим більше він чи вона потребують калорій, тож це може впливати на обсяг їхнього харчування.

Загалом дослідження свідчать, що вміст корму також впливає на старіння собаки, тому важливо годувати чотирилапих друзів надійними кормами з високим вмістом поживних речовин.

Прогулянки. Багато прогулянок

Прогулянки залишаються запорукою фізіологічного та психологічного здоров’я вашого собаки. Насамперед, тому, що фізична активність запобігає появі зайвої ваги. Проте не менш важливо те, що під час прогулянок також покращується настрій собак.

Відповідно до кількох досліджень, перебування на свіжому повітрі з вашим чотирилапим другом поліпшує і ваше здоров’я.

Навчайте їх новим трюкам

Старіння стосується не лише тіла, а й мозку собаки. Тому через навчання нових трюків та ігор ви триматиме свідомість собаки в постійному стані готовності до розв’язання задач і головоломок.

Одне дослідження Віденського університету ветеринарної медицини перевірило, чи поліпшувався фізіологічний стан літніх псів при взаємодії з головоломками через комп’ютерну програму та сенсорний екран. Вчені дійшли висновку, що із більш активною розумовою роботою сповільнювались і процеси фізіологічного старіння в собак.

Навіть якщо вашому псу за віком чи станом здоров’я вже не підходять занадто рухливі ігри та заняття, спробуйте відшукати більш "обережні" заняття.

До прикладу, гідротерапія ‒ спеціальні вправи з плавання для тварин – підійде навіть для маломобільних псів з остеоартритом.

Іншим типом вправ можуть бути ігри на розпізнавання запахів. Нюх є чи не найбільш розвинутим органом відчуттів у псів, тож такі заняття триматимуть їхню увагу, концентрацію та відчуття в тонусі.

Головне ‒ залучати розум собаки до розв’язання головоломок та невеличких проблем, щоби вона не нудьгувала.

Будьте уважними та люблячими

Безумовно, для багатьох з вас улюбленець може бути більше ніж другом чи членом родини. Проте деякі власники собак інколи забувають або неохоче емоційно комунікують зі своїми чотирилапими супутниками.

Собаки майже завжди формують стійку прив’язаність до своїх господарів, і увага та турбота важливі для їхнього психологічного та фізіологічного здоров’я.

Чимало досліджень доходять висновків, що тісна дружба з собакою зменшує рівень стресу та запобігає розвитку захворювань і в людини.

Проводьте час разом і діліться радісними емоціями ‒ собаки також цінують це.

Не нехтуйте візитами до ветеринара

Біль й ускладнення від хвороб також скорочують вік вашому собаці, тому вчасна ветеринарна допомога дуже важлива.

Як доводить багаторічний досвід, вчасна вакцинація та профілактика проти паразитів зменшує ризик розвитку хвороб, включно зі сказом, що передається від собак до людей.

Регулярні візити до ветеринара дозволяють помітити, наприклад, остеоартрит чи проблеми із зубами на ранніх стадіях, коли їх ще можна вилікувати.

У підсумку, тривалість життя вашого пса залежатиме від спадковості та навколишнього середовища. І хоч ми не здатні вплинути на генетику, ми можемо створити сприятливі умови, в яких живуть та ростуть наші чотирилапі друзі, щоби зробити їхнє життя радіснішим і безтурботнішим.

Вас також може зацікавити:

Собаки можуть визначити, коли люди щось роблять навмисне. Дослідження

Як ваш собака (і не тільки) змінює психіку вашої дитини

Отруєння собаки: як розпізнати, перша допомога і що треба мати в аптечці

Чому собаки їдять фекалії?

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні