Як відрізнити котячі ігри від бійки – дослідження

Яна Осадча — 30 січня 2023, 09:00

Якщо у вас вдома є двоє, або більше котів, іноді важко зрозуміти граються вони, чи б’ються. Великі бійки легко помітити, але не завжди розібратися у стосунках між тваринами не так просто.

Бійки призводять до травм тварин і навіть людей. Якщо заспокоїти котів неможливо, у гіршому випадку навіть доведеться шукати інший дім для одного з улюбленців.

Нове дослідження, проведене під керівництвом Ноеми Гайдош-Кмецова з Університету ветеринарної медицини та фармації у Словаччині та Університету Лінкольна у Великій Британії і опубліковане в Scientific Reports, вивчало ігри та бійки котів, пише The Conversation.

Мета дослідників полягала в тому, щоб спостерігати за поведінкою котів, аби зрозуміти, що було грою, а що могло призвести до бійки.

Класифікація котячих бійок

У дослідженні проаналізували 105 відеозаписів взаємодії між 210 котами.

Дослідницька група розробила список конкретних форм поведінки тварин, які розділили на шість груп:

  • неактивна: голова і тіло нерухомі в певному положенні;
  • боротьба: коти у фізичному контакті з рухами боротьби;
  • погоня: один кіт біжить навздогін, або інший тікає;
  • інші інтерактивні дії: наприклад, спостереження, підхід, піднята шерсть на спині;
  • неінтерактивна: діяльність, спрямована на себе або неживий об’єкт, наприклад, пиття, облизування себе;
  • вокалізація: гарчання, шипіння, нявкання.

Кожне відео було проаналізовано, щоб визначити, яку з цих поведінок демонстрував кіт.

Виходячи з цього, дослідники розділили відео на три категорії взаємодії.

40% котів із відео демонстрували грайливу поведінку, вони боролися, однак не видавали звуків. 32% тварин демонстрували поведінку, яка містила загрозу, агресію та підпорядкування. Коти в цій групі видавали звуки і мали періоди бездіяльності.

28% котів були більше схожі на грайливих, аніж на агресивних. Тварини в цій групі спілкувалися протягом тривалого часу з паузами.

Яка поведінка котів є небезпечною

Таким чином, вчені зробили висновки, що якщо ваші коти борються, вони, швидше за все, граються. Коли між котами виникають суперечки, вони намагаються уникати фізичного контакту.

Натомість вони використовуватимуть наступальні чи захисні маневри, які не передбачають розширеного прямого контакту, наприклад, ляпаси.

Якщо ваші коти голосять і ганяються між періодами бездіяльності, вони, швидше за все, б’ються. Вокалізація тут є особливо важливою підказкою для агресивної, а не грайливої взаємодії.

Переслідування це нормально, якщо це взаємно, але якщо одна кішка женеться, а друга тікає, це не дуже добре.

Також гра котів гра може стати агресивною залежно від того, що відбувається під час взаємодії. Зокрема, автори спостерігали часті перерви у взаємодії, які можуть дозволити котам переоцінити інтерес свого партнера до гри та уникнути агресії.

"Якщо ваші коти справді найкращі друзі, сплять у тісному контакті, діляться їжею та іграшками, то час від часу гра з елементами агресії цілком допустима. Але якщо ваші коти не так добре ладнають, вам, можливо, потрібно стежити за ознаками агресивної поведінки. Напруга між котами не завжди очевидна, але може вплинути на їх фізичне та психічне здоров’я", кажуть вчені.

Нагадаємо, раніше вчені відповіли на питання, чому коти топчаться та розминають господарів лапками.

Читайте також: Як люди приручили котів: цікаві факти з історії наших улюбленців

Реклама:

Головне сьогодні