Після травм: як HealthRight International в Україні відновлює психіку дітей

Після травм: як HealthRight International в Україні відновлює психіку дітей

Повномасштабне вторгнення в Україну змусило мільйони українських дітей зіштовхнутися зі складнощами такого рівня, що не кожен дорослий здатен впоратися. Окрім однієї з найбільших у Європі гуманітарних катастроф, війна спричинила і масове психологічне травмування.

Вибухи та зруйновані домівки, вбиті рідні та близькі, різке погіршення умов життя, – це далеко не повний перелік того, з чим тепер мають жити діти та підлітки, яким вдалося врятуватися втечею.

Повномасштабне вторгнення в Україну змусило мільйони українських дітей зіштовхнутися зі складнощами такого рівня, що не кожен дорослий здатен впоратися. Окрім однієї з найбільших у Європі гуманітарних катастроф, війна спричинила і масове психологічне травмування.

Вибухи та зруйновані домівки, вбиті рідні та близькі, різке погіршення умов життя, – це далеко не повний перелік того, з чим тепер мають жити діти та підлітки, яким вдалося врятуватися втечею. На виклик повернути українських дітей до повноцінного життя відповідають міжнародні організації.

Так, HealthRight International в Україні відкрила мережу дитячих куточків "МаленькіВеликі" та допомагає відновити психологічне благополуччя малечі. Використовуючи спеціальні запатентовані методики, волонтери та фахівці організації навчають родини ВПО долати стрес та пристосовуватися до нових умов життя.

Як саме HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні повертає право на здоров’я дітям та підліткам, дізнайтеся в цьому матеріалі.

Назустріч дітям

HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні розпочала свою діяльність у 2005 році. Але з початком війни обсяги робіт організації збільшилися в кілька разів. Робота з дітьми є одним із ключових напрямків.

Тому за допомогою міжнародних партнерів зокрема, World Vision International, започаткували окремий проєкт для дітей та підлітків ВПО, що потребують психологічної підтримки. Важливість такого кроку підтверджується невтішною статистикою.

"Діти намагаються впоратися з травмою, яка накладається на травму. Виходячи з досвіду інших дітей та сімей, які постраждали від воєн, ми можемо очікувати, що понад 1,5 мільйона дітей в Україні можуть мати депресію, тривогу, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), біполярний розлад або шизофренію в результаті пережитого під час війни", – говорить директор з питань реагування World Vision International Кріс Палускі.

Мережа дитячих куточків "МаленькіВеликі" працює у трьох містах України: Львові, Ужгороді та Вінниці. "Війна змусила дітей стати незламними і щодня проявляти стійкість. Але це надзвичайне психологічне навантаження, яке може коштувати дитині здоров’я.

Наші підходи ґрунтуються на психологічних дослідженнях для зменшення симптомів посттравматичного стресу. Це науково доведені ефективні інструменти, які ми використовуємо заради того, щоб повернути українським дітям право на повноцінне життя", – пояснює директорка Представництва HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні Галина Скіпальська.

Творчість проти стресу

Мережа дитячих куточків "МаленькіВеликі" для малечі та підлітків з родин ВПО є чи не єдиною можливістю навчитися долати майже безперервний стрес.

"На заняттях дехто розповідає про те, як бачили вибухи і як це на них вплинуло, дехто просто може провести час у колі друзів. Умови життя у шелтерах для переселенців іноді доволі важкі: обмежений простір, багато людей в одній кімнаті, побутові складнощі.

Іноді діти приходять до куточків емоційно збуджені. Щоб врівноважити малечу застосовується методика арттерапії чи інших визнаних методів. У кризових ситуаціях запрошуємо дитячих психологів", – розповідає координатор молоді та програм для дітей HealthRight International в Україні Ксенія Балова.

У куточках проводяться заняття із дітьми та підлітками з використанням спеціальних міжнародних запатентованих методик від організацій First Aid Arts та World Vision International. Обидві методики працюють з емоційним станом дитини.

"First Aid Arts – це поєднання психологічних та артметодів для подолання стресу. Діти роблять вправи на правильне дихання, "струшують" стрес, вимальовують свій біль та напругу, танцюють, співають. Або наприклад, уявляють себе якоюсь твариною, справжньою чи фантастичною.

Волонтери, які працюють з дітьми, завчасно планують кожне заняття та готують реквізит", – розповідає Ксенія Балова.Друга методика – World Vision Activity Catalogue – створена для того, щоб створити безпечне середовище для дитини після пережитого лиха.

Це спеціалізований каталог занять чи ігор для дітей від трьох років та підлітків. "Наприклад, обстріл чи вибух вже відбулись, і діти з батьками знаходяться в укриттях…Навіть у таких обставинах дитині може бути безпечно, цікаво та вона може навчатися.

Методика пояснює, як треба поводитися з дитиною в такій ситуації, як розмовляти, як долучити до вивчення чогось нового та ділитися знаннями з іншими дітьми", – пояснює Ксенія Балова.

Надія на майбутнє

Окремим завданням був пошук волонтерів для проведення занять із дітьми. Таких фахівців координатори мережі куточків шукали серед студентів профільних спеціальностей. У Львові та Ужгороді волонтерами стали студенти за фахом соціальна робота та психологія.

Для дитячого куточка у Вінниці волонтерами зголосилися стати ВПО, які раніше брали участь у інших проєктах HealthRight International в Україні. Всі вони попередньо пройшли навчання та долучилися до роботи із дітьми.

Мережа дитячих куточків стала дуже популярною серед родин ВПО. У HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні розповідають, що постійно отримують нові заявки на участь у заняттях. Загалом, до занять долучилися вже близько 3000 дітей.

"Дітям та підліткам дуже подобаються активності у куточках. Вони стають більш врівноважені, щасливі, знайомляться з новими друзями та загалом навчаються долати стрес. Я впевнена, що цей проєкт отримає продовження.

Разом із партнерами ми можемо допомогти мільйонам маленьких українців отримати право на здоров’я та краще майбутнє", – резюмує директорка Представництва HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні Галина Скіпальська.

Головне сьогодні