Чи існує кульова блискавка та як від неї вберегтися

Анастасія Коропецька — 6 серпня 2023, 12:00

Кульова блискавка – це одна з найменш досліджених видів атмосферної електрики. Її незвична форма викликає занепокоєння у дослідників: чи справді вона існує та які наслідки може із собою приносити.

Щоб розібратися у цій темі, "УП.Життя" звернулися до таких джерел: BBC Science Focus, National Geographic та Encyclopedia Britannica.

Як утворюється кульова блискавка

Кульову блискавку очевидці описують як світлову кулю розміром від мʼяча для гольфу до футбольного мʼяча. Зʼявляється вона, переважно, під час грози на кілька секунд або ж кілька хвилин, пише ВВС.

Часто кульова блискавка забарвлена в червоний, оранжевий, жовтий або синій колір. Багато спостерігачів також відзначають виразний сірчаний запах після її зникнення.

Незважаючи на численні випадки, рідко можна зустріти фото чи відео кульової блискавки. Лабораторні спроби відтворити і пояснити кульові блискавки не були повністю успішними, пише Encyclopedia Britannica.

Блискавки/Depositphotos

За даними ВВС, перша згадка про кульові блискавки датується 1195 роком.

Англійський монах описував, що бачив щільну і темну хмару, що випромінювала білу речовину, яка під хмарою набула сферичної форми, з якої до річки впала вогняна куля.

Дослідження, проведене в 1960-х роках на замовлення Комісії з атомної енергії США, показало, що кульові блискавки бачили пʼять відсотків населення планети – приблизно стільки ж, скільки тих, хто бачив зблизька удар звичайної блискавки.

Проте, рідко можна зустріти фото та відеодокази її існування. Вчені допускають існування кульової блискавки, але як саме вона утворюється ще варто дослідити.

У Північно-Західному університеті Китаю, ймовірно, зафіксували кульову блискавку під час вивчення грози 2012 року за допомогою відеокамер і спектрометрів. Куля з'явилася відразу після удару блискавки і пролетіла горизонтально близько 10 метрів. Спектрометр виявив у кулі кремній, залізо і кальцій, які також були присутні в місцевому ґрунті.

Це додає ваги теорії, що коли блискавка вдаряє в ґрунт, вона створює пару кремнієвих наночастинок. Ці частинки реагують з повітрям, генеруючи світло і тепло при відносно низьких температурах.

Чим небезпечна кульова блискавка

Теорія, повʼязана з ґрунтом, не пояснює чи справді кульові блискавки можуть проходити крізь стіни будинків чи кабіни літаків.

За даними Encyclopedia Britannica, кульові блискавки здатні вилучати у будівлі, вибухати та підпалювати територію або навіть травмувати людей, які перебувають поблизу.

Про один із таких випадків свідчить гравʼюра на дверях Золотого храму в індійському місті Амрітсарі. Вона описує, як куля блискавки увійшла і вибухнула всередині храму, свідками чого стали сотні відвідувачів.

Блискавка у місті/Depositphotos

Як вберегтися від кульової блискавки

Зважаючи на те, що кульова блискавка недостатньо досліджена науковцями, не варто зовсім нівелювати її існування.

Яка б блискавка не виникла під час грози – вона небезпечна.

У ДСНС під час блискавки радять:

  • уникати високих дерев;
  • уникати металевих парканів;
  • уникати стін, біля яких ростуть дерева;
  • не бігати та не плавати;
  • не їздити на велосипеді чи мотоциклі;

Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, то ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

У лісі варто ховатися під низькими деревами, які стоять поруч один біля одного. Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

В автомобілі небезпеки немає. Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок.

Вас також може зацікавити:

Що буде з людиною, яку вдарила блискавка – пояснюють науковці

Як поводитися під час грози? 13 простих правил

Реклама:

Головне сьогодні