Світлові явища у небі перед землетрусами: вчені намагаються розгадати таємницю спалахів

Яна Осадча — 14 вересня 2023, 11:23

Вчені намагаються розгадати таємницю дивного світлового явища, яке можна спостерігати перед землетрусами.

Йдеться про так звані вогні землетрусу, які вдалося зафіксували на відео перед нещодавнім землетрусом у Марокко, повідомляє CNN.

Дані про явище відомі з часів стародавньої Греції.

"Ці спалахи яскравого світла різних кольорів давно спантеличили вчених, і досі немає єдиної думки щодо їхньої причини, але вони безумовно реальні", – сказав Джон Дерр, геофізик на пенсії, який раніше працював у Геологічній службі США.

Він є співавтором кількох наукових робіт про вогні землетрусів, або EQL.

ВІДЕО ДНЯ

"Побачити EQL можна у залежності від темряви та інших сприятливих факторів", – пояснив він.

За словами вченого, нещодавнє відео з Марокко, оприлюднене в інтернеті, схоже на вогні землетрусу, зафіксовані камерами безпеки під час землетрусу в Піско, Перу у 2007 році.

Хуан Антоніо Ліра Качо, професор фізики Національного університету Майор де Сан-Маркос та Папського католицького університету Перу, який досліджував це явище, сказав, що відео з мобільного телефону та широке використання камер безпеки спростили вивчення вогнів землетрусів.

"Сорок років тому це було неможливо. Якби ви їх побачили, ніхто б вам не повірив", – сказав він.

Що відомо про вогні землетрусу

Вогні землетрусу приймають різні форми.

Іноді вогні можуть виглядати схожими на звичайні блискавки, або на сяючу смугу в атмосфері, подібну до полярного сяйва.

Іноді вони нагадують кулі, які світяться та ширяться у повітрі. Вони також можуть виглядати як невелике полум’я, що мерехтить або повзає вздовж або біля землі, або як більші полум’я, що вириваються із землі. На відео, знятому в Китаї незадовго до землетрусу в Сичуані 2008 року, видно сяючі хмари, що пливуть у небі.

Аби краще зрозуміти вогні землетрусів, Дерр і його колеги зібрали інформацію про 65 американських і європейських землетрусів, пов’язаних із достовірними повідомленнями про вогні землетрусів.

Дослідники виявили, що близько 80% вивчених випадків EQL спостерігалися під час землетрусів з магнітудою понад 5,0.

У більшості випадків це явище спостерігалося незадовго до або під час сейсмічної події, і його було видно на відстані 600 кілометрів від епіцентру землетрусу.

Можливі причини вогнів землетрусу

Фрідеманн Фройнд, співробітник Дерра, ад’юнкт-професор в Університеті Сан-Хосе та колишній дослідник NASA висунув одну теорію для вогнів землетрусів.

Фройнд пояснив, що коли певні дефекти або домішки в кристалах гірських порід піддаються механічній напрузі – наприклад, під час сильного землетрусу – вони миттєво розпадаються на частини та виробляють електрику.

За його словами, камінь – це ізолятор, який при механічному навантаженні стає напівпровідником.

"Це схоже на вмикання батареї, генерування електричних зарядів, які можуть витікати з напружених скель у ненапружені скелі та крізь них. Заряди рухаються швидко, приблизно до 200 метрів за секунду", – пояснив він у статті для The Conversation у 2014 році.

Згідно з іншою теорією вогні землетрусів викликає статична електрика, що виникає внаслідок руйнування гірських порід.

Наразі серед сейсмологів немає єдиної думки щодо механізму, який викликає явище, і вчені все ще намагаються розкрити таємниці цих спалахів.

Фройнд сподівається, що одного разу стане можливим використовувати землетрусні вогні або електричний заряд, який викликає їх, у поєднанні з іншими факторами, щоб допомогти прогнозувати наближення сильного землетрусу.

Читайте також: Чи загрожують Україні землетруси, як у Туреччині? Відповідають сейсмологи

Реклама:

Головне сьогодні