В Україну повернули підлітка Давида, родину якого розділила війна

Яна Осадча — 7 вересня 2023, 19:38

В Україну вдалося повернути хлопчика Давида з Донеччини, який спершу опинився на окупованій території, а потім у Москві.

Про повернення хлопчика повідомила віцепрем’єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Історію дитини "Українській правді. Життя" розповіла голова Української мережі за права дитини Дар’я Касьянова.

Багатодітна родина Давида 5 років тому переїхала із Донеччини на Львівщину. Батько дітей служить у ЗСУ.

Ще до повномасштабного вторгнення Давид, якому на той момент було 11 років, виїхав у контрольовану Україною частину Донеччини у гості до прабабусі. Після 22 лютого 2022 року дитина потрапила в окупацію.

Ірина Верещук зустрічає Давида

"Він жив з прабабусею в селі Старомлинівка Донецької області. Його мати, Лілія, з трьома молодшими братами та сестрами на той момент жила на Львівщині. Так хлопчик опинився на тимчасово окупованій території, а сімʼю розділила лінія фронту", пише Ірина Верещук.

Потім Давида вивезли у Донецьк до дядька, який пізніше відвіз хлопчика у Москву. Мама не могла поїхати і повернути сина, через те, що її чоловік – військовослужбовець.

Дядько Давида віддавати не хотів, погрожував влаштувати дитину у притулок.

"Давид дуже хотів до мами і в Україну. Дитина – патріот. Його мама звернулася на гарячу лінію Міністерства реінтеграції, і ми розробили план, як повернути Давида додому", розповідає Дар’я Касьянова.

Спільними зусиллями дитину вдалося повернути в Україну.

"Тепер у них все добре. Правда, і хлопчик, і мама потребують психологічної підтримки", – розповідає Дар’я Касьянова.

Нагадаємо, за даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, росіяни всиновили 386 українських дітей, які були депортовані до країни-агресора.

Читайте також: "Все, твоєї доньки немає". Як 24-річна українка не повірила цим словам, розшукала і повернула маленьку донечку з окупації

Реклама:

Головне сьогодні