Що буде з людиною, яку вдарила блискавка – пояснюють науковці 

Тетяна Денисенко — 17 липня 2023, 09:00

Близько 90% людей, які постраждали від удару блискавки, виживають. Переважна більшість загиблих помирає миттєво через зупинку серця. Блискавка може пройти крізь тіло за частки секунди – часто навіть не вистачає часу, щоб залишити слід.

Про наслідки ураження тіла людини стихійним явищем розповіло Live Science.

У людей, уражених блискавкою, можуть лопнути барабанні перетинки, може паралізувати дихальні шляхи. Потерпілий може отримати вторинні опіки, якщо в нього горітиме волосся чи одяг.

Що може загрожувати людині, яку уразила блискавка

  • Пошкодження нервів.
  • Посттравматичний стресовий розлад.
  • неврологічні симптоми, подібні на травми після струсу мозку, які отримують футболісти.
Фото: filmstroemstock/Depositphotos

Це порушення здатності мислення та труднощі з концентрацією, повідомила докторка, фахівчиня із захисту від блискавки в Національній раді безпеки CША Мері Енн Купер.

  • Деякі вцілілі повідомляють про втрату пам'яті, хронічні нервові болі, депресію та навіть те, що вони сприймають як "екстрасенсорні здібності", зокрема передбачення погоди.
  • Також науковцям відомі випадки, коли на тілі людини, яку уразила блискавка, з'являються папоротеподібні "фігури Ліхтенберга".

Вони виникають через пошкоджені кровоносні судини, через які рідина витікає в навколишні тканини.

Вчені зазначили, що світовий рекорд за кількістю отриманих поранень від удару блискавкою належить наглядачу національного парку США Рою Саллівану. З 1942 по 1977 рік у Саллівана сім разів вдарила блискавка.

Хоча він отримав опіки від загоряння волосся та одягу, всі сім ударів чоловік пережив. Він помер, покінчивши життя самогубством в 1983 році у віці 72 років.

Ще один симптом, який може виникнути після ураження – суїцидальні думки.

За словами науковців, від 3% до 5% ударів блискавки є прямими. Контактні травми, які виникають, коли людина торкається чогось, наприклад, дерева чи будівлі, становлять ще 5% ушкоджень блискавкою.

Понад 80% від ураження блискавкою людина отримує через два явища: бічний спалах та струм землі

Бічний спалах виникає, коли блискавка влучає в об’єкт поблизу жертви, що знаходиться вище за неї, повідомляє National Weather Service.

Частина струму переходить від нього до постраждалого

Коли блискавка влучає в дерево чи інший об’єкт, значна частка енергії рухається назовні від удару всередину та вздовж поверхні землі.

Будь-яка людина поблизу місця удару блискавки може стати жертвою електричного струму.

Пані доктор Купер радить, щоб не стати жертвою удару блискавки, під час грози ховатися у безпечне місце і перебувати там приблизно пів години.

Нагадаємо, науковці провели експеримент, під час якого навчилися керувати блискавкою на вершині гори в Швейцарії.

Читайте також: Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу

Реклама:

Головне сьогодні