Вилетіли зі зрубаного дерева: на Київщині чоловік помер від укусів шершнів

Яна Осадча — 3 жовтня 2023, 20:09

На Київщині 55-річний чоловік рубав дерево, з якого вилетіли шершні та скусали його на смерть.

Про це повідомили у поліції регіону.

2 жовтня мешканець села Антонів пішов до берега місцевої річки зрізати дерево. Коли дерево впало, і чоловік почав його розпилювати, з нього вилетіли шершні.

Через укуси комах чоловік помер на місці події.

Фото: поліція Київшини

У поліції закликають, у випадку виявлення кубел з небезпечними комахами, які можуть загрожувати життю чи здоров’ю, телефонувати рятувальникам за номерами спецліній "101" або "112" для їхнього знешкодження.

ВІДЕО ДНЯ

Як пояснюють медики, укуси комах можуть спровокувати розвиток алергічної реакції у людей із підвищеною чутливістю.

Алергія на комах може з’явитися в будь-якому віці.

Алергія може викликати серйозні наслідки: імунна система сприймає отруту комах, як дуже загрозливу, і виробляє антитіл більше у 10-100 разів, ніж потрібно. Це викликає розширення судин, падіння тиску, зупинку серця і набряки.

У пацієнтів, чий організм надто сприйнятливий до отрути комах, може розвинутися не місцева, а системна реакція на укус. У цьому випадку буде потрібно кваліфікована медична допомога, бо загальна реакція організму становить загрозу для життя і здоров’я.

Алергія після укусу перетинчастокрилих комах (бджоли, оси, шершня) є найсильнішою. Отрута перетинчастокрилих має високу токсичність і може викликати сильну реакцію у алергіка.

Комахи встромлюють змащене отрутою жало в шкіру, і отрута досить швидко поширюється навколо ранки. Найбільш агресивними з трьох видів комах є оси: їх жало не залишається в шкірі, вони можуть кусати багато разів і не вмирають. Аналогічно діють шершні, хоча вони є менш агресивними.

Дія отрути проявляється по-різному. Отрута бджіл руйнує еритроцити, порушує нервові структури, викликає набряк, біль і запалення. Отрута ос і шершнів розширює судини, сприяє гемолізу еритроцитів, скорочує гладку мускулатуру.

Фото: Delight-Grafik/Depositphotos

Як пише Healthline, шершні схильні жалити, коли відчувають загрозу. Один шершень може вжалити один або кілька разів, а іноді шершні рояться і можуть завдати десятки чи сотні укусів. Алергічна реакція може виникнути швидко і за короткий час призвести до смерті.

Довжина шершнів становить приблизно 2,5 см, але вони можуть бути трохи коротшими або довшими. Вони різнокольорові, і багато з них мають жовті або білі смуги, які контрастують з їх коричнево-червоними та чорними тілами. Їхні голови світлішого кольору, і вони мають дуже великі темні очі.

Шершні мають вусики, два крила і шість ніг. У них на кінці тіла є жало, яке з’єднане із залозою, яка містить отруту. Їхні жала гладкі, тому вони не випадуть після укусу, на відміну від бджіл, у яких на жалі є зубці, які вони втрачають після жала. Вжалити можуть тільки самки шершня.

Читайте також: Вчені стверджують, що білок комах може сповільнити ожиріння та покращити здоров’я

Реклама:

Головне сьогодні