Хмари Нептуна зникли: вчені пояснюють, чому

Вікторія Андрєєва — 19 серпня 2023, 13:44

Науковці зафіксували зміни в атмосфері найвіддаленішої від сонця планети: навколо Нептуна зникли хмари.

У дослідженні вчені знайшли зв'язок між сонячними циклами та атмосферою восьмої планети Сонячної системи. Про це пише The New York Times з посиланням на журнал Icarus.

Раніше дослідники встановили, що хмарний покрив Нептуна керується припливами та відпливами.

Але з жовтня 2019 року на південному полюсі планети дрейфувала лише одна тоненька біла пляма.

Фото: телескоп Хаббла

Щоб з'ясувати, чому зникли хмари, науковці проаналізували зображення Нептуна за останні 30 років. Вони були зроблені в ближньому інфрачервоному діапазоні за допомогою наземних обсерваторій та космічного телескопа Хаббла.

ВІДЕО ДНЯ

Фото порівняли з сонячними циклами. Виявилось, що вони зростали і спадали синхронно з хмарним покривом Нептуна.

Наприклад, у 2002 і 2015 роках на восьмій планеті фіксували безліч хмар, коли на Сонці була пікова активність. І навпаки – з падінням сонячної активності інтенсивність хмар падала.

"Ультрафіолетове випромінювання сонця може вказувати на структуру хмар Нептуна – це те саме, що диригент оркестру дає вказівки самотньому скрипалеві за 2,8 мільярда миль (близько 4,5 млрд км). Це ще одна ілюстрація того, що наше Сонце справді є володарем Сонячної системи, навіть у найвіддаленіших куточках", – сказав астрофізик із Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики Грант Тремблі.

Науковці додають, що кількох сонячних циклів може бути недостатньо для аналізу такого явища. Тому чекають наступного максимуму, який прогнозують на 2025 рік. Ймовірно, хмари повернуться на Нептун.

Читайте також: Марс продовжує обертатися швидше: вчені встановлюють причину

Реклама:

Головне сьогодні